Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OGRZEWANIE POMPĄ CIEPŁA - czyste i ekologiczne rozwiązanie

Elfir

Recommended Posts

w takich chałupach problemem będzie temperatura zasilania systemu grzewczego...

czym gorsze parametry budynku tym trzeba cieplejszego zasilania a idąc tym tropem dalej okaże się że COP pompy spadnie na tyle nisko że na równi opłacalne będzie grzanie prądem w tanim okienku ...

ale co ja tam wiem ...

racja. w dużych nieocieplonych domach opłacalność instalacji pompy spada, bo rośnie koszt instalacji, spada COP. ale np. w dużych domach ocieplonych wg współczesnych norm pompa może pracować na całkiem niskich temperaturach zasilania, a spory metraż sprawia, że różnica w kosztach między ogrzewaniem z COP=1 a takim z COP>1 robi się spora.

EDIT: w dużych domach najlepiej wchodzi węgiel :)

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzisiaj pompa ciepła nie jest drogą zabawką bo już za 17-20tys.zł można nabyć pompę p-w do domu ok.200m2.

A to znowu pokazuje,że im dom jest bardziej energooszczędny tym pompa ciepła będzie mniej "oszczędna" lub odwrotnie,że w domu z dużymi stratami ciepła pompa będzie bardziej "oszczedna"

Bo przy domu ze zużyciem 10000kWh pompa zaoszczędzi nam 6667kWh ale już w domu ze zużyciem 3000kWh zaoszczędzi nam tylko 2000kWh.

ile wiec mnie wiecej kosztuje sama PC do domu z zapotrzebowaniem 4000kWh? ile kosztuje cała instalacja (dom 120m2) pow uzytkowej ok 135 m2 pow grzewczej

bo 2300 kWh oszczednosci to ok 450 zł rocznie oszczednosci

Dlatego czasami lepiej ogrzewać dom "czystym prądem".

Z tym, że różni ludzie różnie podchodzą do kwestii pieniędzy (w kontekście czasu). Dla mnie ważna była też bezobsługowość, nie wchodziło w rachubę obarczenie żony obsługą pieca na węgiel. Gazu nie ma u mnie, a butli nie miałbym gdzie postawić (a tym bardziej zakopać). Wyszło na to, że tylko olej albo prąd. Lubię gadżety, zdecydowałem się na PC PW ;)

Gość Arturo72
ile wiec mnie wiecej kosztuje sama PC do domu z zapotrzebowaniem 4000kWh? ile kosztuje cała instalacja (dom 120m2) pow uzytkowej ok 135 m2 pow grzewczej

Nie wiem ile dokładnie kosztuje ale do takiego domu wystarczy pompa o małej mocy ok.5kW czyli tańsza,sądze,że jest to koszt ok.15tys.zl ale nie chcę jechać po bandzie jak Ty licząc kWh za 0,19zł bo ja ją mam za 0,29zł.

I to nie jest tylko 2300kWh za c.o ale jeszcze ok.1000-1500kWh za cwu bo tutaj też pompa obniża nam zużycie energii czyli rocznie,nawet w takim domu da nam oszczędność 3300-3800kWh w stosunku do faktycznego zużycia energii.

Edytowane przez Arturo72

bo 2300 kWh oszczednosci to ok 450 zł rocznie oszczednosci[/QUOTe]

Gruntówkę za12K moźna mieć. Razemz dolnym poziomym zródłem spokojnie w 20K się zmieścimy. Przy odrobinie własnej inwencji wyjdzie taniej.

Nie wiem ile dokładnie kosztuje ale do takiego domu wystarczy pompa o małej mocy ok.5kW czyli tańsza,sądze,że jest to koszt ok.15tys.zl ale nie chcę jechać po bandzie jak Ty licząc kWh za 0,19zł bo ja ją mam za 0,29zł.

PGE dystrybuca + Duon

jesli wiec impreza ma mnie kosztować ze 20 tys (czy w tym z bedzie zbiornik na CWU i rurki, ratometry, silowniki itp ?)

zaoszczedze nawet 800 zl rocznie (ponad 4 tys kWh) to mówimy o 25 latach zwrotu borac pod uwage ze a iny system wydam max 5 tys

estem 20 lat do przodu = grzeje za free - czyz ne tak? cos zle licze?

Gość Arturo72
PGE dystrybuca + Duon

Wiem o tym doskonale ale znowu przyrównujesz siebie do innych a to nie jest miarodajnę,wiekszość nie ma Duonu i raczej mieć nie będzie to pisz ogólnie.

Ja np nie zamierzałem i nie zamierzam kombinować i przechodzić gdzieś indziej bo mam swój Tauron.

jesli wiec impreza ma mnie kosztować ze 20 tys (czy w tym z bedzie zbiornik na CWU i rurki, ratometry, silowniki itp ?)

zaoszczedze nawet 800 zl rocznie (ponad 4 tys kWh) to mówimy o 25 latach zwrotu borac pod uwage ze a iny system wydam max 5 tys

estem 20 lat do przodu = grzeje za free - czyz ne tak? cos zle licze?

Czy jest to temat "porównanie" i temat "zwracanie" ?

Płacić rocznie 3000zł a 1000zł jest różnicą ? 9000kWh a 3000kWh ?

Służę swoim przykładem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?181569-D%C4%85%C5%BCenie-do-spe%C5%82nienia-marzenia-Mila-IV-raczej-energooszcz%C4%99dna-)&p=6679811&viewfull=1#post6679811

Edytowane przez Arturo72

buduje 2 dom - kwestia ogrzewania jest otwarta - nie jestem zfixowany na kable czy kospel - patrze na to jako czysta kalkulacie - co wlozyc by pozniej wyciagnac od inwestora , tak by i jemu i mi sie oplacalo

i nie mow ze porownuje siebie do innych

tyko rozwazam swoj konkretny przyklad

ja w12 mialem od poczatku - TY przeszedles dopiero teraz choc wszyscy Ci trabili ze zle robisz

ja juz jestem w DUONIE a TY mowisz ze tam nigdy nie bedziesz ... ja sadze ze bedzie inaczej

tez mialem swoje PGE i co z tego skoro w DUONIE oszczedzam 400 zl rocznie

czyli powole tego co teoretycznie dalaby PC w PGE

pozatym kto mowi o rachunkach na poziomie 3 tys?

realny przyklad ZX35 - 4000 kWh *18 gr = 720 zl

woda max 2500 kwh * 18 gr = 450 zł

1170/3=390 zl

inny przykład Jamnik Barthz'a

1500 kWh na CO

3000 kWh na CWU

4500*0,18 = 810 zł

810/3 = 270 zł

ma byc pompa ....

Edytowane przez R&K

nie wiem jakie masz zuzycie i jakie masz stawki

Artur zyskalby conajmniej 150-200 zł bo na nocnej zyskuje 10 gr a na dziennej mniej wiecej tyle samo by stracil - ale majac G12 z pewnoscia ma wyzsze zycycie w taniej taryfie niz w trogiej i do tego Duon ma te same ceny na g12 i g12w czyli z automatu zyskuje sie dodatkowe godziny

Sory macie racje. Gdzieś jakaś zaćma na oczy chyba padła.

Prawidłowy odczyt to w kolejności PGE/DUON przy G12

I taryfa - 0,2981/0,3500

II taryfa - 0,1791/0,1100

Przy G12W

0,3527/0,3500

0,2032/0,1100

opłata dystrybucyjna też niższa

9,20/5,90

Biję się w piersi za zamieszanie:bash:

no jak to ...

możesz sobie kupić taka PC za kilka"klocków"...

nadaje się do Afryki, grzeje jak jest ciepło ...:D

Jasiek znowu sypie swoimi mądrościami.

Jak masz zapotrzebowanie na CO 4000 * CWU 4000 to razem 8000/3,5= 2300kWh

Oszczędzasz 5700kWh x np. 0,3zł=1710zł

PCPW na P 3kW można już nabyć za ok 12-13 tys.

Jak pakujesz kupę kasy na izolację by zejść do tych 4000 to faktycznie pakowanie się w PC jest nie uzasadnione. Kwestia tylko CWU. Tutaj rozbieżności są duże dla 3-4 osobowej rodziny od 1000kWh do 4000 i więcej. Każdy musi policzyć dla siebie. U mnie raczej nie byłoby możliwości zejść do 4000 do CO a jeśli już to na pewno przekroczyłoby wartość PC. Przy CWU możemy tylko oszczędzać. Jeden jest idiotą bo ma PC a drugi bo wali pół metra izolacji z każdej strony. Suma sumarum wychodzi na to samo tylko ten z PC zużywa więcej CWU i płaci o połowę mniejsze rachunki.

Jak pakujesz kupę kasy na izolację by zejść do tych 4000 to faktycznie pakowanie się w PC jest nie uzasadnione.

rozumiem że wszyscy posiadacze PC mają bardzo słabo zaizolowane domy z kiepskimi oknami, grawitacyjną wentylacją itd, itp...:D

nie wyskakujcie z pompami za kilka klocków bo doskonale zdajecie sobie sprawę że one nie podołają w przeciętnym byle jakim domu, taka chałupa będzie potrzebowała rozbudowanego i mocnego układu grzewczego a co za tym idzie drogiego ...

rozumiem że wszyscy posiadacze PC mają bardzo słabo zaizolowane domy z kiepskimi oknami, grawitacyjną wentylacją itd, itp...:D

nie wyskakujcie z pompami za kilka klocków bo doskonale zdajecie sobie sprawę że one nie podołają w przeciętnym byle jakim domu, taka chałupa będzie potrzebowała rozbudowanego i mocnego układu grzewczego a co za tym idzie drogiego ...

Jaśku ja nie mówię że mam że kto grzeje PC ma słabo zaizolowany dom tylko że grzanie prądem byłoby drogie. Popatrz na moją izolację w stopce niby nie najgorzej ale dolicz okna dachowe 08x140 4szt ,2 balkony drzwi tarasowe podwójne w ilości 5 szt skomplikowany dach z lukarnami i to powoduje że takich domów trudno sprowadzić do 4000 na CO. Rocznie PC bierze ok 4000kWh licząc tylko COP 3 wychodzi 12000kWh. Swoją decyzję podejmowałem gdy prąd w drugiej taryfie miałem po 0,35 zł. Teraz sobie policz różnicę - 8000x0,35 = 2800zł.

Każdy dom który ogrzewany jest przy pomocy podłogówki musi spełniać pewne min co do zapotrzebowania na ciepło, aby zgodnie z normą grzać podłogi do 26 st. z m2 możemy wyciągnąć, nie pamiętam dokładnie, może ktoś mnie poprawić, ok 40- 50W w zależności od rodzaju wykończenia,czyli dom o pow. 150 m2 powinien mieć zapotrzebowanie max ok 7,5kW.