mar1173 23.11.2014 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Temat może i dobry, bo więcej PC to mniej dymu z kominów jeśli nie ma gazu ale..... Tak słodzicie, że aż się niedobrze robi. Zejdźcie na ziemię z COPami i cenami instalacji to temat będzie bardziej wartościowy. Wiem że ceny oferowane przez firmy to kosmos i nigdy na taką też nie byłoby mnie stać(ekonomicznie nie uzasadnione). Za instalację z ekogroszkiem na grzejnikach też krzyczeli 30000 zł. Przy dzisiejszych cenach prądu grzanie czystym też nie musi być wcale drogie jeśli instalacja CO i CWU jest przemyślana i poprawnie wykonana. W domach o powierzchni pow. 200m2 nawet dobrze izolowanych czysty prąd przegrywa z innymi żródłami. Jednak w nowych domach poniżej 100-120m2 czysty prąd jest jednym z lepszych jak nie najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 23.11.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 (edytowane) No chłopaki skończcie z tymi przepychankami, co zaraz będzie jak na elektrycznym z 1700stron, przy czym połowa to durno-gadki. Przy dzisiejszych cenach prądu grzanie czystym też nie musi być wcale drogie jeśli instalacja CO i CWU jest przemyślana i poprawnie wykonana. W domach o powierzchni pow. 200m2 nawet dobrze izolowanych czysty prąd przegrywa z innymi żródłami. Jednak w nowych domach poniżej 100-120m2 czysty prąd jest jednym z lepszych jak nie najlepszym rozwiązaniem. Tutaj zgadzam się z mar1173. Ale uważam, że nie tylko właściwe rozwiązanie instalacji CO i CWU jest ważne, ale też wybór odpowiedniego projektu (który powinniśmy chyba wybierać pod konkretne rozwiaząnia grzewcze, a nie później na łapu capu szukać czym chałup ogrzewać) oraz dbałość o właściwą izolację domu. Gdybym miała mały dom, to bym poszła w czysty prąd, a że będzie duży, to i ogrzewanie z COP3 jest bardzej uzasadnione. Szacunkowe wyliczenia na szybko (ceny energii ze stycznia 2014 Tauron) Dwa pierwsze wyliczenia dla grzania czystym prądem, dwa kolejne dla prądu z COPem Edytowane 23 Listopada 2014 przez moniss dopisek pod tabelą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 23.11.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Temat może i dobry, bo więcej PC to mniej dymu z kominów jeśli nie ma gazu ale..... Tak słodzicie, że aż się niedobrze robi. Zejdźcie na ziemię z COPami i cenami instalacji to temat będzie bardziej wartościowy. Dom 300m2. Rachunek za poprzedni sezon - co i CWU -1800 zł. Koszt pompy z montażem 13000 zł. Bym się czuł kaleką umysłowym, gdybym znając te fakty, na drugi raz nie chciał zainstalować pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 23.11.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2014 Dom 300m2. Rachunek za poprzedni sezon - co i CWU -1800 zł. Koszt pompy z montażem 13000 zł. Bym się czuł kaleką umysłowym, gdybym znając te fakty, na drugi raz nie chciał zainstalować pompy. Jaka to pompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 24.11.2014 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Powietrzna Panasonic t-cap. Wielu na forum taką posiada. Wpięta bezpośrednio w podłogówkę w całym domu. Edytowane 24 Listopada 2014 przez asaselllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Dom 300m2. Rachunek za poprzedni sezon - co i CWU -1800 zł. Koszt pompy z montażem 13000 zł. Bym się czuł kaleką umysłowym, gdybym znając te fakty, na drugi raz nie chciał zainstalować pompy. za chwilę ktoś napiszę że masz g...o i że to niemożliwe ja dla uczciwości napiszę - jestem z powietrznej zadowolony[no minusy też ma] ale drugi raz wszedłbym w gruntową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.11.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 za chwilę ktoś napiszę że masz g...o i że to niemożliwe ja dla uczciwości napiszę - jestem z powietrznej zadowolony[no minusy też ma] ale drugi raz wszedłbym w gruntową malux20, zużyłeś w zeszłym sezonie (o ile dobrze pamiętam) coś koło 2000kWh i instalowałbyś gruntówkę, żeby zużyć 1700kWh i zaoszczędzić 100zł w skali roku:eek: Sorry, ale mnie to się kupy nie trzyma. Ja mam T-Cap'a jak asasalllo, tylko trochę droższego;) i drugi raz instalowałbym dokładnie to samo- jestem w pełni zadowolony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 24.11.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 map pewnie masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 24.11.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Powietrzna Panasonic t-cap. Wielu na forum taką posiada. Wpięta bezpośrednio w podłogówkę w całym domu. No właśnie je oglądam na All., ale ceny to raczej od 17 000 w górę (9 kW). A Twoja ile ma mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.11.2014 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Ty nie ogladaj na ALEDROGO bo sama nazwa coś sugeruje tylko z montażystami. I to nie bezpośrednio w centrali bo tam jest dopiero ALEDROGO tylko z ostatnim ogniwem tego łańcuszka (firmą zajmującą się instalacją i montażem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 24.11.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Na razie mam jedną wycenę obejmującą materiały i robociznę: - instalacja wod-kan- podłogówka (na 300m2) + 2 drabinki- montaż kotłowni z pompą ciepła powietrze-woda NIBE typ AMS 10 + ACVM 270 To wszystko firma wyceniła na ok. 70 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.11.2014 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 No właśnie je oglądam na All., ale ceny to raczej od 17 000 w górę (9 kW). A Twoja ile ma mocy? Kolega asasalllo nie będzie tu najlepszym przykładem, bo zakupił swoją pompę korzystając z bardzo atrakcyjnej dotacji, która nie dla każdego jest dostępna. Natomiast nie ma co zbytnio przywiązywać się do cen katalogowych pomp, czy tych z serwisów aukcyjnych, bo rozbieżności cenowe są czasem kolosalne. Dla przykładu podam, że moja pompa w oficjalnym cenniku Panasonica na 2013r kosztowała 27500żł netto, a zapłaciłem za nią dokładnie 24460zł brutto + dostałem gratisów za kolejne około 2tys. zł. Bez znajomości, datacji, itp, itd:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.11.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Na razie mam jedną wycenę obejmującą materiały i robociznę: - instalacja wod-kan - podłogówka (na 300m2) + 2 drabinki - montaż kotłowni z pompą ciepła powietrze-woda NIBE typ AMS 10 + ACVM 270 To wszystko firma wyceniła na ok. 70 tys. moniss, trzymaj się z daleka od tej pompy - to straszny szrot. Nie daj się zwieść znaną marką. To myśl techniczna z 2007r do tego mocno nieudana. Ma takową mój bliski kolega i w domu mniejszym o podobnym ociepleniu do mojego jego rachunki są 2x wyższe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 24.11.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 moniss, trzymaj się z daleka od tej pompy - to straszny szrot. Nie daj się zwieść znaną marką. To myśl techniczna z 2007r do tego mocno nieudana. Ma takową mój bliski kolega i w domu mniejszym o podobnym ociepleniu do mojego jego rachunki są 2x wyższe! pewnie dlatego, ze ma powietrze-woda? u nas dopiero poczatki prac z pompa, tzn grzania.. moze za rok jakies kalkulcje beda znane.. ale co ja sie tam znam... jestem laikem w tym temacie, a was sobie cichutko podczytuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RST 24.11.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Dla przykładu podam, że moja pompa w oficjalnym cenniku Panasonica na 2013r kosztowała 27500żł netto, a zapłaciłem za nią dokładnie 24460zł brutto + dostałem gratisów za kolejne około 2tys. zł. Bez znajomości, datacji, itp, itd:) sporo... chyba, że to kwota z całym osprzętem,zbiornikiem CWU i montażem. Bo za taką kasę wolałbym polską gruntówkę + odwierty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.11.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) pewnie dlatego, ze ma powietrze-woda? A co ma do tego powietrze-woda ? Pompa jak każda inna z minimalnie gorszą sprawnością w mrozy niż gruntowa i tyle,map78 tez ma powietrzną. A co do rachunków i zużycia to również z powietrznej, u mnie 12 miesięcy 3300kWh za c.o(1900kWh)+cwu(1400kWh) przy taryfie G11 jakieś 1700zł,przy taryfie G12W jaką mam od paru dni liczę na zamknięcie w 1000zł. Drugi sezon grzewczy rozpoczynam. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.11.2014 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 sporo... chyba, że to kwota z całym osprzętem,zbiornikiem CWU i montażem. Bo za taką kasę wolałbym polską gruntówkę + odwierty. U mnie pompa była instalowana w pełni już zagospodarowanym domu. Na kolektor poziomy nie było miejsca, a wjazd wiertnicy byłby okupiony dużymi stratami;) Dlatego jest PW. Ale śledząc zużycie prądu jakie podają moi koledzy od polskich gruntówek to nie widzę abym zbytnio odstawał Parametry polskich GW są niestety na tyle słabe, że przy zimach jakie ostatnio mamy wypadają one podobnie do markowych PW. Pozostaje kwestia - co się szybciej zepsuje? Ale tu na wyniki musimy poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.11.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 pewnie dlatego, ze ma powietrze-woda? u nas dopiero poczatki prac z pompa, tzn grzania.. moze za rok jakies kalkulcje beda znane.. ale co ja sie tam znam... jestem laikem w tym temacie, a was sobie cichutko podczytuje Tak, bo o takiej rozmawiamy. Był podany konkretny model:) Ja również mam powietrzną tyle, że o znacznie wyższej sprawności. A co do Nibe, to o ich gruntówkach wyraża się raczej w samych superlatywach, natomiast do powietrznej się nie przyłożyli do czego sami oficjalnie się przyznają na stronie internetowej;) Dlatego radziłbym unikać tych produktów i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mmelisa 24.11.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Map78, Arturo72 czytalam z tel wiec przepraszam, niedoczytalam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 24.11.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) moniss, trzymaj się z daleka od tej pompy - to straszny szrot. Nie daj się zwieść znaną marką. To myśl techniczna z 2007r do tego mocno nieudana. Ma takową mój bliski kolega i w domu mniejszym o podobnym ociepleniu do mojego jego rachunki są 2x wyższe! Nawet nie brałam tej pompy pod uwagę, to oni sami (firma) takie coś wrzucili do wyceny. A ja, jeśli chodzi o zaawansowaną myśl techniczną, to mam zaufanie tylko do firm japońskich. Co do znajomych, to moi mają Atlantic i też mieli z nią jakieś kłopoty + wysokie rachunki. Na ile jednak była to wina pierwszego sezonu (nauka ustawiania itp.), a na ile innych czynników, to wyjaśni się dopiero tej zimy. EDIT: A pompa NIBE do najtańszych też raczej nie należy - ponad 20tys. (np. 12kW 24tys w promocji gdzieś na necie). Edytowane 24 Listopada 2014 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts