asaselllo 24.11.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Co do pompy Nibe to faktycznie lepiej sobie odpuścić. Najlepiej zlecić instalacje co hydraulikowi. 95% hydraulików zrobi ją taniej niż firmy sprzedające pompy. Z hydraulikiem uzgodnij aby zasilanie i powrót doprowadził do miejsca, gdzie ma wisieć jednostka wewnętrzna pompy. Tak wyjdzie taniej. Ja mam podłogówkę na ok 260m2. Parę miejsc mam pominiętych jak np. łóżka i szafki, wanna oraz spiżarnia. Tak naprawdę moja żona nie chciała pod łóżkami podłogówki bo to może ponoć szkodzić. Teraz narzeka, że jej posłuchałem bo jednak jak nogę położy przy łóżku to jakoś zimno... Zresztą moja podłogówka jest wypełniona wodą destylowaną. Żona ze swoją mamusią stwierdziły, że funduje rodzinie wielką żyłę wodną. Przeczytałem w tydzień wszystkie artykuły z różnych "poschizowanych" stron i dowiedziałem się, że tzw. "żyłę wodną" powodują metale zawarte w wodzie. No i zalałem wszystko wodą destylowaną...Za podłogówkę ze styropianem i mixokretem zapłaciłem 95zł za m2. W tym 3 rozdzielacze po 11 pętli. Podłogówka co 10 cm a miejscami (np. w łazience) gęściej. Za drabinki zapłaciłem oddzielnie - wliczone zostało do całości wod-kan. Ważne aby zachować odpowiednie przepływy w instalacji co. Oprócz pętli. które nominalnie powinny mieć do 80mb (max100mb) należy poprowadzić rury do rozdzielaczy o odpowiedniej grubości. W przypadku Panasonica jest to 5/4 cala. Jak będą długie to możesz wstawić 1,5 cala. Koszt pomijalny a efekt końcowy potrafi zaskoczyć. Mam znajomego, który ma taką samą pompę jak ja. O przepływy zadbał jak mało kto. Ma rury 1,5 cala i 28 pętli po 60 mb. Na pierwszym biegu pompy osiąga przepływ 1600l/h. Jest o co walczć bo potem odbija się wszystko w portfelu.Ja mam panasonica t-cap 9kW jednofazowego. Zastanawiałem się, czy nie będzie za mały ale stwierdziłem, że na piętro do salonu (70m2) zafunduje sobie najwyżej klimatyzator za 3000 zł i dogrzeje jeśli Panasonic nie da rady. A i latem się przyda. Mogłem zawsze kupić mocniejzą pompę np. 12kW ale była droższa o 7000zł i miała gorszy COP od 9kW. Póki co grzeję w 90% w taniej taryfie i problemu nie było. Dlatego kupno klimy zostało przeniesione w czasie. Inna sprawa, że pompa oddaje średnio 10-11kW w zależności od temperatury zewnętrznej. 9 kW oddaje przy -17 st.C bez grzałek.Wszystko śmiga aż miłoNawet mój teść, który się obraził na mnie za to, że nie wybudowałem komina, teraz się wszędzie chwali pompą ciepła swojej córki oczywiście. Mnie osobiście nigdy racji nie przyzna.Życzę udanego wyboru pompy.P.S Atlantic to dobra firma. Mieli parę wpadek (np. ze sterownikami) ale mają dobre jednostki zewnętrzne fujitsu. Są niestety trochę mniej wydajne od panasoników i droższe. Edytowane 24 Listopada 2014 przez asaselllo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 24.11.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) asaselllo, wielkie dzięki za tak wiele interesujacych wiadomości. Muszę przyznać, że dowiedziałam się też czegoś nowego U siebie planujemy robić pętle po ok. 66m długości (3 części z krążka 200m) - mamy już nawet zakupione w promocji 1,2 km wavina (ale trzeba by jeszcze drugie tyle dokupić). Pod łóżkami na pewno będzie podłogówka, bo ten mebel można przestawiać w różne miejsca Ale nauczeni doświadczeniem znajomych, rurki damy także pod szafki kuchenne (inaczej ciepło "ucieka" w kierunku zimnej części podłogi i stojąc tuż przy szafkach czuje się z tego powodu dyskomfort). PC planujemy coś ok. 10kW, więc Twój 9kW Panasonic też byłby dobry. A jakby jednak trzeba było dogrzać, to 2 klimatyzatory już posiadamy (i teraz nimi grzejemy), więc taki dodatkowy wydatek budowlany już by odpadł Poza podłogówką wodną, mam zamiar do łazienek w warstwę kleju pod płytki wrzucić maty elektryczne, aby mieć ciepło w stopy także poza sezonem grzewczym A powiedzcie mi, jak macie rozwiązany problem z CWU? Czy odczekujecie ileś tam czasu aż doleci ciepła woda, czy może macie cyrkulację? A może małe bojlerki elektryczne pod szafkami w miejscach dalszych od zbiornika CWU? Ja obecnie mam zlew i umywalkę z takimi małymi Kospelami, a prysznic nadal podpięty do gazowego ustrojstwa od zimowego ogrzewania (ogrzewanie gazem tylko w minsowych temperaturach i tylko podczas droższej taryfy elektrycznej). No i czasami pod prysznicem odkręcam wodę i idę sobie zrobić herbatę (często nawet zdążę zanim ciepła woda dopłynie z piwnicy). EDIT: W budowanej chałupie, z racji jej wielkosci, punkty poboru wody są dość oddalone od siebie, a co za tym idzie także od pomieszczenia technicznego, które bedzie w piwnicy. Tak więc w grę wchodzi cyrkulacja CWU w określonym czasie lub na żądanie. Do prysznica i wanny na pewno, ale czy jest sens robić cyrkulację np. do umywalki w kibelku, gdzie myjemy tylko ręce, czy zlewu w kuchni, gdy mamy zmywarkę? Może tam jednak lepsze będą kospelki? A jak to jest u Was? Edytowane 24 Listopada 2014 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.11.2014 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 A powiedzcie mi, jak macie rozwiązany problem z CWU? Czy odczekujecie ileś tam czasu aż doleci ciepłą woda, czy może macie cyrkulację? A może małę bojlerki elektryczne pod szafkami w miejscach dalszych od zbiornika CWU? Ja obecnie mam zlew i umywalkę z takimi małymi Kospelami, a prysznic nadal podpięty do gazowego ustrojstwa od zimowego ogrzewania (ogrzewanie gazem tylko w minsowych temperaturach i tylko podczas droższej taryfy elektrycznej). No i czasami pod prysznicem odkręcam wodę i idę sobie zrobić herbatę (często nawet zdążę zanim ciepła woda dopłynie z piwnicy). Ja mam zasobnik 300l i cyrkulację. Punkty odbioru wody mam bardzo daleko od zasobnika (najbliższy około 15m) więc cyrkulacja była konieczna. Wiąże się to oczywiście ze sporymi stratami - średnio wychodzi to około 1,5x drożej niż w podobnych instalacjach bez cyrkulacji. Mam do tego oczywiście sterownik i w nocy nie cyrkuluję, a w dzień w godzinach gdy jesteśmy w domu przez 5min co pół godziny, więc ciepła woda leci natychmiast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 25.11.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Witam, prosze o pomoc w sprawie cwu grzanej PC. PC z zasobnikiem 200l, na piecu ustawiona temp cwu 38 stopni. Podczas brana porannego prysznica po pewnej chwili woda jest zbyt zimna. Po podkręceniu do 44 stopni na piecu woda jest na początku gorąca po czym po uplywe około 4-5 min ochładza się. Podczas nalewania wody temperatura cwu na PC spada bardzo szybko od zadanej 44 stopni. Pytanie czy taka sytuacja jest normalna? Czy nie PC NIE POWINNA URUCHOMIĆ SIĘ w momencie spadku temp. cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 26.11.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 zbiq zdecyduj sie czy piec czy PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 26.11.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 zbiq zdecyduj sie czy piec czy PC. oczywiście PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 26.11.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Nie rozumiem, to w 5 minut zużywasz te 200 litrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 26.11.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 (edytowane) zbiq, a nie masz przypadkiem poziomego zbiornika CWU? Bo właśnei w takich podczas puszczania zbyt dużego strumienia, woda bardzo szybko się miesza i jest ledwie ciepła. A może zbiornik ma wlot zimnej i wylot ciepłej wody na tej samej wysokości? Edytowane 26 Listopada 2014 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.11.2014 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 zbiq, a nie masz przypadkiem poziomego zbiornika CWU? Bo właśnei w takich podczas puszczania zbyt dużego strumienia, woda bardzo szybko się miesza i jest ledwie ciepła. A może zbiornik ma wlot zimnej i wylot ciepłej wody na tej samej wysokości? A moze wlot cieplej u gory? Ten zbiornik to jakas samorobka czy fabryka ? Rozrysuj go i podlaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 03.12.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 A moze wlot cieplej u gory? Ten zbiornik to jakas samorobka czy fabryka ? Rozrysuj go i podlaczenia.[/quote Odpowiedz serwisu opisałem w temacie: POMPA CIEPŁA - spostrzeżenia, uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemalski 27.01.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 Zastanawiam się nad wyborem pompy ciepła jako źródło ciepła dla co i cwu.Mam ofertę na pompę powietrze-woda Samsunga split 10kW oraz zbiornik Galmet 200 l wraz z wykonaniem kotłowni na kwotę 24 tys.Do tego dochodzi podłogówka na około 170 m za 11 tys.Proszę o poradę ile jest warta ta pompa i czy jej moc jest wystarczająca. Obciążenie cieplne budynku to około 7-8kw, wyliczone samodzielnie w zależności od programu (m.in. Audytor OZC 6,5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.01.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Moim zdaniem pompa moze miec za mala moc. Jakie wyliczyles obciazenie cieplne budynku? Jaka ta pompa moc moc przy minusowych temperaturach na zew? Edytowane 27 Stycznia 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemalski 28.01.2015 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Moim zdaniem pompa moze miec za mala moc. Jakie wyliczyles obciazenie cieplne budynku? Jaka ta pompa moc moc przy minusowych temperaturach na zew? Przy -20 moc grzewcza pompy to, wg specyfikacji 8kW, więc powinno wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.01.2015 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 Przy -20 moc grzewcza pompy to, wg specyfikacji 8kW, więc powinno wystarczyć. Problem polega na tym, ze nie slyszalem by ktos na FM uzytkowal tej marki pompe. Ciezszko bedzie zweryfikowac rzeczywista moc grzewcza. Wiekszosc posiada Atlantic-i, Panasonic-I lub Dainkin-y. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.01.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2015 10 przy +7 a 8 przy -20? Coś słabo to widzę ale może. Jeśli by tak było to nieźle. Daikin 11 ma 11,38/7,29 dla 35 stopni a dla 45 11/6,76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemalski 29.01.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Map78, czy w swoim domu masz rekuperacje. Pytam bo zastanawiam się nad sensem montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 29.01.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Ja osobiście polecam rekuperację. W tym momencie na zewnątrz -2 a przez rekuperację wlatuje 13,6 st.C. Zatem różnica odczuwalna. Brak insektów latem (oczywiście mając moskitiery też ten problem nas nie dotyczy), no i najważniejsze - cały czas świeże powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.01.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Map78, czy w swoim domu masz rekuperacje. Pytam bo zastanawiam się nad sensem montażu. Nie niestety, nie mam nawet WM tylko w miarę sprawnie działającą WG. Ale ja dom kupiłem i moja wiedza w tamtym czasie na TE tematy była zerowa. Teraz byłoby inne ocieplenie, rekuperacja i 100% podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemalski 29.01.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2015 Ekonomicznie to nie ma sensu. Zalety są znane. Ale 13tys (taka mam ofertę) to sporo. Mniejsza pompa to różnica tylko 2tys. Zysk około 800-900 złotych. Licząc koszty (conajmniej 350 zl) daje około 500 zł rocznie. Mam już kominy wentylacyjne, ale dymny tez a chyba będzie niewykorzystany. Obciążenie cieplne spadnie z 8 do 7kW, wiec nie pozwoli to wydatnie zmniejszyć moc pompy. Ponadto samsung splita ma tylko 6 lub 10 kW. musiałbym wybrać mono 9kW, a split ma większą wydajność. Boję się jednak niewydajnej Wg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts