Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia - jakie rozwiązanie ?

tomekatomek

Recommended Posts

Dom 170m2 po podłodze (parter + poddasze) w całości podłogówka + drabinka w łazience na poddaszu, która ma być zasilana wysokim parametrem z pieca). Jak to poskładać do kupy, żeby działało dobrze, a żeby nie zawalić kotłowni sprzętem i pozbyć się pieniędzy ?

- podłogówka 170m2

- bojler 120L dwupłaszczowy

- drabinka na poddaszu

Zasugerowano mi, że będą potrzebne 4 pompy, zawór 3D i sprzęgło. Czy możecie coś doradzić jak to u was jest wykonane ?

Skąd tak wszyscy zakładają że jedna pompa pociągnie całą podłogówkę, jak nie wiecie ile pętli i jakie są długie?

Czemu zasilania bojlera nie spiąć razem ręcznikowcami, w lecie można wtedy bez problemu grzejnik włączyć jak się zrobi zimniej i będzie grzany wyższą temperaturą niż podłogówka i nie spowoduje zakłóceń pracy podłogówki. Ja mam podobny metraż i też 100% podłogówki i jak na razie na mój schemat nie narzekam, można go było uprościć, ale straciłbym inne możliwości regulacji.

ja mam dwie pompy przy dwóch rozdzielaczach. na piętrze (ok55 m2) i parterze (ok. 90 m2).

Ja też mam 2 i wydaje mi się że to dobre rozwiązanie, bo mogę bez regulacji na rotametrach różnicować temperatury między poziomami. ponadto przy ok. 1300m podłogówki bałbym się pościć to na jednej pompie jak na 2szt. 25/40 przy pełnej mocy przepływ na najdłuższych pętlach nie wyciąga nawet 1,5L/min.

Ogrzewanie1c.jpg

Edytowane przez Maher