tomekatomek 20.11.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Dom 170m2 po podłodze (parter + poddasze) w całości podłogówka + drabinka w łazience na poddaszu, która ma być zasilana wysokim parametrem z pieca). Jak to poskładać do kupy, żeby działało dobrze, a żeby nie zawalić kotłowni sprzętem i pozbyć się pieniędzy ? - podłogówka 170m2- bojler 120L dwupłaszczowy- drabinka na poddaszu Zasugerowano mi, że będą potrzebne 4 pompy, zawór 3D i sprzęgło. Czy możecie coś doradzić jak to u was jest wykonane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.11.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 na drabinkę daj wode jak na podłogówke, za kotłem zawór 3 dr i pompę, drabinke podepnij jak podłowgowke i wszystko wyreguluja na rozdzielaczachewentualnie drabinkę możesz grzać razem z bojeleremja widze na szybko 2 pompy, bez sprzęgłachyba że chcesz mieć cyrkulacje cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 dla jednej drabinki komplikowac system? Nie lepiej grzejnik elektryczny, włączany jak trzeba wysuszyć ręcznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.11.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 dla jednej drabinki komplikowac system? Nie lepiej grzejnik elektryczny, włączany jak trzeba wysuszyć ręcznik? na siłe to na jednej pompce by to poszło... ale ja to zdolny jestem na zawór 3dr dać wode z powrotu cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 20.11.2014 20:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Na drabince chciałbym mieć wyższą temperaturę niż na podłogówce (suszenie + dogrzanie łazienki bo jest spora). Cyrkulacja na cwu powinna być. Jakie pompy i zawór 3D możecie polecić ? Czy muszą być te 4 pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.11.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 przypuszczam ze pompy zalozyli tak:-podlogówka-drabinka-cwu-cyrkulacjaw łazience postaw ogrzewanie na podłogówcedrabinka jako wieszak albo... na pradcyrkulacja duzo energii pochlania, nie masz jak umieścic zasobnika żeby jej nie robić?pompy: wilo, grundfos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 20.11.2014 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Jak musiałby być umieszczony zasobnik, aby pozbyć się pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 20.11.2014 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 tak żeby wszędzie było blisko, może gdzieś w łazience albo kuchni, blisko kranów ktore się czesto używa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 20.11.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Skąd tak wszyscy zakładają że jedna pompa pociągnie całą podłogówkę, jak nie wiecie ile pętli i jakie są długie?Czemu zasilania bojlera nie spiąć razem ręcznikowcami, w lecie można wtedy bez problemu grzejnik włączyć jak się zrobi zimniej i będzie grzany wyższą temperaturą niż podłogówka i nie spowoduje zakłóceń pracy podłogówki. Ja mam podobny metraż i też 100% podłogówki i jak na razie na mój schemat nie narzekam, można go było uprościć, ale straciłbym inne możliwości regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.11.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 ja mam dwie pompy przy dwóch rozdzielaczach. na piętrze (ok55 m2) i parterze (ok. 90 m2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maher 20.11.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 (edytowane) ja mam dwie pompy przy dwóch rozdzielaczach. na piętrze (ok55 m2) i parterze (ok. 90 m2). Ja też mam 2 i wydaje mi się że to dobre rozwiązanie, bo mogę bez regulacji na rotametrach różnicować temperatury między poziomami. ponadto przy ok. 1300m podłogówki bałbym się pościć to na jednej pompie jak na 2szt. 25/40 przy pełnej mocy przepływ na najdłuższych pętlach nie wyciąga nawet 1,5L/min. Edytowane 23 Listopada 2014 przez Maher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekatomek 25.11.2014 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Jakiej firmy bojlery dwupłaszczowe możecie polecić oraz co sądzicie o zaworach mieszających 3D firmy WOMIX ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts