Tomasz Brzęczkowski 27.11.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 branżysta - czyli nie architekt. Może projektowanie wentylacji jest protste i może to robić zenek spod budki z piwem, ale nie on się pod tym podpisuje i nie on odpowiada prawnie. Do projektowania instalacji trzeba mieć wpis do izby. Wykonywanie bez projektu to już ryzyko inwestora. Wentylacja mechaniczna w rozporządzeniu ministra pojawiła się dopiero w nowelizacji prawa budowlanego. Nie wiem czy dobrze rozumiem. Szanowna Pani uważa, że jak się jest branżystą i ma się pieczątkę ( uprawnienia ) to nie trzeba stosować się do norm budowlanych, zdrowotnych i fizyki przepływów? Ja uważam, że branżysta powinien "stać na straży" takich rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.11.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 (edytowane) Nie. Dlaczego Pan przekręca to co pisze? Uważam, że architekt nie jest branzystą i nie mozna od niego wymagać projektów instalacji.A Pan wiesza psy na architekcie a nie na branżyście - w sytuacji tego lokalu. Edytowane 27 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.11.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Nie. Dlaczego Pan przekręca to co pisze? Uważam, że architekt nie jest branzystą i nie mozna od niego wymagać projektów instalacji. A Pan wiesza psy na architekcie a nie na branżyście - w sytuacji tego lokalu. Napisałem, że branżysta powinien przestrzegać norm i fizyki. A architekt, chciał nie chciał, się pod wszystkim podpisuje. Inwestor jemu płaci za projekt domu.Powinien więc też znać normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.11.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Panie Tomaszu - znów Pan przekręca - to nie był projekt domu.Kurtyna powietrzna jest (z tego, co pamiętam z rozporządzenia) wymogiem prawnym, gdy nie ma wiatrołapu/sieni.A Pan chciał kurtynę zastępować splitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 30.11.2014 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Witajcie,Słuchajcie proszę o pomoc.Moja sprawa dotyczy również projektu na WM + REQ+ GWC do domu energooszczędnego (w granicach NF40).Kubatura do wymiany to: 480 m3 Pytania:1. Jakie zadać pytania firmie, która przedstawi ofertę? czyli co jest tak naprawdę ważne w układzie?(do tej pory opisy raczej lakoniczne, oferty jakie dostałem przeważnie na BARTOSZ V. Silver 4 EC) czyli req raczej dobry ale kosztuje prawie 10k!!!! 2. Jak te requ spisują się w praktyce? Czy niezbędny jest GWC aby ochronić je przed zamarzaniem? 3. WM + req. na około 175 m2 (480 m3) (razem z garażem) to około 20k PLN. Za GWC następne kilkanaście k. Czy nie da się tego zrobić taniej?? Może żwirowiec pod garażem, zamiast 60m rury? 4. Czy garaż też trzeba wentylować przez WM i req? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.12.2014 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Panie Tomaszu - znów Pan przekręca - to nie był projekt domu. Kurtyna powietrzna jest (z tego, co pamiętam z rozporządzenia) wymogiem prawnym, gdy nie ma wiatrołapu/sieni. A Pan chciał kurtynę zastępować splitem. GWC od lat nie ma sensu. Dom NF40 jest drogi energochłonny. Domy izolowane kończą się na 30kWh/m2 dalej to drogie durszlaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.12.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 GWC od lat nie ma sensu. Dom NF40 jest drogi energochłonny. Domy izolowane kończą się na 30kWh/m2 dalej to drogie durszlaki. A co ma piernik do wiatraka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.12.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 pomyliło mu się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.12.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Pytania: 1. Jakie zadać pytania firmie, która przedstawi ofertę? czyli co jest tak naprawdę ważne w układzie? (do tej pory opisy raczej lakoniczne, oferty jakie dostałem przeważnie na BARTOSZ V. Silver 4 EC) czyli req raczej dobry ale kosztuje prawie 10k!!!! 2. Jak te requ spisują się w praktyce? Czy niezbędny jest GWC aby ochronić je przed zamarzaniem? 3. WM + req. na około 175 m2 (480 m3) (razem z garażem) to około 20k PLN. Za GWC następne kilkanaście k. Czy nie da się tego zrobić taniej?? Może żwirowiec pod garażem, zamiast 60m rury? 4. Czy garaż też trzeba wentylować przez WM i req? 1. chodzi o papier 2. każdy sobie z zamarzaniem radzi bez gwc 3. można taniej ale droga którą obrałeś winduje koszty instalacji, wytyczne i wymagania do dofinansowania wymyślał nieuk i niestety jak chcesz mieć to płać 4. nie ma szans, ktoś kto ci tak napisał to chyba ten sam typ co wymagania w punkcie wyżej urodził, można przez wm ale zupełnie niezależną od tej domowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 04.12.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 (edytowane) 1. chodzi o papier 2. każdy sobie z zamarzaniem radzi bez gwc 3. można taniej ale droga którą obrałeś winduje koszty instalacji, wytyczne i wymagania do dofinansowania wymyślał nieuk i niestety jak chcesz mieć to płać 4. nie ma szans, ktoś kto ci tak napisał to chyba ten sam typ co wymagania w punkcie wyżej urodził, można przez wm ale zupełnie niezależną od tej domowej Jaką w takim razie drogę wybrać? Parę lat temu jak decydowałem jaki będę miał dom wszystko było jasne.... teraz jakby wszystko się zmieniło. Na pewno będę miał WM.... tylko teraz jak sobie poradzić z przegrzewającym się poddaszem, na którym są sypialnie?? Czy da się to zrobić bez klasycznej klimatyzacji? Dom będzie: 1. parter z użytkowym poddaszem 2. wszędzie podłogówka 3. piec kondensacyjny na gaz 4. zapotrzebowanie na energię około 37 kWh/m2/rok wg OZC Zastanawiam się nad zamianą źródła ogrzewania na PC Panasa i zastosowanie klimakonwektorów na poddaszu. Ale nie po to pozbywałem się grzejników aby wieszać inne pudełka na ścianie. Zgubiony lekko jestem...... A.. no i nie staram się o dofinansowanie, więc mam gdzieś wymagania systemu. Ważne żeby jakiś logiczny i w miarę tani układ wymyślić. Już mi się nawet forum nie chce czytać. Co jakiś temat to parę rzeczowych informacji i tysiące postów wysłanych przez nawzajem plujących na siebie mędrców, mających różne zdanie na temat. Nie ma gdzie zasięgnąć rzeczowej informacji... Tak jak napisałem.... zagubiony jestem.. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez MWM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.12.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 im lepiej zaizolowane poddasze pozbawione okien połaciowych , tym mniejsze zagrożenie przegrzaniem. Wszytsko i tak zaczyna się od dobrze wybranego/wykonanego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MWM 04.12.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 im lepiej zaizolowane poddasze pozbawione okien połaciowych , tym mniejsze zagrożenie przegrzaniem. Wszytsko i tak zaczyna się od dobrze wybranego/wykonanego projektu. A gdzie taki znaleźć??? Lub któremu doradcy uwierzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.12.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Posłuzyć się logiką Wiesz, że poddasze może być za gorace latem. Masz trzy wyjścia: 1 zbudowac dom parterowy 2 zbudować dom piętrowy bez poddasza mieszkalnego 3. pomyśleć co zrobić by zabezpieczyc poddasze. pkt 3. ciepło może wnikać poprzez 1. migracje ciepłego powietrza z parteru do góry 2. nagrzewanie się dachu 3. nagrzewanie się przez okna nr 1 najlepszym wyjściem będzie skuteczna wentylacja, wymuszajaca stały obieg powietrza nr 2 aby zabezpieczyc poddasze przed wnikaniem ciepła z nagrzanego dachu (a zimą ucieczki ciepła z poddasza) trzeba ułozyć izolacje miedzy dachem a poddaszem. Im grubsza, tym skuteczniejsza. 30 cm to raczej min. w obecnych czasach nr 3 promieniowanie sloneczne lepiej wnika kiedy okno jest prostopadle względem promieni. A tak dzieje się na skosnym dachu w oknie polaciowym. Przez okno w pionowej ścianie promieni wnika mniej. Stąd wniosek, że okna powinny być tylko w scianach szczytowych poddasza. *** Doradcy - na forum traktuj wszytskie wypowiedzi jako głos w dyskusji a nie doradztwo sensu stricte. Prawdziwym doradcą może być jedynie architekt lub konstruktor, a nie sprzedawca okien, wełny czy gotowych wydawnictw z projektami. Edytowane 4 Grudnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.12.2014 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Dodam do powyższego :- jasny dach- izolacja połaci z celulozy ,znacznie wyższe ciepło właściwe od wełny,PUR czy styro, no i przesunięcie fazowe najkorzystniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.12.2014 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 izolacja połaci z celulozy ,znacznie wyższe ciepło właściwe od wełny,PUR czy styro, no i przesunięcie fazowe najkorzystniejsze http://emotikona.pl/emotikony/pic/2piwko.gif mam sobie zestawienie domów pasywnych.. 3,3 tys domów .. królowa jest tylko jedna .. celuloza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.12.2014 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 dwa okna połaciowe to masz farelkę w lecie włączoną na pół mocy dwa dalsze to cała farekla grzejąca ci w lecie poddasze, jeżeli dom juz stoi to pozostają ci rolety zewnętrzne na tych oknach, wewnętrzne bedą sporo mniej skuteczne, jeśli chałupy nie ma to szykaj projektu z oknami w lukarnach albo parterówki z niskim strychem jak elfir pisałamożesz też pokusić sie o wykonanie układu chłodzącego cały dom ciepłem utajonym wody, ciągnie prądu tyle co wentylator a skuteczne niemal jak klima, tyle ze nie opłaca się tego montwać punktowo lecz od razu na cały dom wtedy wychodzi taniej niz klima, za to mały split w jednym miejscu będzie najtańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 05.12.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Prawdziwym doradcą może być jedynie architekt lub konstruktor, a nie sprzedawca okien, wełny czy gotowych wydawnictw z projektami. Ups, tu logika chyba zawiodła. Cała branża instalacyjna kręci się w ten sposób, że sprzedawca najpierw odwiedza konstruktora i architekta. Nie wiem co tam robią, ale zwykle finał jest taki że architekt lub konstruktor stosuje produkty tego sprzedawcy. Produkty te rzecz jasna nigdy nie są lepsze, natomiast zawsze są droższe od konkurencyjnych. "Promocja" kosztuje możesz też pokusić sie o wykonanie układu chłodzącego cały dom ciepłem utajonym wody, ciągnie prądu tyle co wentylator a skuteczne niemal jak klima Masz, używasz? Jesteś zadowolony? Bo chyba nie wiesz o czym piszesz. Albo się jakiegoś reklamowego bełkotu naczytałeś. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts