Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

40m mieszkanie - jak zyskac wiecej miejsca? Przebudowa:)

eeewe

Recommended Posts

Witam!

Zastanawiam sie nad zakupem malutkiego mieszkanka - 40m, ale za to z pieknym ogrodem, problem w tym, ze jego rozklad wydaje mi sie bardzo kiepski... przedpokoj zajmuje 8m;/ a to zupelnie bez sensu. Czy ktos ma moze pomysl jak bo to tu pozmieniac, tak by kuchnia z salonem zyskala te 8m..???

Bede szalenie wdzieczna za Wasze rady:)

rzut parteru Sosnowiecka bud.12.jpg

Nie napisałaś dla ilu osób te mieszkanie- jak tylko dla jednej i nie pracującej w domu to zastanowiłabym się nad zmianą funkcji pokojów.Tak na szybko to tak: Tam gdzie salon to sypialnia ( o ile spanie pod oknem nie stanowiłoby dla Ciebie kłopotu- nie wiem na którą stronę świata wychodzą okna bo to też ważne jest), a gdzie sypialnia gościnny. Do sypialni drzwi przesuwne, do kuchni też. W gościnnym komoda, tv, kanapa, stolik kawowy. W sypialni łózko rozkładane, może da się umieścić wąską szafę pod oknem? A przedpokój moim zdaniem nie jest zły. Umieściłam w nim drugą szafę,ich nigdy za wiele. A gościnny ma charakter otwarty i nie widać go zaraz po wejściu do mieszkania.Nawet jadalnia jest.

Generalnie musisz pamiętać że ściany mające grubość 25cm to nośne i nie możesz ich przemieszczać, a te cieńsze 8cm to działowe i możesz je sobie wyburzać.

Ja myślę, że jak napiszesz coś więcej o mieszkaniu tj. dla ilu osób, co byś chciała a co nie ( np chciałabyś salon otwarty na przedpokój, a łazience kabina a nie wanna) to by więcej forumowiczów by pomogło.I dobrze gdyby ktoś oprócz mnie zabrał w Twojej sprawie głos.

pozdrawiam serdecznie

małe mieszkanie.JPG

hej, mieszkanie bedzie przeznaczone dla dwoch osob, dla mnie i meza:) glownie zalezaloby nam na tym, aby jakos wykorzystac/zmniejszyc ten przedpokoj..bo kurcze zabiera jakies 20% mieszkania;/ super gdyby przedpokoj zamienil sie w czesc salonu;/kuchni, i dlatego myslalam tez o tym zeby zamienic kuchnie z lazienka... ale moze macie jeszcze jakies inne pomysly?:) aha i zalezy mi na maksymalnie otwartej przestrzeni

Ślepa, ciemna kuchnia nie jest - wg mnie - dobrym pomysłem. Wolę kuchnię z oknem a ciemną łazienkę. Pierwsza wersja -dla dwóch osób mi się podoba, ale rozumiem,że masz inne preferencje.Trzymam kciuki, aby ktoś przedstawił taki projeket, który będzie strzałem w 10. Edytowane przez Sylw.

kurde widze ze ciezko tu uzyskac jakas rade.... :(

raz, że nie opisałaś dokładnie Twoich preferencji

dwa. nie poprzestawiamy Ci scian, ani nie zwiekszymy metrazu mieszkania (bo nie ma informacji na ten temat)

trzy,to nie forum parapsychologiczne, aby czytac w myślach,

a poza tym weekend jest , cierpliwosci!!!

przedstawilam swoje preferencje..:)

ej, mieszkanie bedzie przeznaczone dla dwoch osob, dla mnie i mezaglownie zalezaloby nam na tym, aby jakos wykorzystac/zmniejszyc ten przedpokoj..bo kurcze zabiera jakies 20% mieszkania;/ super gdyby przedpokoj zamienil sie w czesc salonu;/kuchni, i dlatego myslalam tez o tym zeby zamienic kuchnie z lazienka... ale moze macie jeszcze jakies inne pomysly? aha i zalezy mi na maksymalnie otwartej przestrzeni

wcale nie uważam, żeby początkowy plan był zły, ale zrobiłam na szybko plan, który zmienia miejscami kuchnię i łazienkę. przy czym nie wiem, czy ściany przy łazience to zwykłe działowe czy nie, ale je zostawiłam na wszelki wypadek, bo w planie są zaznaczone, jakby były nie do ruszenia. w tym układzie kuchnia jest bardzo mała (nie wiem, czy Wam wystarczy), łazienka wcale nie bardzo ustawna, bo z oknem (wstawiłam wstępnie wannę), ale można ją zaaranżować jako sympatyczny pokój kąpielowy. jest miejsce na garderobę - a raczej korytarz z szafą, wysokimi komodami, może puf. przy tym układzie jedną ścianę od sypialni proponuję częściowo zabudować szkłem, z takiego samego szkła zrobić też drzwi do części prywatnej. można też dodać szklane drzwi do łazienki i do pokoju, ja ich nie wstawiłam. w tym układzie nie ma za bardzo miejsca na komputer, ale można biurko wstawić do sypialni obok łóżka lub okna. pokój dzienny w dawnej sypialni jest nie duży, ale ustawny, ścianę proponuję zabudować płaskimi zamykanymi półkami, z zabudową pod tv.

plan p.jpg

poprawiony plan.jpg

Edytowane przez totek213

zdecydowanie niemożliwe ;) w tym cały szkopuł, że piony masz właściwie nie do ruszenia, czyli ew. możesz kuchnię z łazienką zamienić. ściany pomiędzy nimi są nośne, komin wentylacyjny też nie do ruszenia. myślę, że plan sylw. z 22-ego listopada jest najsensowniejszy, bo pozwala otworzyć salon na przepokój. ale tak naprawdę ten przedpokój duży nie jest, jak odejmiesz powierzchnię szafy, to masz 1,3m x 2,2 samego przedpokoju, potem korytarz do częsci dziennej - kilometry to to nie są ;) na spokojnie dla dwóch osób do rozebrania się, powieszenia płaszczy itp.