Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt budowy domu 130mkw ytong.

tofel3

Recommended Posts

Kolego a tak z ciekawości ile masz m2 i jakie wychodzą Ci rachunki za ogrzewanie ?

Czyli tak burze parter, zostawiam piwnice, moge zastosować bloczek http://www.sklep.energotrendy.pl/index.php?p214,promocja-bloczek-cokolowy-isomur-plus-60-17-5-11-3-cm ? ocieplić strop piwnicy 20 cm, następnie stawiam sciny z silki i ocieplam 30 cm styro. Okna pasywne, czym ocieplić dach ?

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

przez rok zuzyłam coś 544 m3 (na co i cwu) gazu.

W zeszłym roku była łagodna zima i w zasadzie grzałam tylko 4 miesiące. Na samo ogrzewanie, bez cwu, poszło coś 800 zł za sezon. (bez abonamentu).

Dach ociepla się zwykle wełną, jak jest drewniany i skośny.

Bloczek isomur możesz zastosować.

Czy piwnica będzie ogrzewana?

Edytowane przez Elfir

ściana nośna ma być z materiału taniego. Kompletnie nie patrz na jego parametry cieplne. Od izolacji jest warstwa izolacyjna.

zgodze sie z Elfir, to izolacja nadaje scianie najwieksze wlasciwosci. Przy jedno-warstwowej scianie ciezko jest zrobic 100% dokladnosci wykonania. Te bloczki 48cm kosztuja wiecej niz 2x24cm.

Bardziej polecam 24cm + 15cm styro (najlepiej grafit). Da to lepszy wynik niz pojedyncze energo 48 bo masz gwarancje jednolitej izolacji kryjacej wszystko

a i zapomnij o ceramice, zimne, kruche, beznadziejne przy obrobce a obrazek na scianie bedziesz wieszac na 15cm kolkach bo tak sie wszystko kruszy

No jest to dodatkowy minus ceramiki, jednak większym problemem jest czas budowy, łatwość obrabiania materiału i prowadzenie bruzd pod instalacje no i naturalnie termoizolacyjność. Zdecydowanie lepiej pod tymi względami sprawdza się popularny beton komórkowy. Ma najlepsze parametry termoizolacyjne co pozwala na oszczędności w okresie eksploatacji takiego domu.

No jest to dodatkowy minus ceramiki, jednak większym problemem jest czas budowy, łatwość obrabiania materiału i prowadzenie bruzd pod instalacje no i naturalnie termoizolacyjność. Zdecydowanie lepiej pod tymi względami sprawdza się popularny beton komórkowy. Ma najlepsze parametry termoizolacyjne co pozwala na oszczędności w okresie eksploatacji takiego domu.

no wlasnie to mialem na mysli mowiac o obrobce, robienie bruzd, kucie, wykonywanie instalacji. ja piernicze naprawde nie rozumiem dlaczego ludzie z tego buduja.

• 3 weeks później...
Nie chodzi o to by mieć pełen warsztat sprzętu na wykonanie bruzd, jeżeli można coś uprościć i zoptymalizować to czemu tego nie wykonać? Oczywiście nie twierdzę iż należy wybierać beton komórkowy ze względu na to iż w nim się dużo łatwiej prowadzi bruzdy pod instalacje bo to tylko wartość dodana do własności termoizolacyjnych, które są najważniejszą przewagą betonu komórkowego nad ceramiką.

Nie chodzi o to by mieć pełen warsztat sprzętu na wykonanie bruzd, jeżeli można coś uprościć i zoptymalizować to czemu tego nie wykonać? Oczywiście nie twierdzę iż należy wybierać beton komórkowy ze względu na to iż w nim się dużo łatwiej prowadzi bruzdy pod instalacje bo to tylko wartość dodana do własności termoizolacyjnych, które są najważniejszą przewagą betonu komórkowego nad ceramiką.

Rozumiem oczywiście Twój punkt widzenia, ale czasami naprawdę gubię się w dyskusjach tutaj, gdzie połowa ludzi pisze, że materiał ścienny musi być odpowiednio "ciepły", a druga połowa, że to kompletnie nie ma znaczenia, bo przecież i tak dokłada się izolację. Prawda jest taka, że nie ma żadnych problemów w osiągnięciu standardu domu pasywnego dla ścian zewnętrznych, wykorzystując bodaj najpopularniejszy materiał budowlany w Polsce, czyli Porotherm 25. Wystarczy drugie 25 cm wełny o niskiej lambdzie i będzie zrobione. Z mojej perspektywy (osoby, która m.in. nadzoruje ekipy wykonawców) dobra termiczność betonu gubi się przy ewidentnych minusach tego materiału, czyli kiepskiej nośności i dużej nasiąkliwości. A jak ktoś weźmie sobie mało gęsty beton (co się zdarza u nas często, bo lubimy oszczędzać na wszystkim :p), to potem jeszcze dodatkowo będzie narzekać na złą izolacyjność akustyczną... Ja uważam, że ceramika jest materiałem najbardziej uniwersalnym. Nie jest w żadnym aspekcie wybitna, ale nie ma też ewidentnych słabości. Koniec końców klienci z reguły najmniej narzekają na domy z ceramiki, bo z czasem docenia się właśnie tą "równość" tego materiału na wszystkich frontach.

no wlasnie to mialem na mysli mowiac o obrobce, robienie bruzd, kucie, wykonywanie instalacji. ja piernicze naprawde nie rozumiem dlaczego ludzie z tego buduja.

Dlatego, że ludziom zależy na porządnym materiale konstrukcyjnym, a obróbkę traktują jako mało znaczący szczegół? Poza tym ja nie widzę szczególnie dużej różnicy między obróbką ceramiki a silikatu. Oba twarde jak cholera :)

paroofka

"Dlatego, że ludziom zależy na porządnym materiale konstrukcyjnym, a obróbkę traktują jako mało znaczący szczegół? Poza tym ja nie widzę szczególnie dużej różnicy między obróbką ceramiki a silikatu. Oba twarde jak cholera "

Możesz wyjaśnić w czym widzisz "porządność" ceramiki jako materiału konstrukcyjnego?

Silka i beton komórkowy w wielu aspektach przewyższa ceramikę.

• 3 weeks później...

Zgadzam się z Noc.

Beton komórkowy wygrywa na wielu polach, ustępuje jedynie pod względem nośności jednak i tak jest ona wystarczająca do budowy domu. Atuty termoizolacyjne są niepodważalne i dają naprawdę dużo. Groszek80 napisał, że bez problemu można osiągnąć niskie U na poro jasne ale sam zauważył iż trzeba dać 25cm drogiej wełny a na BK sprawę załatwimy minimalną grubością średniego styropianu.

Ogólnie każdy materiał jest dobry, tylko niektóre ekipy źle go kładą. Ogólnie zasada jaką zauważyłem jest taka - kto ma BK chwali beton pod niebiosa, kto ma SILIKE chwali, że silika najlepsza, kto ma porotherm ten chwali porotherm.

Prawda jest taka, że izolacja jest ważna, ale jak nie napalisz, to ciepło w chacie nie będzie.

Sam się zastanawiałem czy BK czy POROTHERM - po naradach z architektem i rozmowach z ludźmi, którzy już wybudowali wybrałem ceramikę. Czy dobrze - czas pokaże.

PS. Kto w domu do diaska wiesza obrazy ? :confused:

PS2. Na serio, czasem jak czytam te wasze komentarze o izolacyjności i ciepłych chatach, zastanawiam się, czy mieszkacie w Polsce, bo u mnie za oknem od 3 lat zimy jakieś strasznej nie było.