tofel3 24.11.2014 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Panowie a jak bym się Was zapytał żeby wyszło jak najlepiej i ekonomiczniej, to jaki Yton Energo + Jaka Wełna Mineralna żeby otryzmac najlepszy wpsolczynnik ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 ale dlaczego z Ytong energo?Jakie ty chcesz grube te ściany? I dlaczego wełna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 24.11.2014 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 yton energo z tego wzgledu ze sam w sobie jest cieply , welna dlatego zeby oddzchalo, jakie grube sciany, takie jak w domach energooszczednzch cz paszwnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Oddychające ściany. Acha. Zrób im sztuczne oddychane, poczują sie lepiej. Dobra. Ponieważ przed tobą jest naprawde wiele do przeczytania, to na razie poczytaj a potem zastanawiaj się nad materiałem Mój dom jest bardzo energooszczędny i ma tylko 38 cm grubości ścian. Przy 48 cm możesz miec pasywny ze ścianami U=0,10 (silikat 18 cm + 30 cm styropianu) (dla przypomnenienia, energo o tej grubości ma tylko U=0,19) Edytowane 24 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.11.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 yton energo z tego wzgledu ze sam w sobie jest cieply , welna dlatego zeby oddzchalo, jakie grube sciany, takie jak w domach energooszczednzch cz paszwnych O Boże.... 1. Ytong Energo żeby było ciepło - Ściana z Ytonga Energo nie jest ciepła. Ciężko z niej zrobić dom energooszczędny. Zrobienie pasywnego jest niemozliwe. 2. Wełna co oddycha. Mit. Ciężko coś więcej napisać na ten temat. Poczytaj troche forum. Zacznij od tematu Dom 3 litrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 24.11.2014 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Mój dom jest bardzo energooszczędny i ma tylko 38 cm grubości ścian. Przy 48 cm możesz miec pasywny ze ścianami U=0,10 (silikat 18 cm + 30 cm styropianu) (dla przypomnenienia, energo o tej grubości ma tylko U=0,19) Dzięki kolego, czyli już wiem że lepiej w tą strone Ty też masz silikat 18 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 24.11.2014 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) A jak rozwiązałeś problem ocieplenia wieńca ? to o czym mowa była na początku ?I jak masz ocieplony strop ? Edytowane 24 Listopada 2014 przez tofel3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 24.11.2014 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 I rozumiem że masz ogrzewanie podłogowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) ocieplenie wieńca - po prostu jest to ściana dwuwarstwowa - całość - ściany, wieńce, strop szczelnie otula bardzo gruby styropian. Na dachu mam miejscami nawet 60 cm (z powodu profilowania spadków) Bez wynalazków jak zmieścić ocieplenie 10 cm w gotowym nadprożu ocieplanym, by zmieścić się w rygorystycznych przepisach. Ogrzewanie podłogowe obowiazkowo Żadnych grzejników. Słuchaj - ja nie twierdze, że silikat jest najlepszy. Tylko, że sciany jednowarstwowe to słaby pomysł w budownictwie energooszczednym i pasywnym. Przy ścianach dwuwarstwowych materiał nośny ma małe znaczenie - kup taki, jaki dostaniesz najtaniej. Za to jedyne co się liczy to ocieplenie - jak najlepsze i jak najgrubsze*. Wełna ma zawsze gorsze parametry cieplne od styropianu. Wełnę poleca się na ściany wentylowane (np. z okładziną z drewna) * ok, jak najgrubsze w realiach ekonomicznych. Powyżej pewnej grubości współczynnik przenikania praktycznie staje w miejscu. Edytowane 24 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 25.11.2014 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Kolego a Ty z jakiego rozmiaru silikatu masz wybudowane ? I jaka grubość styropianu ?No i jakie masz ocieplenie podłogi ? No i chyba ważniejsze pytanie czym ogrzewasz dom ? Edytowane 25 Listopada 2014 przez tofel3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) mam silikat 18 cm (też od Xeli, bo fabryka niedaleko) i styropian 20 cm grafitowy (Swisspor - akurat taki dostałam w dobrej cenie a i marka normalna, nie jakaś szemrana, garażowa)Ja mam płytę fundamentową nie zwykły fundament, ocieplaną 20 cm styropianu pod parkingi z Arbetu (chodzi o wytrzymałośc na duże naciski)Ogrzewam gazem - ale chyba obecnie wybrałabym prąd niecentralny (tu akurat wciąż mam zagadkę), gdyż mam niewielkie zużycie ciepła. Można też budować na betonie komórkowym, jeśli trafisz taniej niż silikat, ale musi być grubszy z powodów konstrukcyjnych (24 cm), wiec ściana docelowo jest grubsza. U mnie liczył się każdy cm, bo działka mała, więc wybrałam najcieńszą ścianę nośną jaka była dostępna (poza systemami prefabrykowanymi) Edytowane 25 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.11.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Kolego Elfir! Cóż za podziwu godna cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Nie wymagam od ludzi, by zgadywali moją płeć po nicku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 25.11.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Budowa z Ytong Energo 48. Oj nudzisz kolego z tym ytongiem energo. Weź Najtańszy jaki znajdziesz materiał na ścianę nośną 18 cm i do tego ze 25cm styropianu. I już. Będzie lepiej i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 25.11.2014 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Juz mam tak glowe zryta czy wybudowac nowy taki jak chce, czy termomodernizowac obecny i dobodowac pieterko. co wyszlo by lepiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.11.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 to zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 zalezy od tego ile chcesz zmieniać w obecnym.Jesli ingerencja pójdzie w ściany nosne, nowe nadproża, nowe instalacje - to chyba jednak zburzyć i zaczac od nowa.Jeśli tylko kosmetyka - ocieplenie, nowe okna, to warto pomyśleć o remoncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 inspiracje:http://www.bryla.pl/bryla/51,85301,8027640.html?i=3http://kociakostka.blogspot.com/2013/09/intrygujaca-przebudowa-domu-kostki.htmlhttp://muratordom.pl/budowa/oni-juz-zbudowali/udana-przebudowa-domu-kostki-plaski-dach-i-elewacja-z-desek-modrzewiowych,11_12054.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofel3 27.11.2014 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Powiem tak, w tej chwili na dole mam 3 pokoje kuchnia i łazienka, z tym zeby wejśc do jednego pokoju trzeba przejść przez inny, chciałbym na dole zrobić, 2 pokoje, łazienke i kuchne z salonem, a na poddaszu, podobnie. No ocieplić strop piwnicy, i zrobić ogrzewanie podłogowe. No i wtedy automatycznie zmiana instalacji wodnej, gaz itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.11.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Wiesz, cięzko mi tak radzić na oko.Czy między pokojami, które chcesz połaczyć jest ściana nośna czy działowa?Czy piony wod-kan i CO zostaną na swoich miejsach, czy chcesz przenosić łazienki. W kazdym razie generalny remont i budowa będą kosztowac podobnie. I tak musisz mieć architekta do rozbudowy czy budowy. Poszukaj kogoś, niech obejrzy dom i porozmawiaj, jak on to widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts