Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt budowy domu 130mkw ytong.

tofel3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oddychające ściany. Acha. Zrób im sztuczne oddychane, poczują sie lepiej.

Dobra. Ponieważ przed tobą jest naprawde wiele do przeczytania, to na razie poczytaj a potem zastanawiaj się nad materiałem :D

Mój dom jest bardzo energooszczędny i ma tylko 38 cm grubości ścian. :)

Przy 48 cm możesz miec pasywny ze ścianami U=0,10 (silikat 18 cm + 30 cm styropianu)

(dla przypomnenienia, energo o tej grubości ma tylko U=0,19)

Edytowane przez Elfir

yton energo z tego wzgledu ze sam w sobie jest cieply , welna dlatego zeby oddzchalo, jakie grube sciany, takie jak w domach energooszczednzch cz paszwnych

O Boże....

1. Ytong Energo żeby było ciepło - Ściana z Ytonga Energo nie jest ciepła. Ciężko z niej zrobić dom energooszczędny. Zrobienie pasywnego jest niemozliwe.

2. Wełna co oddycha. Mit. Ciężko coś więcej napisać na ten temat.

Poczytaj troche forum. Zacznij od tematu Dom 3 litrowy.

Mój dom jest bardzo energooszczędny i ma tylko 38 cm grubości ścian. :)

Przy 48 cm możesz miec pasywny ze ścianami U=0,10 (silikat 18 cm + 30 cm styropianu)

(dla przypomnenienia, energo o tej grubości ma tylko U=0,19)

Dzięki kolego, czyli już wiem że lepiej w tą strone :)

Ty też masz silikat 18 cm ?

ocieplenie wieńca - po prostu jest to ściana dwuwarstwowa - całość - ściany, wieńce, strop szczelnie otula bardzo gruby styropian.

Na dachu mam miejscami nawet 60 cm (z powodu profilowania spadków)

Bez wynalazków jak zmieścić ocieplenie 10 cm w gotowym nadprożu ocieplanym, by zmieścić się w rygorystycznych przepisach.

Ogrzewanie podłogowe obowiazkowo :) Żadnych grzejników.

Słuchaj - ja nie twierdze, że silikat jest najlepszy. Tylko, że sciany jednowarstwowe to słaby pomysł w budownictwie energooszczednym i pasywnym.

Przy ścianach dwuwarstwowych materiał nośny ma małe znaczenie - kup taki, jaki dostaniesz najtaniej.

Za to jedyne co się liczy to ocieplenie - jak najlepsze i jak najgrubsze*. Wełna ma zawsze gorsze parametry cieplne od styropianu.

Wełnę poleca się na ściany wentylowane (np. z okładziną z drewna)

* ok, jak najgrubsze w realiach ekonomicznych. Powyżej pewnej grubości współczynnik przenikania praktycznie staje w miejscu.

Edytowane przez Elfir

mam silikat 18 cm (też od Xeli, bo fabryka niedaleko) i styropian 20 cm grafitowy (Swisspor - akurat taki dostałam w dobrej cenie a i marka normalna, nie jakaś szemrana, garażowa)

Ja mam płytę fundamentową nie zwykły fundament, ocieplaną 20 cm styropianu pod parkingi z Arbetu (chodzi o wytrzymałośc na duże naciski)

Ogrzewam gazem - ale chyba obecnie wybrałabym prąd niecentralny (tu akurat wciąż mam zagadkę), gdyż mam niewielkie zużycie ciepła.

Można też budować na betonie komórkowym, jeśli trafisz taniej niż silikat, ale musi być grubszy z powodów konstrukcyjnych (24 cm), wiec ściana docelowo jest grubsza. U mnie liczył się każdy cm, bo działka mała, więc wybrałam najcieńszą ścianę nośną jaka była dostępna (poza systemami prefabrykowanymi)

Edytowane przez Elfir

zalezy od tego ile chcesz zmieniać w obecnym.

Jesli ingerencja pójdzie w ściany nosne, nowe nadproża, nowe instalacje - to chyba jednak zburzyć i zaczac od nowa.

Jeśli tylko kosmetyka - ocieplenie, nowe okna, to warto pomyśleć o remoncie.

Powiem tak, w tej chwili na dole mam 3 pokoje kuchnia i łazienka, z tym zeby wejśc do jednego pokoju trzeba przejść przez inny, chciałbym na dole zrobić, 2 pokoje, łazienke i kuchne z salonem, a na poddaszu, podobnie. No ocieplić strop piwnicy, i zrobić ogrzewanie podłogowe.

No i wtedy automatycznie zmiana instalacji wodnej, gaz itp.

Wiesz, cięzko mi tak radzić na oko.

Czy między pokojami, które chcesz połaczyć jest ściana nośna czy działowa?

Czy piony wod-kan i CO zostaną na swoich miejsach, czy chcesz przenosić łazienki.

W kazdym razie generalny remont i budowa będą kosztowac podobnie.

I tak musisz mieć architekta do rozbudowy czy budowy. Poszukaj kogoś, niech obejrzy dom i porozmawiaj, jak on to widzi.