Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brodzik prysznicowy z zasłonką prysznicową

Sylw.

Recommended Posts

Czy ktoś z forumowiczów byłby tak miły i podzielił się fotografiami swojej małej ok.4m łazienki, w której znajduje się brodzik pod prysznic zasłaniany zasłonką patrząc od strony drzwi w górnym lewym lub prawym rogu łazienki? Tyle się na czytałam o problemach z drzwiami przesuwnymi,myciem kabin, to zaczęłam się zastanawiać czy ładna może być łazienka z zasłoną prysznicową na widoku...Będę wdzięczna za pomoc.

Elfir a jaki kształt ma Twój brodzik? Gdybyś jeszcze mogla np. narysować rozmieszczenie sprzętów sanitarnych w swojej łazience.

Te walk- iny są cudne,a le mam małą ok.4m łazienkę, do której wpakowałam wannę. Ma być wanna i prysznic- koniec kropka. Swoje marzenia należy spełniać.

nie mam dziś siły obfocać łazienki, a na szybko tylko takie zdjęcie znalazłam. mam maleńką łazienkę, brodzik wysoki zaraz na lewo od wejścia. zdjęcie robione dla kogośm kto o drewno w łazience pytał, stąd takie a nie inne ujęcie, ale w lustrze prysznic się odbija. zasłonki uwielbiam, co tydzień- dwa ściągam, wrzucam na szybki program do pralki i wieszam z powrotem - zdecydowanie lepsze niż czyszczenie kabiny ;) to pierwsze to zdjęcie z netu, z brodzikeim na wprost

ps. nie mam pojęcia jaki mcudem obróciło mi się zdjęcie, ale to bez znaczenia, u mnie odbicie lustrzane ;)

łazienka lekka.jpg

łazienka.JPG

Nigdy więcej zasłonki. Przez kilka lat się z tym męczyłem. Puszczasz ciepłą wodę a zasłonka fruwa, przykleja się do ciała i.t.p. Nic na to nie poradzisz bo tam gdzie cieplej zrobi się podciśnienie. Teraz mam drzwi przesuwne i żadnych problemów. Po kąpieli zwykłą ściągaczką ściągasz wilgoć, parę z szyb i po kłopocie (trwa to 15 sekund). Po trzech latach drzwi wyglądają jak nowe.

w bloku w łazience mam głęboki brodzik z siedziskiem 80x80 zabudowany ściankami i wejście w rogu:

szary brodzik

czarne-murki

zielone-drążek z zasłonką

prysznic.png

a na zasłonkę mam taki patent, że najpierw polewam płytki na murku wodą (od środka tu gdzie brodzik) i "przyklejam" do niego zasłonę :) wtedy ona nic a nic nie drgnie i można się spokojnie myć... jak już wyglądem zaczyna straszyć :-P to się za 20zł kupuje nową

Łukasz i Karolina- dziękuję za patent. Ja nie mam miejsca na brodzik kwadratowy zostaje taki półokrągły 90 na 90, nie mam miejsca na dobudowanie tych ścian. Jeśli można zapytać to: Jakiej grubości są Twoje ściany prysznicowe ( razem z płytkami)? A drzwi do łazienki gdzie masz? pozdrawiam

murki mają 10cm grubości z płytkami z dwóch stron

drzwi do łazienki są w lewym dolnym rogu obrazka - jak otwieram drzwi to prysznic mam w prawym górnym rogu łazienki

będziesz mieć półokrągły 90, ja mam kwadratowy 80 + ścianki... niewiele więcej wychodzi w "czubku"

może wklej rzut pomieszczenia to będzie łatwiej - chyba że jesteś już zdecydowana na taki układ i nie inny :)

Dokładam obiecane zdjęcie.

Z uwag po 7 latach eksploatacji: rewelacja.

Bardzo podobnie chcemy mieć zrobiony prysznic na parterze - odpływ w podłodze i odsuwana zasłonka.

Zaletą jest otwarta przestrzeń, a i jeszcze dzięki temu za zasłonką zmieści się pisuar.

Pytanie, jak to się sprawdza w praktyce, czy zasłonka szybko wysycha, czy nie trzeba jej wymienić, czy woda nie rozlewa się po podłodze, a jaka ma być długość zasłonki - do samej podłogi ?

Pytanie, jak to się sprawdza w praktyce, czy zasłonka szybko wysycha, czy nie trzeba jej wymienić, czy woda nie rozlewa się po podłodze, a jaka ma być długość zasłonki - do samej podłogi ?

Standardowa wysokość zasłonki to 2m, u mnie kończy się ok 5 cm nad podłogą. Zasłonkę powinno się wymieniać co ok 5 lat, koszt ok. 30 zł w markecie budowlanym. Nie musi wysychać. Przy użyciu "przyklejam" ją na mokro do ściany, trochę (ale naprawdę trochę, rozpryski wody) się rozlewa ale to bardziej zależy od wyprofilowania podłogi niż samej zasłonki. Mop, 30 s i po sprawie. I żadnego czyszczenia kabiny na błysk