jarett 24.11.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Hej, potrzebuje jakiejś porady w następującej sytuacji.Mam w górach działkę. Właściwie dwie obok siebie. Jedna (tak na oko 6-8 arów) jest budowlana i stoi na niej stary (około 1905 roku) drewniany dom na murowanej podbudowie. Dom jest cały czas w użyciu (mieszka w nim moja babcia) ogólnie wydaje się w nie najgorszym stanie, ale pewnie jakby się zagłębić i próbować w nim coś zmieniać to okazało by się pewnie, że pod elewacją jest pleśń i próchno. Druga działka jest rolna i ma oko 60 arów. Typowa górska działka, nierówna, tarasowa, kamienista w dużej części zalesiona, jest chyba nawet małe bagienko. W starym domu chciałbym wynająć pokoje turystom, a babci ( i w przyszłości rodzicom) wybudować jakieś nowe lokum. I teraz mam zagwozdkę. Mógłbym próbować dobudować coś do tego domu, być może byłoby to tańsze, głównie dlatego, że jego okolice są wyrównane, utwardzone i nie byłoby takiej gimnastyki jak na tej drugiej części działki. Łatwiej by było z mediami. Pewnie też mniej by było formalności (pozwolenie trzeba?) - nie ma w tej okolicy planu zagospodarowania. Z drugiej strony nie wiem czy do tego domu da się coś sensownie dobudować i czy pozwala na to jego stan. Jak w ogóle zabrać się do tej sprawy? Do kogo uderzyć? Jakiegoś rzeczoznawcy na początek, który oceni stan domu? konstruktora? architekta? Podpowiedzcie coś proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/195516-jak-rozwi%C4%85za%C4%87-problem-z-dzia%C5%82k%C4%85-i-domem-w-g%C3%B3rach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.11.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 konstruktor - w końcu rzeczoznawca zwykle też jest konstruktorem. Niech oceni, jak on to widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/195516-jak-rozwi%C4%85za%C4%87-problem-z-dzia%C5%82k%C4%85-i-domem-w-g%C3%B3rach/#findComment-6650815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts