Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak rozwiązać 'problem' z działką i domem w górach ?

jarett

Recommended Posts

Hej,

potrzebuje jakiejś porady w następującej sytuacji.

Mam w górach działkę. Właściwie dwie obok siebie. Jedna (tak na oko 6-8 arów) jest budowlana i stoi na niej stary (około 1905 roku) drewniany dom na murowanej podbudowie. Dom jest cały czas w użyciu (mieszka w nim moja babcia) ogólnie wydaje się w nie najgorszym stanie, ale pewnie jakby się zagłębić i próbować w nim coś zmieniać to okazało by się pewnie, że pod elewacją jest pleśń i próchno.

Druga działka jest rolna i ma oko 60 arów. Typowa górska działka, nierówna, tarasowa, kamienista w dużej części zalesiona, jest chyba nawet małe bagienko.

W starym domu chciałbym wynająć pokoje turystom, a babci ( i w przyszłości rodzicom) wybudować jakieś nowe lokum. I teraz mam zagwozdkę. Mógłbym próbować dobudować coś do tego domu, być może byłoby to tańsze, głównie dlatego, że jego okolice są wyrównane, utwardzone i nie byłoby takiej gimnastyki jak na tej drugiej części działki. Łatwiej by było z mediami. Pewnie też mniej by było formalności (pozwolenie trzeba?) - nie ma w tej okolicy planu zagospodarowania. Z drugiej strony nie wiem czy do tego domu da się coś sensownie dobudować i czy pozwala na to jego stan.

Jak w ogóle zabrać się do tej sprawy? Do kogo uderzyć? Jakiegoś rzeczoznawcy na początek, który oceni stan domu? konstruktora? architekta? Podpowiedzcie coś proszę.