Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie kupuj psa dziecku pod choinkę!!!!

zyzolek

Recommended Posts

Fragment dyskusji z forum AwP na temat wyboru psa pod choinkę:

Pewien Pan napisał:

Chciłbym swoim dzieciom na Boże Narodzenie kupić psa. Nie za bardzo wiem jednakże czy lepiej kupić psa rasowego czy kundla. Dzieci są jeszcze małe, dlatego wolałbym, by był to mały psiaczek. Znalałem nieco informacji na temat rasy maltańczyk. To małe pieski, więc zdaje mi się, że nie będzie im źle w małym mieszkaniu. Taki mały piesek może być prawdziwym przyjacielem dzieci i nauczyć ich odpowiedzialności. Chcę, żeby moje dzieci miały kontakt ze zwierzętami. Nie znam się na zwierzętach. A co będzie jeśli kupię małego pieska, a on okaże się agresywny. Nie chce ryzykować. Nie do końca wiem jakie psy są łagodne i dobrze będą czuły się wśród dzieci w małym pomieszczeniu. Chcę, ażeby był na tyle spokojny, by moje dzieci spokojnie mogły się z nim bawić, wychodzić na spacer czy opiekować się nim. Znacie się na tym. A może jest rasa, która jest przyjazna dla dzieci? Chciałbym, żeby moje dzieci miały psa, ale boję się, że będę je narażał. Chcę być pewny, że piesek, którego im podaruję był dla nich łagodny i był prawdziwym przyjacielem. Możecie mi pomóc.

Odpowiedź:

Po pierwsze, za psa jesteś odpowiedzialny TY, a nie dzieci. Pies to nie zabawka, wymaga opieki i dbania nie tylko wtedy gdy dziecko ma akurat ochotę, ale zawsze, codziennie. Dzieci w żadnym wypadku nie powinny same wyprowadzać psa na spacer - co jeśli ich pies zostanie zaatakowany przez ważącego 40kg psa?

Nie ważne na jakiego psa się zdecydujesz - to jest Twój pies, a nie dzieci.

Ty się nim opiekujesz, a nie dzieci. Ty jesteś odpowiedzialny za jego wychowanie, żywienie, opiekę itd.

Kupno szczeniaczka pod choinkę wydaje się świetnym pomysłem, dzieci będą zachwycone, ale jak długo...? Pomyśl gdzie są teraz prezenety które dzieci dostały pod choinkę rok temu? Dwa lata temu? Szczeniak będzie żył kilkanaście lat, ale tylko przez 3-4 misiące będzie słodkim pluszakiem.

Mój kolega którego dzieci bardzo chciały psa i obiecywały mu że będą się nim zajmowały i wyprowadzały na spacer itd. zawarł z nimi prostą umowę - kupił smycz i powiedział dzieciakom że jeśli przez kolejne 3 miesiące będą z tą smyczą (bez psa) wychodziły codzinnie rano (przed szkołą) i codziennie popołudniu na spacer na conajmniej 30min to kupi im psa. Wytrzymały tydzień - do pierwszego deszczu i same przyznały że pies to za duży PROBLEM.

Szczerze odradzam Ci zakup psa DLA DZIECI, jakiegokolwiek, nie ważne duży czy mały, kundelek czy rasowy.

Jeśli już mają mieć jakieś zwierzątko to może chomika? Łatwiejszy w obsłudze, wystarczy posprzątać klatkę, można wziąć na rękę i pogłaskać. Jak ugryzie to zrobi tylko małą dziurkę w palcu a nie odgryzie go jak pies. Można dzieci z chomikiem zostawić sam na sam bez obaw.

Odpowiedź napisał hamster

Całość dyskusji:

http://forum.akity.pl/index.php?topic=1066.msg1013416;topicseen#msg1013416

Wybór psa

http://nie-taki-pies.blogspot.com/2013/02/pies-dziecko-jak-wybrac-rase.html

Edytowane przez zyzolek

kup królika, będzie jak znalazł na pasztet wielkanocny...

:cool:

Edit : przypadkowo wyłączyłam okno.

Oczywiście, że kupowanie jakiegokolwiek zwierzecia jako prezent w stylu "nie mam pomysłu, to może zwierzątko?" jest karygodne i chomik czy rybka ma takie samo prawo do opieki i odpowiedzialnego opiekuna jak pies czy kot.

Edytowane przez Elfir

• 2 weeks później...
Zwierzak pod choinkę czy na inną okazję jak urodziny czy imieniny jest bardzo niedobrym pomysłem. To musi być przemyślane! Łatwo kupić, dać, a później niestety tak dużo zwierzaków ląduje w schroniskach. To jest naprawdę smutne :(

100% racji, myślę że o zwierzaku można myśleć dopiero z czasem, jak nauczy się dziecko odpowiedzialności :)

Włożę kij w mrowisko - pod naszą choinką pojawiła się świnka morska, a Mikołaj przyniósł kiedyś papużkę. I co? Zwierzaki żyły spokojnie, zadbane wcale nie mniej niż kupiony bez okazji pies czy przybłąkane koty. Nie jest ważne, czy pod choinkę, na urodziny czy bez okazji, ważne, żeby decyzja była przemyślana.

Włożę kij w mrowisko - pod naszą choinką pojawiła się świnka morska, a Mikołaj przyniósł kiedyś papużkę. I co? Zwierzaki żyły spokojnie, zadbane wcale nie mniej niż kupiony bez okazji pies czy przybłąkane koty. Nie jest ważne, czy pod choinkę, na urodziny czy bez okazji, ważne, żeby decyzja była przemyślana.

Hmm a mnie sie jednak wydaje, ze pies jest najbardziej wymagajacy ze zwierzat domowych, trzymanych w mieszkaniach.

Wymaga spacerow i nie ma zmiluj! Nie ma, ze dzis rano nie wyjde, bo nie mam czasu itp. Mam psa i kocham go, ale wiem ze to jest mega obowiazek.

Czasem w weekend jedziemy na budowe i nie ma mozliwosci zabrania psa ze soba - trzeba sie liczyc z tym, zeby byc w domu miedzy 17-18 zeby wyjsc na spacer i dac jesc :) Albo: wypadnie mi spotkanie w pracy i dzownie do meza zeby mial swiadomosc, ze dzis musi wrocic do domu w miare normlanie, zeby tym psem sie zajac.Ale pomimo tego, Nuska byla chciana i nic a nic nie przeszkadzaja mi codzienne spacery - czy w deszczu czy przy -15 ;)

A juz kota np. nie trzeba wyprowadzac, podobnie papuzke czy krolika, wiec chyba latwiej..

Mamy i psa, i koty, i papużki, i świnkę morską, i króliki (domowego i zewnętrzne - do kochania, oczywiście), w międzyczasie były też chomiki i rybki, a dużo wcześniej myszoskoczki. Doskonale wiem, ile to obowiązków i jakich.

Nadal uważam, że nie jest ważna okazja, tylko odpowiedzialność.

Włożę kij w mrowisko...

Jak dla mnie nie włożyłaś kija, tylko potwierdziłaś tytuł.

Ten Pan o którym jest w pierwszym poście napisał wyraźnie, że nie zna się na psach i jeszcze z treści wynika, że chce psa jako zabawkę dla dzieci.

To jest różnica gdy kupuje pod choinkę zwierzątko osoba odpowiedzialna, a co innego jak kompletny dyletant, bo najczęściej kończy się to źle dla tego "prezentu".

Moim zdaniem, nie powinno się kupować żadnej żywej istoty dla dziecka, które jest jeszcze na tyle niedojrzałe emocjonalnie, żeby zrozumieć, że to partner, domownik, żywa istota a nie zabawka.

• 2 weeks później...
Ojciec zastanawiający się nad kupnem psa dzieciom nie był chyba sam do końca pewny czy on będzie miał na tyle wiedzy i chęci, aby się zająć psem, nie mówiąc już o dzieciach. Dzieci jak dzieci - potraktują zwierzę jak kolejną zabawkę, fajnie jest wyjść na spacer, bo to nawet dzieciom wyjdzie na dobre, ale psy przecież chorują, czasem coś zniszczą albo wdadzą się w bójkę z innym psem, wymagają opieki podczas naszych wakacji czy innych wyjazdów... Dzieci, zwłaszcza małe, nie wyprzedzają teraźniejszości, za to ojciec powinien o tym pomyśleć - co będzie za np. 10 lat, gdy będziemy chcieli się przeprowadzić do mniejszego mieszkania/wyjechać/dzieci podrosną i nie będą miały czasu na zabawę z psem.

• 2 weeks później...

Ten Pan z pierwszego postu oczywiście nie jest gotowy na przyjęcie zwierzaka do swojej rodziny.

Temat dyskusji ("nie kupuj psa") jest kontrowersyjny. Ja jak najbardziej jestem za posiadaniem zwierzaków w domu, o ile tylko warunki (metraż itd) na to pozwalają. Przyjaźć z psiakiem pozwoli dzieciom nauczyć się odpowiedzialności (nawet 3- czy 4-latki mogą pomagać w karmieniu, myciu) i świetnie rozwija inteligencję emocjonalną. Ale to rodzice będą obarczeni większością obowiązków - jeżeli możecie sobie na to pozwolić, to polecam!

A propos pierwszego postu - rewelacyjny pomysł z tą smyczą:) Ja uważam, że jeśli dziecko bardzo chce mieć psa i oczywiście jest w odpowiednim wieku, to na początek może dobrym pomysłem byłby wolontariat w schronisku? Wyprowadzanie piesków na spacer - połączenie przyjemnego z pożytecznym:)

• 2 months później...