edycia0110 25.11.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Dzień dobry.W 2011 roku wybudowaliśmy dom jednorodzinny. Mąż posiadał pole rolne, wyodrębniliśmy z tego działkę,starosta odrolnił niecałe 190m2. Warunki,pozwolenie na budowę wszystko ok. Dom stoi. W przyszłym roku chcieliśmy wybudować do tego budynek garażowo-gospodarczy,mieszczący się z tyłu za domem. We wrześniu złożyliśmy wniosek o wydanie warunków i tu zaczęły się schody,bo budynek ten znajdowałby się na klasie ziemi IIIb,co obecnie jest ustawa zabraniająca odralnianie ziemi o tej klasie. Nasz "cały" pan od prowadzenia dokumentów zapewniał,że da radę jakoś to obejść,że jak nie to uderzy się o odrolnienie do ministra. My głupi i nieświadomi czekaliśmy na decyzję,akurat trzy miesiące mijały na dniach i z ciekawości udałam się wczoraj do urzędu a tam niemiła niespodzianka. Pan wytłumaczył,że minister też mi nic nie odrolni, bo to gmina musiałaby wystąpić o wyd. warunków dla całej wsi a ja ze swoją działeczką mogę się schować gdzieś...Normalnie atak paniki,jak to czemu....i od wczoraj siedzimy i kombinujemy nadal jakby ten garaż jednak pobudować bo potrzebny nam jak chleb głodnemu. Mąż zaczął wydzwaniać do starostwa, do wydz. budownictwa,a dziś go przełączyli go geodezji i pani dała nam nadzieję....Byłam już konsultować to u mnie w gmninie u pana od tego, u tego naszego budowlańca i niby jest nadzieją. A wygląda to tak-opisze to jak ja to rozumiem,nie umiem używac tych wszystkich słownikowych słówek- szczęście że nie robiliśmy jeszcze odbioru domu (bo miał być razem z garażem), a więc teraz musimy w końcu to załatwić - i podobno jak geodeta będzie wykonywał jakąś mapkę inwentaryzacyjną czy jakoś tak, wtedy ma "powiększyć" obszar zabudowania tak,aby wydzielić z tego jeszcze działkę na ten nieszczęsny garaż...podobno jest to możliwe.I moje pytanie czy znów będziemy musieli występować o wydanie warunków na zabudowę bo tego nigdzie się nie dopytaliśmy? Edytowane 25 Listopada 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.11.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Nie rozumiem tego zdania:"nie robiliśmy jeszcze odbioru domu (bo miał być razem z garażem)" Projekt domu był z garażem czy bez garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edycia0110 26.11.2014 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Dom jest bez garażu. Garaż to osobny budynek. Chodziło o to,że odbiór domu chcieliśmy zrobić wtedy kiedy wybudujemy garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.11.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 a nie da się go gdzieś zmieścić bliżej budynku, na tych 190 m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts