Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektowanie i urządzenie bardzo małego pokoju

ann91

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów :)

Tak jak w temacie mam malutki pokój o wymiarach 2,2m na 5,6 m co daje niecałe 12,5m2. Czas w końcu coś w nim zrobić, od ;at zmian nie było więc przyszła na to pora.

Przesyłam zdjęcia, aby można było łatwiej sobie wyobrazić. Problem jest taki, że:

1) jest skos na całej długości ściany

2) na krótszych ścinkach ( szerokość) po obydwu stronach znajdują się belki, które utrudniają zagospodarowanie całej ściany- nie można ich usunąć.

3) pokój ma jedno okno dwuskrzydłowe będące na ścianie tam gdzie jest skos poniżej.

Na podłodze jest wykładzina dywanowa, na ścianach panele i to tyle. Czy jest ktoś w stanie mi pomóc jak można jakoś w miarę urządzić ten mój mały pokoik??

Poniżej znajdują się zdjęcia, jeżeli są pytania to proszę , postaram się odpowiedzieć i z góry przepraszam "fachowo" nie potrafię tego pokazać i zaprezentować :)

plan(2).jpgplan(3).jpgplan(4).jpgplan(8).jpgWP_20141125_002.jpg

Także jeżeli coś o mnie to mam 23 lata, szafa jak najbardziej jest potrzebna, biurko również by się przydało, ale to nie jest konieczne , chciałabym jakąś komodę, bądź półki. Zmiana podłogi jak i również ścian wchodzi w grę oraz grzejnik, aby w pokoju było ciepło. Pokój znajduje się od południa, a mając takie małe okno słońca praktycznie nie ma.

masz grzejnik i chcesz go wymienić czy musisz go dopiero założyć?

3000 to przy dobrym pogimnastykowaniu się wystarczy na mebelki i dekoracje, ściany są jakie są, ale za te pieniądze trudno będzie je zmienić. ewentualnie zakleiłabym regipsem tę krótką ściankę z plątaniną opanelowanych belek - byłby jakiś gładki punkt zaczepienia.

masz teraz plastikowy sidding na ścianach. Gdyby go zdjąć i położyć płyty k-g (może przy okazji docieplić?), oczyścić więźbę i pomalowac np. na biało to zejdzie chyba 1000-1500 zł. Chyba, że ktoś w rodzinie potrafi to zrobić sam.

jakie panele masz kupione, podłogowe?

najlepsze wyjście to propozycja Elfir - zdarcie paneli ze ścian, położenie wełny i regipsów. fakt, że to pochłonie co najmniej połowę funduszu.

to zależy od tego - czy chcesz zrobić ten pokój na dłużej, czy być może jest to jakiś etap przejściowy w twoim życiu i szkoda pieniędzy.

jeżeli na dłużej, to pozbądź się paneli ze ścian.

jakie panele masz kupione, podłogowe?

najlepsze wyjście to propozycja Elfir - zdarcie paneli ze ścian, położenie wełny i regipsów. fakt, że to pochłonie co najmniej połowę funduszu.

to zależy od tego - czy chcesz zrobić ten pokój na dłużej, czy być może jest to jakiś etap przejściowy w twoim życiu i szkoda pieniędzy.

jeżeli na dłużej, to pozbądź się paneli ze ścian.

Ta są to panele podłogowe.

Fakt również zastanawiam się nad tym ściąganiem paneli ze ścian, gdyż to okres przejściowy do 2 lat więc nie wiem czy warto

Inspiracja

http://www.projektowanie-wnetrz.com/grafika/zdjecia/aranzacja_pokoju_nastolatki_na_poddaszu.jpg

Uzywaj mebli lakierowanych na połysk na biało, aby odbijały światło. Do tego np. paski LED w kątach, narożnikach.

Jak nie chcesz za bardzo bawić się w gładzie, mozna położyć tapetę.

Przykładowa tapeta na ścianie naprzeciw okna z połyskującymi elementami:

http://tapetuj.pl/tendresse-2015-799378-tapety-scienne-rasch.html

W mojej propozycji wybrałam tanie meble z IKEA - na kanapie warto dodatkowo położyć narzutę. Najdroższy element to szafa w zabudowie.

Komodę mozna kupić używaną i przemalowac samodzielnie na biało.

http://images69.fotosik.pl/401/a6f3c6cfb3707cd2gen.jpg

Zapowiada się baaardzo przytulnie, więc kolorystyka wnętrza też będzie tutaj kluczowa :). Jasne belki i wykładzina w podobnym odcieniu, a do tego wygodna, nieduża kanapa to będzie centrum pokoiku, najlepiej w jakimś lekkim, jasnym kolorze, ale z kolorystycznym akcentem, który ożywi całość, np. delikatnym kwiatowym motywem, jeśli je lubisz: [moderowano link] Taki pokoik może być wspaniałym miejscem, dającym wrażenie przytulności, a nie schowka na miotły, jeśli tylko się go odpowiednio urządzi ;). Edytowane przez joliska