Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne plamy na suficie - czy to są zacieki?

Recommended Posts

Witam,

Chcę kupić mieszkanie, które jest powoli wykańczane, jednakże obecnie jego stan jest jeszcze dość surowy.

Mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze, pod dachem.

Moją uwagę zwróciły dziwne plamy znajdujące się na suficie jednego z pomieszczeń (zdjęcie w załączniku)

Ja jestem kompletnym laikiem, ale po mojemu to chyba są zacieki. Czy ktoś z większym doświadczeniem mógłby na to spojrzeć i ewentualnie ocenić co to może być?

Jeżeli nie zacieki to co to innego może być?

(W drugim pomieszczeniu także da się zaobserwować podobne plamy)

IMG_2469.jpg IMG_2470.jpg IMG_2471.jpg IMG_2472.jpg IMG_2490.jpg

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

- dużo prawdopodobne, że warstwy dachu nie posiadają izolacji wodochronnej lub jest ona na tyle mocno uszkodzona, że przy intensywnych opadach zalewana jest góra sufitu podwieszonego. Elementami nośnymi sufitu są systemowe profile, które w tym przypadku zbierają wodę ( jak rynny ), po czym woda przelewa się w miejscu ich łączenia na długości profilu i rozlewa wzdłuż nich, stąd charakterystyczne zacieki co +/- 60cm.

- jeśli został zalany sufit ( lub zalewany systematycznie ) również mogło dojść do zawilogocenia ścian obwodowych

- błędy wykonawcze, brak prawidłowych warstw dachu, ... ogólnie : dach do remontu zgodnie ze sztuką budowlaną.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Dziękuję bardzo za odpowiedzi.

Czy jeżeli to są rzeczywiście zacieki warto w ogóle pakować się w kupno tego mieszkania?

Czy w jakiś sposób (oprócz wejścia pomiędzy sufit a dach) mogę się upewnić na 100% co to właściwie jest?

O co dokładnie zapytać developera?

Cena mieszkania jest dość atrakcyjna ale z drugiej strony jeżeli mam mieć stale problemy z dachem to podziękuję...

Zacieki mogły powstać po tynkowaniu a przed ułożeniem warstw izolujących dachu - chociaż byłoby to idiotyczne działanie dewelopera.

Na teraz wiesz tylko, że dach przeciekał. Czy będzie ciekł nadal? Nikt tu nie potrafi wróżyć. Nie wiadomo, czy deweloper coś poprawiał czy nie.

Czekaj do pierwszego wielkiego, ulewnego deszczu, a w międzyczasie poproś dewelopera o wytlumaczenie zacieków.

Być może cena niska, bo to mieszkanie z usterką?

Prawo Budowlane : Art. 61. Właściciel lub zarządca obiektu budowlanego jest obowiązany:

1) utrzymywać i użytkować obiekt zgodnie z zasadami, o których mowa w art. 5 ust. 2;

2) zapewnić, dochowując należytej staranności, bezpieczne użytkowanie obiektu w razie wystąpienia czynników zewnętrznych odziaływujących na obiekt, związanych z działaniem człowieka lub sił natury, takich jak: wyładowania atmosferyczne, wstrząsy sejsmiczne, silne wiatry, intensywne opady atmosferyczne, osuwiska ziemi, zjawiska lodowe na rzekach i morzu oraz jeziorach i zbiornikach wodnych, pożary lub powodzie, w wyniku których następuje uszkodzenie obiektu budowlanego lub bezpośrednie zagrożenie takim uszkodzeniem, mogące spowodować zagrożenie życia lub zdrowia ludzi, bezpieczeństwa mienia lub środowiska.

Jednym słowem : zgłoś problem zarządcy obiektu ( na piśmie ) i rządaj usunięcie wady. Samemu raczej nie podejmuj się remontu, których koszty na dzień dzisiejszy nie są znane ( nie wiadomo nic o stanie technicznym dachu i braku zawilgocenie np. elementów nośnych )

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedzi.

Czy cena niska ze względu na usterkę? Nie wiem, bo cena jest jednakowa dla kilku różnych mieszkań, więc ciężko stwierdzić, może po prostu poszli po kosztach?

Jestem na etapie przed kupnem mieszkania. Podpisałem umowę rezerwacyjną, zastanawiam się teraz, czy najlepszym wyjściem nie byłoby zgłoszenie tego tak, jak radzicie z tą uwagą, że kupno odbędzie się dopiero w przypadku usunięcia usterki i weryfikacji, czy nie występuje ponownie.

Co ewentualnie mogę zrobić, żeby się zabezpieczyć od przypadku, gdy dajmy na to kupię to mieszkanie i po kupnie w czasie wykańczania usterka pojawi się ponownie?

Czy są to podstawy do zerwania umowy i zwrotu pieniędzy?

Z drugiej strony w ogóle zaczynam mieć wątpliwości czy warto wykładać kupę kasy, jeżeli są takie problemy już na starcie...

Ktoś ma jakieś własne przemyślenia?

Wybaczcie, że marudzę, nie są to łatwe decyzje...

Developer tłumaczył się, że być może jest to kwestia, iż te belki czy rynienki (padła nazwa teriva, ja mogłem coś przekręcić) mają inną chłonność wilgoci niż pustaki i reszta i stąd te przebarwienia. Co nie zmienia faktu, że po mojemu co najmniej jedna z tych plam (widoczna na 3 zdjęciu, na środku) wygląda na bardzo mokrą.

Pewnie najlepiej byłoby czekać do dużej ulewy, ale jak na złość nic takiego w najbliższym czasie się nie zapowiada...

myślę , że najlepiej będzie jak weźmiesz sprawę we własne ręce . Trzeba wziąć drabinę i pomacać samemu , czy to jest wilgotne , czy nie . Niezależnie poprosić o wyjaśnienie na piśmie , bo każde tłumaczenie na gębę nie będzie miało później żadnego znaczenia . Oczywiście , że jesteś zawsze na prawie jeśli deweloper oferuje Ci mieszkanie z widocznymi usterkami , a do takich można zaliczyć omawiany przypadek . Mało tego masz prawo uzyskać nie tylko wyjaśnienie , ale zażądać określenia przez dewelopera powodu powstania tej usterki i sposobu jej usunięcia , aby mieć wszystko czarno na białym. pozdro