Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

70 m - poproszę o opinie dotyczące funkcjonalności

Frostzero

Recommended Posts

Witam. Poproszę o opinie dotyczące funkcjonalności takiego rozmieszczenia pomieszczeń, urządzenia.

Mieszkanie ma 70 metrów, dla jednej osoby. Salon (w salonie jest kominek), połączony z kuchnią (jeśli chodzi o kuchnię, to zależy mi na barku), sypialnia z biurkiem, koniecznie garderoba, w łazience wanna.

Na planie zaznaczyłam na czerwono ściany nośne i piony wentylacyjne.

Bardzo proszę o opinie i ewentualne pomysły. Szczególnie zastanawiam się nad funkcjonalnością. Mam ciągle wątpliwości co do tej strefy wejściowej.

Z góry dziękuję za wszelkie pomysły :)

3D.JPG

rzut.jpg

Jak chcesz patrzeć na palący się kominek, narożnik stoi tyłem.........? Nie podoba mi się układ kuchni jest nieco dziwny,nie lepiej uprościć.

http://static.pokazywarka.pl/i/5407427/833097/ytuy889.jpg

http://static.pokazywarka.pl/i/5407427/742671/iu9900.jpg

Edytowane przez kinka

Tak. Mam bez mebli :) Ciekawa jestem Twojego pomysłu Elfir :)

Ustawienie narożnika tyłem do kominka jest dziwne, przyznaję...

Co do kuchni kinka, to muszę mieć kuchenkę blisko komina wentylacyjnego, żeby mogła podłączyć okap, więc wersja pierwsza odpada. Barek chcę taki z ograniczeniem z jednej strony ścianą/słupem, żeby można było nad barkiem powiesić półkę na przykład na kieliszki, dlatego tak dziwnie. To okno kinka, gdzie w pierwszym Twoim pomyśle umieściłaś zlewozmywak jest do podłogi, choć nieotwieralne. W salonie wszystkie okna są do podłogi.

Pozdrawiam :)

rzut bez mebli.jpg

okapu nie wolną podłączać do wentylacji - chyba, że masz osobny komin tylko do okapu. Rurę mozna prowadzić w zabudowie z k-g przez całą kuchnię, bo okap ma wentylację wymuszoną.

Przy kominku to są tylko piony wentylacyjne? (chodzi o tę przestrzeń opisaną jako schowek)

Edytowane przez Elfir

hmm, mam nadzieję, że to jest taki specjalny komin, że będzie można okap podłączyć. W oryginalnym projekcie jest tam kuchnia

Tak, w schowku przy kominku są piony wentylacyjne, to znaczy ten komin obok kominka jest specjalnie do kominka, a ten bliżej drzwi wejściowych jest wentylacyjny.

Edytowane przez Frostzero

Na pewno da się to jakoś zrobić. Polecam Ci skorzystanie z pracowni architektonicznej. Mogę nawet dać namiary na tę, z której ja korzystałam (naprawdę świetna). Po 3 latach mieszkania nie zmieniłabym nic w rozplanowaniu pomieszczeń. U mnie też zostały wyburzone wszystkie ściany działowe i przestrzeń została rozplanowana od początku.

Na 70 m2 dla 1-2 osób można mieć już naprawdę dobrze zagospodarowaną przestrzeń, z wydzieloną częścią dzienną i nocną, z garderobą, "brudną" kuchnią, z wejściem do łazienki bezpośrednio z sypialni itp. - w zależności od potrzeb i stylu życia. Twoje mieszkanie ma okna z dwóch stron, piony w dwóch miejscach, więc możliwości optymalnej aranżacji przestrzeni na pewno są.