Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

likwidacja wywietrzników w drzwiach balkonowych, czy można, jak najlepiej?

trailer77

Recommended Posts

Cześć,

zamierzam w salonie, zainstalować drewniane żaluzje, mam 3 skrzydła otwieranych drzwi balkonowych, które na samej swojej górze posiadają wywietrzniki ( taki plastikowy automat zamykasz lub otwierasz wywietrznik) . Pytanie następujące czy można je zlikwidować. ( wszytsko można:)) ale czy to nie wpłynie na komfort mieszkania. Wentylacje i tak mam wspomaganą wentylatorami. Jak to najsprytniej zrobić. Wogóle poszukuje złotej rączki w Warszawie, kafelki przy zlewozmywaku, wymiana blatów w kuchni i te właśnie żaluzje do zainstalowania. W razie co proszę o kontakt [email protected]

Wycinanie uszczelek w oknie, to pomysł wyjątkowo mało rozsądny. Od kilkudziesięciu już lat niemal wszystkie produkowane okna markowe, zrówno te plastikowe jak i drewniane oraz aluminiowe mają na okuciach montowane systemy rozszczelniania.Te nowsze nawet 2-stopniowe, starsze możliwość ustawienia pożądanego zakresu.

Nawiewnik to element ponad standardowy, właczany w określanych przypadkach z możliwością regulacji. Przy wymyszonej wentylacji samo rozszczelnienie od biedy powinno zapewnić nawiew. Rozumiem ,że w kuchni przy mechanicznych wymianach powietrza rzędu kilku do kilkunastu kubatur, to może być problem i powodować podciśnienia na wyciągach ale w pozostałych pomieszczeniach ?

Po co wycinać uszczelki i niszczyć okno a może i nawet pozbywać się gwarancji kiedy maksymalne rozszczelnienie daje niemal podobny efekt jak wycięta uszczelka ? W razie potrzeby takiego okna bez uszczelki już się nie "domknie".

O wiele lepiej już zmienić miejsce wywietrznika skoro w danym miejscu przeszkadza.

nic nie kumam co to są , gdzie się znajdują te systemy rozszczelniania. Kurcze zwykłe drzwi a ja się czuję jakbym czytała o rakiecie kosmicznej:)

Na górze w trzech drzwiach w salonie połączonym z kuchnią mam plastikowe wyietrzniczki generalnie zobaczyłem że są cały czas na opocji zaknięte. Zajmują akurat tyle miejsca ile by mi się przydało do zamontowania żaluzji. Pytanie brzmi czy można to zdemontowć? Może istnieje jakiś sposób by zosatwić opcje zamknięte na 4/5 albo coś takiego. Enentualnie zaklajstować to na amen. Tylko co wtedy? Kto to może zrobić? Złota rączka? Ma ktoś namiary na kogoś z Wawy. Najlepiej jak będzie umiał połozyć w kuchni nowe blaty i kjafelki przy zlewozmywaku:)

Z góry dziękuję za pomoc i wyrzoumiałość jeśli pytania są naiwne.

Rozumiem ,że w kuchni przy mechanicznych wymianach powietrza rzędu kilku do kilkunastu kubatur, to może być problem i powodować podciśnienia na wyciągach ale w pozostałych pomieszczeniach ?

Jesteś w stanie zapewnić na 100%, że wentylacja przy samym rozszczelnieniu będzie wystarczająca?

Bo kominiarze, którzy sprawdzali moje budynki stwierdzili pomiarami, że nie jest w stanie i administracja montowała obligatoryjnie nawiewniki.

Podając pomysł wycinania uszczelek chciałam wykazać, że okna mają nawiewniki nie dla urody tylko dla niezbędnej funkcji wentylacji.