Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obudowy kominkowe bez kratek

maly_dave

Recommended Posts

Nie będę się wdawał w dyskusję, która ma niewiele wspólnego z tym wątkiem. 70 stopni mam na wyjściu z kominka. kubaturę sobie łatwo policzysz mnożąc powierzchnię przez 2,6m. Tyle ode mnie. EOT.

Przecież masz bez kratek KZPŁW.eniu nie widzi płaszcza a ja nie widzę temp.Pogrążyłeś się niepotrzebnie, miast spokojnie wytłumaczyć co daje nie manie kratek i ile korzyści ma twój bardzo skomplikowany układ ,którego notabene nie potrafisz opisać pisząc jakieś androny.;););):bye:

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 6 months później...
Tak na prawdę z tej wymiany zdań koniec końców nie wiadomo co jest lepsze... Kominek z kratkami czy bez? Aktualnie jestem na etapie montażu takowego i od górnie zostało założone, że kominek będzie miał kratki dwie: u góry i u dołu z www.ventlab.pl/oferta2/kratki-otwarte-v-open,3.html bo takie wydaja się nam najlepsze. Jednak jeżeli istnieje możliwość zrezygnowania z nich to z miłą chęcią to zrobię. Tylko czy nie będzie to z niekorzyścią dla kominka i ewentualnego poziomu ciepła idącego z niego?

Tak na prawdę z tej wymiany zdań koniec końców nie wiadomo co jest lepsze... Kominek z kratkami czy bez? Aktualnie jestem na etapie montażu takowego i od górnie zostało założone, że kominek będzie miał kratki dwie: u góry i u dołu z www.ventlab.pl/oferta2/kratki-otwarte-v-open,3.html bo takie wydaja się nam najlepsze. Jednak jeżeli istnieje możliwość zrezygnowania z nich to z miłą chęcią to zrobię. Tylko czy nie będzie to z niekorzyścią dla kominka i ewentualnego poziomu ciepła idącego z niego?

Co lepsze? Teściowa czy jaj córka? Jedna i druga dobra, zależy do czego...

Nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie, bo obudowa zarówno z kratkami, jak i bez, ma swoje przeznaczenie. Robi się w zależności od potrzeb. Mało kto umie...Zacznij id tego, że do obudowy bez kratek, byle jaki wkład się nie nadaje.

• 6 months później...

Delikatnie podpinam się pod temat z moim pytaniem.

Mam kupiony wkład Hajduk 2pth z narożną szybą i gilotyną 14kw. Do tej pory przygotowywaliśmy się z mężem na robienie obudowy z płyt silca. Po przestudiowaniu ogromu wątków doszłam do wniosku, że materiał akumulujący ciepło jest rewelacyjny. Moje pytanie brzmi, czy mogę obudować mój wkład właśnie np. płytami szamotowymi? Zaznaczę, że mamy wyciągnięte 3 kanały dgp w pionie do ogrzewania pomieszczeń na piętrze. Jeden z kanałów prowadzi na niski strych gdzie mąż będzie miał swoje królestwo (dach mamy kopertowy ocieplony wełną 10cm). Pod kominkiem doprowadzone powietrze z zewnątrz. Czy jeśli obudujemy kominek płytami szamotowymi, to wystarczy ciepła na dgp? I odwrotnie - jeżeli mamy dgp to czy płyty będą miały się czym ogrzać i obudowa faktycznie będzie promieniowała po wygaszeniu paleniska? I jak się mają w takiej sytuacji te nieszczęsne kratki, bo łeb mam 6 n 9 bo tej wielotygodniowej lekturze... Błagam o pomoc.

Mam kupiony wkład Hajduk 2pth z narożną szybą i gilotyną 14kw. Do tej pory przygotowywaliśmy się z mężem na robienie obudowy z płyt silca. Po przestudiowaniu ogromu wątków doszłam do wniosku, że materiał akumulujący ciepło jest rewelacyjny. Moje pytanie brzmi, czy mogę obudować mój wkład właśnie np. płytami szamotowymi? Zaznaczę, że mamy wyciągnięte 3 kanały dgp w pionie do ogrzewania pomieszczeń na piętrze. Jeden z kanałów prowadzi na niski strych gdzie mąż będzie miał swoje królestwo (dach mamy kopertowy ocieplony wełną 10cm). Pod kominkiem doprowadzone powietrze z zewnątrz. Czy jeśli obudujemy kominek płytami szamotowymi, to wystarczy ciepła na dgp? I odwrotnie - jeżeli mamy dgp to czy płyty będą miały się czym ogrzać i obudowa faktycznie będzie promieniowała po wygaszeniu paleniska? I jak się mają w takiej sytuacji te nieszczęsne kratki, bo łeb mam 6 n 9 bo tej wielotygodniowej lekturze... Błagam o pomoc.

Co do obudowy z szamotu zamiast płyt izolacyjnych to problemu nie mam tylko na jakąś specjalną akumulację ja bym nie liczył. Skoro ma być DGP to obudowa wentylowana więc kratki muszą być. Użytkowe poddasze z ociepleniem 10cm to troszkę lipa wyjdzie.

Problem widzę we wkładzie. Gwarancja nie obejmuje urządzeń zabudowanych bez kratek....

Pewnie kwestia konstrukcji, użytego materiału.

Te nieprzystosowane mogłyby chyba pęknąć/odkształcić się...

Konstrukcja, materiał pewnie tak zwłaszcza że temperatury wewnątrz obudowy zupełnie inne a za tym i temperatury w palenisku, No i czasami pisane w instrukcji temp spalin na poziomie 2-stu paru stopni.

• 1 year później...

przymierzam się do zakupu wkładu. Ma to być wkład narożny o szerokości ok. 1m (max.) moc 10-15kW, dom o powierzchni ok. 180m2 mieszkalna (parter + poddasze użytkowe).

Chciałbym wykonać obudowę ciepłą z płyt akumulacyjnych/cegieł szamotowy itp (bez specjalnych kanałów, wymienników wewnątrz obudowy), ale również bez kratek wentylacyjnych. Proszę o podpowiedź jacy producencie wchodzą w grę (o ile wchodzą, producent przewiduje takie rozwiązania). Wszędzie gdzie czytam jest ogólne przeświadczenie, że kratki wentylacyjne poniżej wkładu i powyżej są niezbędne, a wręcz konieczne, a także informacja, że obudowa bez wentylacji to duże zagrożenie w użytkowaniu.

Dodam również, że mam niecny plan, aby taką obudowę wykonać we własnym zakresie.

Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedniego wkładu dla takiego rozwiązania.

Witam!

Powinieneś raczej zapytać o powierzchnię takiej zamkniętej obudowy.

To nie jest wszystko jedno - z kratkami czy bez.

W z kratkami grzeją kratki, w bez ciepło wyprodukowane przez korpus wkładu oddawane jest przez ściany zabudowy.

Kratki, jak są, muszą mieć odpowiednią powierzchnię, jak nie ma - odpowiedni areał muszą mieć ściany grzejące.

No ale Ty pytasz o wkład.

Już piszę - nie wiem jaki konkretnie, ale wiem, że taki, co ma zapewnienie producenta o możliwości zabudowy zamkniętej. Nadaje się właściwie każdy markowy, ale biega o to, aby nie odmówiono Ci naprawy, jakby coś na przykład stukało czy pękła szyba, czy wzięły się i zwisły drzwi.

Myślisz o wkładzie, który wyrzuca połowę mocy doraźnie na pokój (duża szyba), więc możesz rzeczywiście mieć inne problemy niż przegrzanie wnętrza obudowy.

Pomyśl o mniejszej szybie, bo dołączysz do malkontentów kominkowych.

Pozdrawiam

Witam!

Powinieneś raczej zapytać o powierzchnię takiej zamkniętej obudowy.

To nie jest wszystko jedno - z kratkami czy bez.

W z kratkami grzeją kratki, w bez ciepło wyprodukowane przez korpus wkładu oddawane jest przez ściany zabudowy.

Kratki, jak są, muszą mieć odpowiednią powierzchnię, jak nie ma - odpowiedni areał muszą mieć ściany grzejące.

No ale Ty pytasz o wkład.

Już piszę - nie wiem jaki konkretnie, ale wiem, że taki, co ma zapewnienie producenta o możliwości zabudowy zamkniętej. Nadaje się właściwie każdy markowy, ale biega o to, aby nie odmówiono Ci naprawy, jakby coś na przykład stukało czy pękła szyba, czy wzięły się i zwisły drzwi.

Myślisz o wkładzie, który wyrzuca połowę mocy doraźnie na pokój (duża szyba), więc możesz rzeczywiście mieć inne problemy niż przegrzanie wnętrza obudowy.

Pomyśl o mniejszej szybie, bo dołączysz do malkontentów kominkowych.

Pozdrawiam

Dzięki za komentarz. Przekonałeś mnie z wielkością przeszklenia. Rozejrzę się w nieco mniejszych narożnikach (oczko lub dwa mniejszy).

Np: http://www.befpolska.com/pl/katalog-produktow/wklady-kominkowe-cieple/inter/inter-8-cp

https://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-heat/heat-r-l-2g-s-70-44-33-13-narozny-wklad-kominkowy-z-gieta-szyba

Zgodnie z sugestią, w takim razie zapytam: Jaka powierzchnia zabudowy akumulacyjnej musiałaby być, aby myśleć o zabudowie bez kratek? Czy grubość ściany zabudowy ma znaczenie względem kratek? Na długość oddawania ciepła po wygaśnięciu na pewno, natomiast jak to się ma do koncepcji bezkratkowej.

Dodam, że planuję bardzo prostą zabudowę, czyli standardowy klocek od dołu aż po sufit, czyli powierzchnia zabudowy to jakieś max. 4-5m2.

Dopytuję o producenta wkładów, ponieważ z jednej strony przejrzałem (być może zbyt pobieżnie) stronki kilku producentów np. Brunner, Romotop, BEF, Kratki i wszyscy we wkładach (nie piecach) podają wymaganą powierzchnię kratek, czyli wychodziłoby na to, że jest to jednoznaczne, że muszą być kratki. W takim wypadku w razie "W" jakakolwiek reklamacja nie zostanie uznana, ze względu na niezgodne wykonanie/obudowanie z wytycznymi producenta.

Z drugiej jednak strony patrząc na liczne inspiracje zabudów niejednokrotnie nie dostrzegam jakikolwiek kratek (być może są tak świetnie zamaskowane...), czyli wskazywałoby, że jednak można, chyba, że jest to wykonanie z premedytacją, która skutkuje brakiem gwarancji, a może nawet zagrażające bezpieczeństwu.

Nawet na oficjalnych stronkach producentów takie zdjęcia można znaleźć, generalnie mam mętlik w głowie w związku z tym, dlatego poprosiłem o wskazanie producenta, który dopuszcza zabudowę zamkniętą swojego wkładu.

Dzięki za komentarz. Przekonałeś mnie z wielkością przeszklenia. Rozejrzę się w nieco mniejszych narożnikach (oczko lub dwa mniejszy).

Np: http://www.befpolska.com/pl/katalog-produktow/wklady-kominkowe-cieple/inter/inter-8-cp

https://www.romotop.pl/wklady-kominkowe-heat/heat-r-l-2g-s-70-44-33-13-narozny-wklad-kominkowy-z-gieta-szyba

Zgodnie z sugestią, w takim razie zapytam: Jaka powierzchnia zabudowy akumulacyjnej musiałaby być, aby myśleć o zabudowie bez kratek? Czy grubość ściany zabudowy ma znaczenie względem kratek? Na długość oddawania ciepła po wygaśnięciu na pewno, natomiast jak to się ma do koncepcji bezkratkowej.

Dodam, że planuję bardzo prostą zabudowę, czyli standardowy klocek od dołu aż po sufit, czyli powierzchnia zabudowy to jakieś max. 4-5m2.

Dopytuję o producenta wkładów, ponieważ z jednej strony przejrzałem (być może zbyt pobieżnie) stronki kilku producentów np. Brunner, Romotop, BEF, Kratki i wszyscy we wkładach (nie piecach) podają wymaganą powierzchnię kratek, czyli wychodziłoby na to, że jest to jednoznaczne, że muszą być kratki. W takim wypadku w razie "W" jakakolwiek reklamacja nie zostanie uznana, ze względu na niezgodne wykonanie/obudowanie z wytycznymi producenta.

Z drugiej jednak strony patrząc na liczne inspiracje zabudów niejednokrotnie nie dostrzegam jakikolwiek kratek (być może są tak świetnie zamaskowane...), czyli wskazywałoby, że jednak można, chyba, że jest to wykonanie z premedytacją, która skutkuje brakiem gwarancji, a może nawet zagrażające bezpieczeństwu.

Nawet na oficjalnych stronkach producentów takie zdjęcia można znaleźć, generalnie mam mętlik w głowie w związku z tym, dlatego poprosiłem o wskazanie producenta, który dopuszcza zabudowę zamkniętą swojego wkładu.

Rodzi się pytanie: jaki jest cel budowy kominka?

Kominek ma spełnić 3 zasadnicze funkcje +4 dodatek:

1 - grzanie wiosna-jesień

2 - drugie źródło ciepła na wypadek braku prądu

3 - dogrzewanie przy bardzo srogich mrozach

4 - rekreacja - mam żyłkę "piromana" i lubię patrzeć na ogień

Grzanie zasadnicze to pompa ciepła powietrze-woda

Kominek ma spełnić 3 zasadnicze funkcje +4 dodatek:

1 - grzanie wiosna-jesień

2 - drugie źródło ciepła na wypadek braku prądu

3 - dogrzewanie przy bardzo srogich mrozach

4 - rekreacja - mam żyłkę "piromana" i lubię patrzeć na ogień

Grzanie zasadnicze to pompa ciepła powietrze-woda

No to nie musisz się mścić na odpowiednią do powierzchni domu powierzchnię obudowy. Poza tym nic nie da sama powierzchnia obudowy, jak w środku będzie pusto ( tylko wkład). Zadzwoń do Unico, do Robirena, do Arysto...Może Ci coś dorobią, albo sprzedadzą...Palenisko ze słupkiem w narożniku, zamiast wkładu, byłoby bezpieczniejsze...