Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy warto rezygnować z gazu?

rafalisko30

Recommended Posts

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Mnie też wyszło, że tylko ogrzewanie akumulacyjne pradem ma sens posiadania dwóch taryf.

Zobaczymy jak to wyjdzie w moim przypadku.

Po roku z G11 przeszedłem na G12W bez zmiany trybu życia.

Za rok będzie podsumowanie i porównanie :)

Podziel się jak to robisz. O ile nastawienie zmywarki na tłuczenie się w nocy jest bezproblemowe, pralki już trochę miej, bo przy małych dzieciach czasem trzeba prać i 2x w ciągu dnia, choć da się przeżyć, to idąc dalej:

- prasowanie - prasuję kiedy chcę, nie wyobrażam sobie prasowania sterty prania w nocy, czy tylko w weekend no to niewygodne,

- piekarnik - żona dużo używa, można by ją zmusić do pieczenia w weekendowej, ale to bez sensu, równie dobrze można kupować gotowe,

- lodówka - działa kiedy potrzebuje,

- tv, komputer - używane do późna, ale zwykle włączane już po południu, choć akurat te co używam są mocno energooszczędne.

- indukcja - śmiem polemizować, że "nie robi głównego zużycia", chyba, że odgrzewasz tylko pizze.

- lato - kosiarki, piły, myjki i inny sprzęt na prąd wypada w drogiej.

- zima - oświetlenie, choć to niewiele akurat.

Pewnie każda sytuacja jest inna, ale kiedyś analizowałem tryb życia swojej rodziny (z małymi dziećmi) i wyszło mi, że 90% spędzalibyśmy podczas tygodnia pracy w drogiej. Nie rekompensowałoby tego 10% w taniej, bo wtedy działa najczęściej tylko oświetlenie (najczęściej w jednym pokoju z tv) i laptopy.

Weekendowa wiele nie pomoże bo przy niej droższa jest jeszcze droższa, a weekendy często spędza się poza domem.

Innymi słowy, nie z każdego perspektywy jest tak pięknie. Nawet kiedyś próbowałem dwie taryfy uzasadnić klimą, tylko po do mi klima tylko w nocy.

Ja mam wlasnie weekendowa z 2h taniego pradu w dzien. Nigdy nie udalo nam sie zejsc ponizej 60% zuzycia w taniej.

Zmywarka chodzi w tanim pradzie, to nic trudnego. Pralka tez. My chodzimy spac kolo ponocy, wiec wlaczyc pralke o 22giej to nie jest problem. Poniej rzerzucic szmaty do suszarki i ona juz sobie chodzi ile potrzeba.

Pikarnik w tygodniu sporadycznie. Jesli juz to w okolicach 15:00 jak jest przygotowywany obiad mamy jeszcze tani prad. Co do indukcji to nie wiem jak chcesz na niej ogrzewac pizze. Uzywamy jej, ale przy 3 osobach w domu te obiady to nie jest niedzielny "wypas" z 2 dan. Nie ma na to czasu.

Tv LED zuzywa 80W. Pryszcz. Komputer praktycznie caly czas dziala - stacjonarny na i5 z 24" monitorem.

Oswietlenie i kosiarke to juz bym pominal (maoja akurat spalinowa). Hydrofor i oswietlenie w samym i wokol domu energooszczedne, wiec to tez nie przeszkadza, zreszta to wokol domu glownie w tanim pradzie na wylaczniku zmierzchowym.

Weekendowka bardzo pomaga, bo wtedy glownie jest sie w domu, ale to nie jest warunek konieczny. Wiele tez zalezy od stylu zycia. My raczej duzo przebywamy w domu. Tak jak pisalem w stosunku do G11 oszczedzam miesiacznie do 50 zl na samym bytowym.

PS.

Urzadzenia ktore pracuja cala dobe (jak np wspomniana lodowka) pomin, bo one generuja kilkuprocentowe oszczednosci przy pradzie dwutaryfowym w stosunku do jednotaryfowego.

Edytowane przez Pyxis
PS.

Ja też niedawno przeszłam na G12, dla sprawdzenia czy się opłaca zrobić w nowym domu. Rachunki mniejsze ok. 100 zeta miesięcznie, co stanowi jakieś 25% mniej niż przedtem. Zmywarę i pranko włączam w tanich godzinach (13-15 w dzień lub po 22-giej), nadrabiam w weekendy. Staram się nie piec w innych godzinach, ale zdarza mi się. Uważam, że warto.

No to wracam do tematu. W domu "burza mózgów", zaczynam się przekonywać do podłogówki w całym domu i ogrzewaniu gazowym, ale:

1. Będę miał kominek, czy da się jakoś połączyć ogrzewanie kominkiem z ogrzewaniem gazowym? Czy takie połączenie jest skomplikowane do wykonania, czy jest drogie? Nie zamierzam robić z salonu kotłowni, ale czy ogrzewanie kominkiem kiedy jest chłodno, ale nie ma mrozów, może zastąpić (lub odciążyć) ogrzewanie gazowe?

2. Jeśli chodzi o elewacje, to w projekcie mam Porotherm 30 + 12cm styro, ale będę budował BK Solbet 24, ile dać na to styropianu?

3. Ocieplenie dachu to wg projektu 18cm wełny, czy to nie jest za mało?

4. Czy zwiększając grubość ocieplenia mogę liczyć na to, że rachunki za gaz mnie nie zjedzą, że będą niższe? (Zdaję sobie sprawę, że wiele zależy również od wykonania i od właściwości izolacyjnych materiałów ociepleniowych)

5. Niektórzy forumowicze radzą, by nie mieszać podłogówki z grzejnikami. Ja mam garaż w bryle budynku, czy tam również mam zrobić ogrzewanie podłogowe???

Może dla większości z forumowiczów to dziecinne pytania, ale cóż, początki są zawsze trudne

1) Pewnie, ze sie da, tylko czy chcesz. Jesli kominek ma byc rekreacyjnie, to nie warto.

2) Jestes z malopolski. Ja bym dal wiecej styro (20cm?), ale nie zapomnial tez o dociepleniu dachu i od grunt,. poprawnym montazu okien itp.

3) Malo. W Twoim przypadku 10cm wiecej i szczegolne pilnowanie poprawnosci wykonania. Lepiej dac mniej docieplenia i dobrze to zrobic, niz byle jak i nie wiadomo jak grube.

4) Oczywiscie. Im mniej dom bedzie tracil ciepla w jednostce czasu, tym mniej tego ciepla bedzisz musial uzupelniac spalajac mniejsza ilosc gazu.

5) Bardzo dobrze radza. Nie daj sie wpuscic w instalacje mieszana.Jesli juz bardzo chcesz to daj w grazu grzejnik zasilany z jednej sekkcji rozdzielacza ta sama temperatura co podlogowka w domu (w oddaleniu od bramy garazowej i drzwi - gdzies w glebu garazu). Ja tak mam, ale jeszcze nigdy majac garaz w bryle domu nie musialem go uzywac. Teraz mam w garazu 14*C a na zewnatrz bylo ponizej zera przez ostatnie dni.

A co sądzisz o zastosowaniu ogrzewania gazowego i dodatkowo kominka z DGP?

Jesli kominek ma byc rekrecyjny, to takie instalacje traca sens. Jesli chcesz faktycznie miec kotlownie w salonie, to wtedy mozna to rozwazyc.

Kominek w centralnym punkcie parteru potrafi dogrzac spora czesc domu, ale nie zastapi to w zaden sposob komfortu grzania podloga.

Edytowane przez Pyxis

Może rozważ silkę na ścianach - ja mam wewnątrz - jest wygodna, lepiej wygłusza i łatwiej się do niej przykręca półki/obrazy. Tylko murarz i elektryk będzie bardziej marudził, bo ciężka i trudniejsza w obróbce.

Ocieplenie dachu - jeśli masz ze spadem, to trzeba przed budową zaplanować grubszą warstwę - sufit się obniży i trzeba sprawdzić ile wchodzi między krokwie (bo będą 2 warstwy).

Kominek - płaszcz wodny - drogi, prędzej rozprowadzenie. Trochę komplikuje, bo sterownik do podłogówki na ogół jest tak umiejscowiony, że ogrzewając salon odcinasz podłogówkę i u góry (czy tam w dalszych pomieszczeniach parterówki) masz chłodno.

Gość Arturo72
No to wracam do tematu. W domu "burza mózgów", zaczynam się przekonywać do podłogówki w całym domu i ogrzewaniu gazowym,

Kolejny odratowany ze szpon ...... ;)

ale:

1. Będę miał kominek, czy da się jakoś połączyć ogrzewanie kominkiem z ogrzewaniem gazowym? Czy takie połączenie jest skomplikowane do wykonania, czy jest drogie? Nie zamierzam robić z salonu kotłowni, ale czy ogrzewanie kominkiem kiedy jest chłodno, ale nie ma mrozów, może zastąpić (lub odciążyć) ogrzewanie gazowe?

2. Jeśli chodzi o elewacje, to w projekcie mam Porotherm 30 + 12cm styro, ale będę budował BK Solbet 24, ile dać na to styropianu?

3. Ocieplenie dachu to wg projektu 18cm wełny, czy to nie jest za mało?

4. Czy zwiększając grubość ocieplenia mogę liczyć na to, że rachunki za gaz mnie nie zjedzą, że będą niższe? (Zdaję sobie sprawę, że wiele zależy również od wykonania i od właściwości izolacyjnych materiałów ociepleniowych)

5. Niektórzy forumowicze radzą, by nie mieszać podłogówki z grzejnikami. Ja mam garaż w bryle budynku, czy tam również mam zrobić ogrzewanie podłogowe???

Może dla większości z forumowiczów to dziecinne pytania, ale cóż, początki są zawsze trudne

1.Na pewno nie bierz pod uwagę kominka z płaszczem wodnym bo nie po to rezygnujesz z bycia palaczem w kotłowni żeby zacząc być palaczem w salonie,poza tym jest to droga zabawka.

Jeśli chcesz kominek to rekreacyjnie a jak musisz to z DGP,fakt,po sobie wiem,że lekko brudzi tylko anemostat a nie sufit ale ja dużo nie palę w kominku.

2.Im więcej tym mniej energii zuzyjesz na ogrzewanie,ja osobiscie dałbym min.20cm styropianu z niską lambdą np.0,031,przy tak małym domu nie będzie to duży koszt.

3.W ocieplnie dachu wpakuj min.30cm wełny.

4.Zwiększając ilość ocieplenia a dodatkowo dołączając wentylację z rekuperatorem proponowana przeze mnie ilosć izolacji w połączeniu z WM da zapotrzebowanie na cieplo ok.40kWh/m2/rok a to znaczy,ze na ogrzewanie w domu 112m2 zużyjesz w sezonie grzewczym ok.112m2*40kWh=4480kWh a to przy ogrzewaniu gazem ziemnym da kwotę ok.1000zl,satysfakcjonuje ? Jeśli tak to działaj :)

5.Jeśli nie zamierzasz mieszkać w garażu a garaż będzie stanwił tylko meiszkanie dla auta to nie dawaj tam żadnego grzejnika a ściany w garażu wspolne z mieszkalnymi zaizoluj ok.10cm styropianu.

I następna kwestia,żeby urozmaicić i wytężyć myślenie ;)

Na ogrzewanie zużyjesz ok.4480kWh a to przy ogrzewaniu prądem w cenie 0,30zł/kWh a można miec już za 0,18zł/kWh da rachunek ok.1344zł a przy 0,18zł 800zł czyli tylko ok.400zł rocznie drożej lub 200zł taniej niż przy gazie ziemnym ale...

...ale odpada Ci koszt przyłacza gazu ziemnego do domu a kocioł na prąd to koszt.ok.2,5tys.zł a nie jak gazowy 4-6tys.zł i masz w domu tylko i wyłącznie prąd,którego przyłacze już posiadasz.

Prawda,że niezłe ? :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Może rozważ silkę na ścianach - ja mam wewnątrz - jest wygodna, lepiej wygłusza i łatwiej się do niej przykręca półki/obrazy.

Oczywiście dobra rada ale to chyba za dużo jak na raz dla chłopiny,któremu świat obrócił się o 180st. w porównaniu do dwóch dni wcześniej ;)

Silikat wg mnie jest o wiele lepszym materialem na ściany konstrukcyjne niż porotherm i jest zancznie tańszy,takze różnicę w kosztach przeznacz na izolację i rachunek kosztów się wyrówna.

rafalisko30,nie przejmuj się moimi wstawkami,bo ja tak mam ;)

Koreta,nie zauważyłem,ze jednak będzie BK zamiast poro,dobra decyzja i tak bym zostawił.Gestość jak największa czyli min.600

Edytowane przez Arturo72
Korekta

rafalisko30,nie przejmuj się moimi wstawkami,bo ja tak mam ;)

Daj spokój, wogóle się nie przejmuję, poza tym sam fakt Twojego zainteresowania się "moim" tematem (za co jestem wdzięczny) całkowicie Cię rozgrzesza :p

Czy zastosowanie ogrzewania gazowego sprawia, ze wymagany będzie inny komin, niż przy piecu na paliwo stałe? Nie wiem czy w zrozumiały sposób zadałem to pytanie...

Kurcze, faktycznie za dużo tych informacji jak na tak krótki czas :bash:

Na pewno nie bierz pod uwagę kominka z płaszczem wodnym bo nie po to rezygnujesz z bycia palaczem w kotłowni żeby zacząc być palaczem w salonie,poza tym jest to droga zabawka.

Załóżmy, że będę miał ogrzewanie podłogowe, piec gazowy kondensacyjny dwufunkcyjny i będę chciał zainwestować w kominek z płaszczem wodnym, mam wolne środki, czy poza kosztem wykonania takiego kominka i "brudem" w salonie istnieją jakieś inne wady takiego rozwiązania?

Zwiększając ilość ocieplenia a dodatkowo dołączając wentylację z rekuperatorem proponowana przeze mnie ilosć izolacji w połączeniu z WM da zapotrzebowanie na cieplo ok.40kWh/m2/rok a to znaczy,ze na ogrzewanie w domu 112m2 zużyjesz w sezonie grzewczym ok.112m2*40kWh=4480kWh a to przy ogrzewaniu gazem ziemnym da kwotę ok.1000zl,satysfakcjonuje ?

Byłbym przeszczęśliwy mając takie koszty. Rozumiem, ze to jest prawie optymalne rozwiązanie? Jaki jest mniej więcej koszt samej WM z rekuperatorem?

Jeśli nie zamierzasz mieszkać w garażu a garaż będzie stanwił tylko meiszkanie dla auta to nie dawaj tam żadnego grzejnika a ściany w garażu wspolne z mieszkalnymi zaizoluj ok.10cm styropianu.

Rozumiem, że to samo rozwiązanie dotyczy sufitu? Przez garaż będę miał dojście do kotłowni. Czy tam również ocieplać ściany i sufit?

I jeszcze jedno. Jeśli mam już wykonany fundament, wylany beton, to jak ocieplić podłogę przed ułożeniem podłogówki? Czy brać wtedy pod uwagę zwiększenie wysokości ścian na parterze, żeby nie mieć za nisko sufitu po wykonaniu ocieplenia?

Edytowane przez rafalisko30
uzupełnienie postu

Płaszcz nie ma jakiś wad, po prostu jest drogi i komplikuje instalacje.

Koszt WM z reku to 10-20tys, trudno powiedzieć, u mnie12tys (nie robiłem sam, jak umiesz/masz czas to sporo mniej).

Co do podłogi - nie miałeś w projekcie ocieplenia? Możesz wybudować ściany te kilkanaście cm wyżej, albo zmniejszyć wysokość. Pamiętaj o oknach - żeby były trochę wyżej (szczególnie w kuchni).