agathas 01.12.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Witajcie! Mam spory dylemat co do oświetlenia lustra w łazience. Chcę kupić kinkiet nad lustro i ma on kilka wersji żarówek. Mogą być żarówki LED, świetlówki lub żarówki halogenowe. Co wybrać, by było dobrze tzn żebym zrobiła normalnie makijaż a mąż dokładnie się ogolił? Nie ukrywam, że interesuje mnie oświetlenie LED-owe tylko czy jest dobre? Może ktoś ma już jakieś doświadczenie i mi pomoże? Z góry dziękuję za odpowiedź. Kinkiet miałby być taki, jak na zdjęciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.12.2014 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 led - trzeba dobrac barwę światła odpowiednią dla was. Zobaczcie ile ma Kelwinów barwa halogenu i poszukajcie podobnego LED Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 02.12.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Wow! Człowiek całe życie się uczy.Taka historia mi się przypomniała a'propos.Na pewnym, nowootwartym polskim lotnisku zamontowano ledy w pomieszczeniu, gdzie żeńska obsługa stewardes , zanim wyjdzie do pasażerów, dokonywała przed lustrem "mejkapów" . Efekt był fantastyczny - na drugi dzień wszystkie panie malowały się już na dworze. PSZanim tak kategorycznie poradzimy LED, proponuję zapoznać się z tym, jaki związek ma Tb ( temperatura barwy) i współczynnik CRI ( Ra) i dla czego w gabinetach stomatologicznych, sklepach z farbami, pracowniach plastycznych, drukarniach, salonach kosmetycznych etc nie stosuje się ledów a dopuszcza tylko źródła trójpasmowe - żarówki, halogeny i świetlówki ale wyjątkowo tylko typu "graphic". Wiem, wiem zawsze można sobie dobrać "barwę światła odpowiednią dla nas " choćby do karnacji naszej cery , bo mąż ogoli się dokładnie nawet przy łuczywie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.12.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Ja nie radziłam LED. To autor posta preferuje led, więc napisałam jaki parametr odpowiada za barwę światła, żeby sobie mógł porównać z halogenem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 02.12.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 No jasne! Zwłaszcza, że 6kK z halogenu to, ta sama barwa co 6kK uzyskane na led. Jest więc co porównywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.12.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 nie wiedziałam, że są różne. Wydawalo mi się , że wielkości fizyczne są stałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 02.12.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 nie wiedziałam, że są różne. Wydawalo mi się , że wielkości fizyczne są stałe Wielkości są stałe, i owszem. 6 tys.K halogenu odpowiada tej samej barwie światła co ze źródła led posiadającego temp.barw. 6 tys. K, skala barw jest przecież jedna, ale co z tego, kiedy odwzorowania kolorów ze światła tych "żarówek" są zupełnie różne. Światło monochromatyczne wydobywające się z ledu oddaje przecież zupełnie inne ,całkiem przekłamane kolory , które oświetla. Led świeci na biało, ale kartka papieru w takim świetle jest zielona lub niebieska. Nawet przy ciepłej barwie led dzieje się podobnie, bo część widma z takiego mono-źródła jest pochłonięta i wrażenia z tym co rzeczywiste ( oglądane w świetle wzorcowym o skali Ra 100 do której nasz wzrok się odnosi) jest zupełnie inne. Chłopom to ganz egal, bo oni rozróżniają ino 3 kolory, ale kobitka, która z natury ponoć jest w tym względzie jak czuły spektrometr, robiąc sobie makijaż, może się mocno zdziwić po wyjściu z tak oświetlonej łazienki. Siwokoperkowy brąz w świetle innym niż monochromatyczne , będzie wyglądał raczej jak brudny róż z nutką popołudniowego oregano, czy jakoś tak. W końcu to Wy jesteście specjalistki on wymyślania głupich nazw pospolitym kolorom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agathas 02.12.2014 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) 2112wojtek dziękuję za tak ogromną kopalnię wiedzy. Twoja wypowiedź skłania mnie do kupna żarówek halogenowych. LED-y odstawiam na bok. Jeśli mam mieć dziwne doświadczenia jak te stewardesy to za LED-y dziękuję Edytowane 2 Grudnia 2014 przez agathas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts