karoooolka_xd 02.12.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Witam, zwracam się z ogromną prośbą porady. Wraz z narzeczonym nie wiemy co robić. Nasz ślub odbędzie się 1,08,2015. Dostajemy działkę od narzeczonego rodziców już teraz by zająć się do ślubu całą papierkową stroną. Z uwagi na podatek przepisujemy w tym miesiącu notarialnie działkę na narzeczonego. Po ślubie on w formie darowizny przepisze ją również mi. Problem polega na tym, że nie wiemy na kogo załatwiać warunki oraz pozwolenia.Budowę planujemy rozpocząć 2 miesiące po ślubie. Czy przed ślubem możemy pisać o pozwolenie również na mnie czy tylko na niego? Czy później przepisuje on również na mnie pozwolenie ?Boimy się późniejszych problemów, by nie wyszło, że działka jest wspólna a dom już nie, by nie mieć później problemów w bankach.Proszę o poradę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamfcb 02.12.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Ja mam pozwolenie na żonę bo i jej jest działka, nie wiem po co w sumie wrzucać do pozwolenia dwie osoby, ale może się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 02.12.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Jeśli planujecie ślub konkordatowy, to można wcześniej wziąć cichy ślub cywilny, bo to tylko papierek, ale dla urzędu jesteście już po ślubie i formalności załatwiacie razem. Znam kilka takich przypadków wśród znajomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 05.01.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Moim zdaniem możecie wspólnie wystąpić o pozwolenie przed ślubem, ale po dokonaniu przepisania działki na męża. Mąż jako właściciel a Ty jako osoba posiadająca prawo do dysponowania nieruchomością na cele budowlane (zwykła umowa zawarta z narzeczonym.Ewentualnie on występuje i pozwolenie jest na niego a potem robicie przepisanie na Was dwoje.Co do własności, to tańszą formą niż darowizna 1/2 , której możecie dokonać po ślubie, jest rozszerzenie wspólności ustawowej o majątek odrębny - polecam szczególnie wtedy, gdy nie macie innych nieruchomości . Opłata u notariusza to wtedy zaledwie ułamek tego, co przy darowiźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 19.01.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Witam, zwracam się z ogromną prośbą porady. Wraz z narzeczonym nie wiemy co robić. Nasz ślub odbędzie się 1,08,2015. Dostajemy działkę od narzeczonego rodziców już teraz by zająć się do ślubu całą papierkową stroną. Z uwagi na podatek przepisujemy w tym miesiącu notarialnie działkę na narzeczonego. Po ślubie on w formie darowizny przepisze ją również mi. Problem polega na tym, że nie wiemy na kogo załatwiać warunki oraz pozwolenia. Budowę planujemy rozpocząć 2 miesiące po ślubie. Czy przed ślubem możemy pisać o pozwolenie również na mnie czy tylko na niego? Czy później przepisuje on również na mnie pozwolenie ? Boimy się późniejszych problemów, by nie wyszło, że działka jest wspólna a dom już nie, by nie mieć później problemów w bankach. Proszę o poradę. Pozdrawiam Witaj co do zasady o pozwolenie na budowę występuję właściciel działki. Zatem jeżeli właścicielem jest (będzie) narzeczony to niech sam występuje. Później jak zrobicie darowiznę nie będzie żadnych problemów bowiem nie ma (poza wyjątkami) sytuacji w której ktoś jest właścicielem działki a nie jest właścicielem budynku na niej posadowionego. Bank może żądać od Ciebie najwyżej potwierdzenia czy zgody na dalszą budowę ale to są tylko "widzi mi się banku" Jedyne o czym pamiętaj to aby budowa domu zaczęła się po ślubie i darowiźnie działki - wtedy co do zasady przyjmuje sie iż dom został wybudowany z majątku wspólnego i wszystko w połowie jest Twoje. Nie ma potrzeby przepisywać pozwolenia na Ciebie co najwyżej urząd będzie wymagał złożenia oświadczenia przez Ciebie o zgodzie dla narzeczonego do dysponowania gruntem na cele budowlane. Tak więc nie przejmuje się i działaj bo czas przy budowie ucieka jak szalony . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 28.02.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Czy przed ślubem możemy pisać o pozwolenie również na mnie czy tylko na niego? Najprociej w takiej sytuacji wystąpić o PnB na podstawie umowy użyczenia działki pomiędzy wami a rodzicami. Wystarczy kartka i długopis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.02.2015 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Poczekaj do rozwodu ... Twoja wiedza będzie pełna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 28.02.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Poczekaj do rozwodu ... Twoja wiedza będzie pełna ... Jeżeli budowa będzie już podczas trwania związku to bez względu na wszystko i tak to bedzie wspólny majątek. Chyba, że jest intercyza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts