Rafit 07.12.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2014 Witam. Zamierzam przeprowadzić remont mieszkania i tu pojawia się temat zmiany ścian. Wszystkie ściany są działowe i można je usunąć. Aktualnie wygląda tak jak to załączone na obrazku (od lewej: sypialnia, łazienka, salon z aneksem kuchennym". Mieszkanie z oknami od strony wschodniej (rano dużo słońca, które wpada do salonu), po południu słońce tylko w sypialni). Prosiłbym na początek o propozycje zmian w ścianach, tak aby mieszkanie stało się bardziej praktyczne. Problemy: -zbyt mała kuchnia -salon mało ustawny -za duży przedpokój -nie ma gdzie ustawić telewizora aby nie odbijało się światło Jeżeli macie jakieś fajne rozwiązania, to będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 08.12.2014 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Mieszkanie jest dość ustawne,przedpokój ma miejsce na 2-3 szafy.jedna na urania wierzchnie,druga na odkurzacz,deskę,itp.Kuchnie można częściowo przysłonić niska ściana lub zwykła wysoka i na niej umieścić tv.Kilka propozycji http://static.pokazywarka.pl/i/5428793/714348/gfytu8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafit 08.12.2014 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Kinka dziękuje. Całkiem ciekawe propozycje. Może doprecyzuje trochę parę istotnych kwestii. - okna są na niskiej wysokości ~78cm (dla mnie taka wysokość jest za niska na blaty kuchenne). - pod oknami są grzejniki (co dodatkowo ogranicza umieszczenie mebli przy oknach) - słońce do domu pada w taki sposób, że wyklucza wszystkie ściany do zawieszania TV poza północną (słońce przez okno tak świeci, że bez zakrycia okien na innych ścianach nic nie widać). - chciałbym zachować jak największy salon, ze względu na to, że tam spędzamy praktycznie całe dni (mieszkamy w 2 osoby bez dzieci) - zależy mi na tym aby kuchnia zmieściła się maksymalnie do końca okna. W planie mam taką zabudowę ściany i potrzebuje na to mniej więcej 250cm Wrzucam dodatkowo jeszcze raz rozkład mieszkania z umieszczonymi grzejnikami w większym formacie, ponieważ tamten załącznik jakoś dziwnie mały się otwiera. Co rozważam: - Wyburzenie ściany między przedpokojem i salonem. Postawienie nowej gips-karton ~6cm oraz zmianę miejsca wejścia do pokoju. Zyskam wtedy koło 20cm przestrzeni w salonie oraz ścianę 250cm (np do zawieszenia TV - tylko w tym wypadku słońce pada prosto na TV - będą potrzebne odpowiednio ciemne rolety...). - chcę też zachować salon w formie prostokąta ze względu na podwieszenie sufitu w takim stylu: - zastanawiam się też nad dobudowaniem małej ściany gips-karton, aby oddzielić lodówkę i kuchnię od salonu. Chcąc też zyskać na przestrzeni salonu i zachować ją w prosokącie muszę zmniejszyć łazienkę o ~16cm, lub zrobić ścianę po skosie na przedpokoju (wejście do łazienki) Mój plan jest taki, ale nadal myślę nad koncepcją. NAJWAŻNIEJSZE TO: - jak najbardziej zwiększyć przestrzeń salonową - zachować miejsce do jedzenia dla 4 osób (milewidziana przestrzeń jadalna w formie malutkiej wyspy kuchennej / barku z ladą) Łazienkę można także zmniejszyć lub przesunąć w stronę sypialni. Mieszkanie ma być nowoczesne, minimalistyczne i schludne. Daje wam pełne pole do popisu Można także ustawić wszystkie ściany na nowo: Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Rafit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.12.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) TV i okna - od tego są rolety lub zaslony by ich używać Tak naprawdę w ciągu dnia człowiek jest w pracy i nie bardzo ma czas śledzić z zapałem M jak Miłość. Podwieszane sufity, kapliczka na TV - wiesz, że to wyszło z mody dobre 15 lat temu? I na pewno nie ma nic wspólnego z minimalizmem. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafit 10.12.2014 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 (edytowane) Elfir pisząc minimalizm miałem na myśli to, że chce jak najmniej mebli i szaf Moda nie moda to mi się akurat podoba i chce to mieć u siebie Tym bardziej, że chcemy się pozbyć głównego oświetlenia na środku sufitu (takie światło nam nie odpowiada). Rozważam co prawda dwie opcje, no ale zobaczę co ustalę z moją drugą połówką Edytowane 10 Grudnia 2014 przez Rafit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 10.12.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Rafit, to zdjęcie z TV ma wszystko to, co jest "bee" - kolorowe ledy na podwieszanym suficie, półki na kurzołapki, sztuczny kamień, TV jak na ołtarzu.......nie licz na zrozumienie:) ale tez się nie przejmuj, zazwyczaj dziewczyny dobrze radzą. to prawda, że to już przebrzmiało, i szczerze mówiąc całe szczęście. skoro remontujesz mieszkanie, to może najpierw zapoznaj się z bieżącymi rozwiązaniami, może coś ci się spodoba jeszcze bardziej. polecam houzz.com, pinterest.com. jak już chcesz wybrać ten ledowo-gipsowy styl, to chociaż bądź świadomy, z czego rezygnujesz.teraz już raczej nie eksponuje się telewizorów. a reflektorki w suficie jako światło punktowe jak najbardziej, ale proste w kolorze sufitu, aby nie zgrzytały potem z ewentualnymi żyrandolami. te kolorowe taśmy ledowe na załamaniach sufitu to okropne paskudztwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 10.12.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 spójrz - tutaj w każdej aranżacji jest coś, co odwraca uwagę od TV - on jest, ale nie gra pierwszych skrzypiec i nie ma podświetlonego ołtarza: http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/d7/0c/35/d70c356e00c2918ac796bafa81d3e3bf.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 10.12.2014 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 teraz już raczej nie eksponuje się telewizorów. A co się teraz eksponuje? Kanapę? Stół? Zlewozmywak? Baterię? Bidet? Telewizor to sprzęt jak każdy inny i umieszcza się go w wygodnym dla użytkownika miejscu. te kolorowe taśmy ledowe na załamaniach sufitu to okropne paskudztwo. Kolorowe taśmy? W każdym razie światło tych ledów jest białe. Ledowe oświetlenie sufitowe to paskudztwo? Tak generalnie? Może po prostu nigdy czegoś takiego nie widziałaś/łeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 11.12.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Gabi.gg, otoczka z gipsowych cegieł plus ledy dookoła to nie jest zwykłe umieszczenie sprzętu - robisz takie cuda np. dookoła mikrofali albo lodówki? to jest tzw. ołtarz TV, i jeżeli już ktoś pyta, to po to jest forum, aby swoje zdanie na ten temat wypowiedzieć. jeżeli nie, to po kiego komu forum. krytyczne uwagi są czasami najbardziej konstruktywne - pamiętam do dziś, jak wiele lat temu zostałam ostro zjechana za różową sypialnie - i do dziś jestem wdzięczna tym dziewczynom, więc się nie denerwuj.co do ledów - w pierwszej inspiracji Rafita jest białe światło dookoła TV i pomarańczowe na suficie podwieszanym. nieciekawe zestawienie. co do tego, czy widziałam ledy na żywo - niestety, nie da się ich nie zobaczyć, są w co drugim mieszkaniu i w co trzeciej knajpie. załamujące niestety, jak szybko przyjmują się takie rzeczy. i wszyscy myślą, że to jedyne rozwiązanie, jeśli ma być ładnie. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 11.12.2014 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Zielony ogród, naprawdę nie ma nic niewłaściwego w centralnym umieszczeniu telewizora i wcale i nie trzeba go ukrywać pomiędzy półkami i szafkami. Nie wiem skąd na tym forum taka obsesja na punkcie ukrywania telewizora? Kominek w centralnym punkcie wolno umieścić czy to też jest tzw. ołtarz? Światło na suficie podwieszanym na zdjęciu pokazanym przez Rafita, jak sądzę, nie jest pomarańczowe, tylko o słabym natężeniu i stąd tak wyszło na zdjęciu. Ledy przy suficie to bardzo dobre rozwiązanie i stosowane w aranżacjach w różnych stylach. Wrzuć na houzz.com "ceiling indirect lighting" i zobaczysz też bardzo ładne i gustowne aranżacje. Również ściana ze sztucznego kamienia za telewizorem nie jest z definicji czymś "złym". Ważne aby nie było tego wszystkiego za dużo. Rafit, myślę, że sama ściana z kamienia - bez tej obudowy wokół - bardziej odpowiadałaby stylowi minimalistycznemu. Edytowane 11 Grudnia 2014 przez Gabi.gg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 12.12.2014 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) Gabi.gg, no pewnie że nie ma w tym nic złego, ale za to na pewno jest w tym coś bardzo ...no, nie użyję słowa pospolitego, bo nie chcę nikogo urazić, ale na pewno bardzo popularnego. a właściwie może to, co robią wszyscy jest właśnie dobre? ale w takim razie po co śledzić fora, szukać opinii? przecież to jest takie oczywiste, że robi się ściankę z imitacji kamienia i wiesza na środku Tv....sama tak miałam 6 lat temu, pół Polski tak ma. więc coś w tym musi być. jak standaryzacja, to standaryzacja. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.12.2014 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Jesli chodzi o Houzz - to tam wkleić zdjęcie może chyba każdy? Gabbi - co do kamienia - dlaczego sztuczny a nie prawdziwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafit 14.12.2014 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Mam prośbę. Jeśli możemy to proszę skupmy się na ścianach, bo mam wstrzymaną pracę. Ciągle się zastanawiam co zrobić, aby telewizor wisiał na ścianie przeciwległej do kuchni. Niestety jest to chyba jedyne sensowne rozwiązanie, aby nie zakrywać okien i aby nie świeciło słońce w ekran. Tak to wygląda w rzeczywistości Edytowane 14 Grudnia 2014 przez Rafit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.12.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 całą przeszkodą są drzwi balkonowe - kanapa stałaby dokładnie w ich świetle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafit 15.12.2014 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Dokładnie. Gdyby nie drzwi balkonowe to by było idealnie. Dlatego szukam jakiegoś sensownego rozwiązania i jestem w stanie wszystkie ściany przestawić, aby było idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 15.12.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 To umieść telewizor na ścianie przeciwległej do kuchni, a kanapę przed nim na środku, tyłem do kuchni. Jeżeli kanapa nie będzie za długa, to drzwi na balkon powinny się spokojnie otworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafit 16.12.2014 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Taki sposób odpada. Kanapa na środku zagraca całą przestrzeń. Jedyna możliwa kombinacja to modernizacja ścian Chyba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.12.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 alo przestać się upierać, że TV ma być w tym konkretnym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafit 18.12.2014 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Elfir tylko, że wszystkie inne miejsca są niemożliwe, ze względu na intensywne światło, które wpada przez okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 18.12.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 (edytowane) Mieszkanie z oknami od strony wschodniej (rano dużo słońca, które wpada do salonu), po południu słońce tylko w sypialni). Postawcie tv gdziekolwiek w salonie i oglądajcie po południu. Edytowane 18 Grudnia 2014 przez alicyja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts