Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Zamierzam przeprowadzić remont mieszkania i tu pojawia się temat zmiany ścian. Wszystkie ściany są działowe i można je usunąć. Aktualnie wygląda tak jak to załączone na obrazku (od lewej: sypialnia, łazienka, salon z aneksem kuchennym".

Mieszkanie z oknami od strony wschodniej (rano dużo słońca, które wpada do salonu), po południu słońce tylko w sypialni).

Prosiłbym na początek o propozycje zmian w ścianach, tak aby mieszkanie stało się bardziej praktyczne.

Problemy:

-zbyt mała kuchnia

-salon mało ustawny

-za duży przedpokój

-nie ma gdzie ustawić telewizora aby nie odbijało się światło

Jeżeli macie jakieś fajne rozwiązania, to będę wdzięczny :)

projekt.jpg

https://forum.murator.pl/topic/195954-mieszkanie-remont-od-podstaw-aran%C5%BCacja-wn%C4%99trza/

Mieszkanie jest dość ustawne,przedpokój ma miejsce na 2-3 szafy.jedna na urania wierzchnie,druga na odkurzacz,deskę,itp.

Kuchnie można częściowo przysłonić niska ściana lub zwykła wysoka i na niej umieścić tv.

Kilka propozycji

http://static.pokazywarka.pl/i/5428793/714348/gfytu8.jpg

Kinka dziękuje. Całkiem ciekawe propozycje.

Może doprecyzuje trochę parę istotnych kwestii.

- okna są na niskiej wysokości ~78cm (dla mnie taka wysokość jest za niska na blaty kuchenne).

- pod oknami są grzejniki (co dodatkowo ogranicza umieszczenie mebli przy oknach)

- słońce do domu pada w taki sposób, że wyklucza wszystkie ściany do zawieszania TV poza północną (słońce przez okno tak świeci, że bez zakrycia okien na innych ścianach nic nie widać).

- chciałbym zachować jak największy salon, ze względu na to, że tam spędzamy praktycznie całe dni (mieszkamy w 2 osoby bez dzieci)

- zależy mi na tym aby kuchnia zmieściła się maksymalnie do końca okna.

W planie mam taką zabudowę ściany i potrzebuje na to mniej więcej 250cm

10822212_785543738158325_638638057_n.jpg

Wrzucam dodatkowo jeszcze raz rozkład mieszkania z umieszczonymi grzejnikami w większym formacie, ponieważ tamten załącznik jakoś dziwnie mały się otwiera.

projekt.jpg

Co rozważam:

- Wyburzenie ściany między przedpokojem i salonem. Postawienie nowej gips-karton ~6cm oraz zmianę miejsca wejścia do pokoju. Zyskam wtedy koło 20cm przestrzeni w salonie oraz ścianę 250cm (np do zawieszenia TV - tylko w tym wypadku słońce pada prosto na TV - będą potrzebne odpowiednio ciemne rolety...).

- chcę też zachować salon w formie prostokąta ze względu na podwieszenie sufitu w takim stylu:

zabudowy-gk_268841_large.jpg

- zastanawiam się też nad dobudowaniem małej ściany gips-karton, aby oddzielić lodówkę i kuchnię od salonu. Chcąc też zyskać na przestrzeni salonu i zachować ją w prosokącie muszę zmniejszyć łazienkę o ~16cm, lub zrobić ścianę po skosie na przedpokoju (wejście do łazienki)

Mój plan jest taki, ale nadal myślę nad koncepcją.

projekt.jpg

NAJWAŻNIEJSZE TO:

- jak najbardziej zwiększyć przestrzeń salonową

- zachować miejsce do jedzenia dla 4 osób (milewidziana przestrzeń jadalna w formie malutkiej wyspy kuchennej / barku z ladą)

Łazienkę można także zmniejszyć lub przesunąć w stronę sypialni. Mieszkanie ma być nowoczesne, minimalistyczne i schludne.

Daje wam pełne pole do popisu :) Można także ustawić wszystkie ściany na nowo:

projekt.czysty.jpg

Edytowane przez Rafit

TV i okna - od tego są rolety lub zaslony by ich używać :D

Tak naprawdę w ciągu dnia człowiek jest w pracy i nie bardzo ma czas śledzić z zapałem M jak Miłość.

Podwieszane sufity, kapliczka na TV - wiesz, że to wyszło z mody dobre 15 lat temu? I na pewno nie ma nic wspólnego z minimalizmem.

Edytowane przez Elfir

Elfir pisząc minimalizm miałem na myśli to, że chce jak najmniej mebli i szaf :) Moda nie moda to mi się akurat podoba i chce to mieć u siebie :-) Tym bardziej, że chcemy się pozbyć głównego oświetlenia na środku sufitu (takie światło nam nie odpowiada).

Rozważam co prawda dwie opcje, no ale zobaczę co ustalę z moją drugą połówką

concept.jpg concept2.jpg

Edytowane przez Rafit

Rafit, to zdjęcie z TV ma wszystko to, co jest "bee" - kolorowe ledy na podwieszanym suficie, półki na kurzołapki, sztuczny kamień, TV jak na ołtarzu.......nie licz na zrozumienie:) ale tez się nie przejmuj, zazwyczaj dziewczyny dobrze radzą. to prawda, że to już przebrzmiało, i szczerze mówiąc całe szczęście. skoro remontujesz mieszkanie, to może najpierw zapoznaj się z bieżącymi rozwiązaniami, może coś ci się spodoba jeszcze bardziej. polecam houzz.com, pinterest.com.

jak już chcesz wybrać ten ledowo-gipsowy styl, to chociaż bądź świadomy, z czego rezygnujesz.

teraz już raczej nie eksponuje się telewizorów. a reflektorki w suficie jako światło punktowe jak najbardziej, ale proste w kolorze sufitu, aby nie zgrzytały potem z ewentualnymi żyrandolami. te kolorowe taśmy ledowe na załamaniach sufitu to okropne paskudztwo.

spójrz - tutaj w każdej aranżacji jest coś, co odwraca uwagę od TV - on jest, ale nie gra pierwszych skrzypiec i nie ma podświetlonego ołtarza:

http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/d7/0c/35/d70c356e00c2918ac796bafa81d3e3bf.jpg

teraz już raczej nie eksponuje się telewizorów.

A co się teraz eksponuje? Kanapę? Stół? Zlewozmywak? Baterię? Bidet?

Telewizor to sprzęt jak każdy inny i umieszcza się go w wygodnym dla użytkownika miejscu.

te kolorowe taśmy ledowe na załamaniach sufitu to okropne paskudztwo.

Kolorowe taśmy? W każdym razie światło tych ledów jest białe. Ledowe oświetlenie sufitowe to paskudztwo? Tak generalnie? Może po prostu nigdy czegoś takiego nie widziałaś/łeś?

Gabi.gg, otoczka z gipsowych cegieł plus ledy dookoła to nie jest zwykłe umieszczenie sprzętu - robisz takie cuda np. dookoła mikrofali albo lodówki? to jest tzw. ołtarz TV, i jeżeli już ktoś pyta, to po to jest forum, aby swoje zdanie na ten temat wypowiedzieć. jeżeli nie, to po kiego komu forum. krytyczne uwagi są czasami najbardziej konstruktywne - pamiętam do dziś, jak wiele lat temu zostałam ostro zjechana za różową sypialnie - i do dziś jestem wdzięczna tym dziewczynom, więc się nie denerwuj.

co do ledów - w pierwszej inspiracji Rafita jest białe światło dookoła TV i pomarańczowe na suficie podwieszanym. nieciekawe zestawienie. co do tego, czy widziałam ledy na żywo - niestety, nie da się ich nie zobaczyć, są w co drugim mieszkaniu i w co trzeciej knajpie. załamujące niestety, jak szybko przyjmują się takie rzeczy. i wszyscy myślą, że to jedyne rozwiązanie, jeśli ma być ładnie.

Edytowane przez Zielony ogród

Zielony ogród, naprawdę nie ma nic niewłaściwego w centralnym umieszczeniu telewizora i wcale i nie trzeba go ukrywać pomiędzy półkami i szafkami. Nie wiem skąd na tym forum taka obsesja na punkcie ukrywania telewizora? Kominek w centralnym punkcie wolno umieścić czy to też jest tzw. ołtarz?

Światło na suficie podwieszanym na zdjęciu pokazanym przez Rafita, jak sądzę, nie jest pomarańczowe, tylko o słabym natężeniu i stąd tak wyszło na zdjęciu.

Ledy przy suficie to bardzo dobre rozwiązanie i stosowane w aranżacjach w różnych stylach. Wrzuć na houzz.com "ceiling indirect lighting" i zobaczysz też bardzo ładne i gustowne aranżacje.

Również ściana ze sztucznego kamienia za telewizorem nie jest z definicji czymś "złym". Ważne aby nie było tego wszystkiego za dużo.

Rafit, myślę, że sama ściana z kamienia - bez tej obudowy wokół - bardziej odpowiadałaby stylowi minimalistycznemu.

Edytowane przez Gabi.gg
Gabi.gg, no pewnie że nie ma w tym nic złego, ale za to na pewno jest w tym coś bardzo ...no, nie użyję słowa pospolitego, bo nie chcę nikogo urazić, ale na pewno bardzo popularnego. a właściwie może to, co robią wszyscy jest właśnie dobre? ale w takim razie po co śledzić fora, szukać opinii? przecież to jest takie oczywiste, że robi się ściankę z imitacji kamienia i wiesza na środku Tv....sama tak miałam 6 lat temu, pół Polski tak ma. więc coś w tym musi być. jak standaryzacja, to standaryzacja. Edytowane przez Zielony ogród

Jesli chodzi o Houzz - to tam wkleić zdjęcie może chyba każdy?

Gabbi - co do kamienia - dlaczego sztuczny a nie prawdziwy?

Mam prośbę. Jeśli możemy to proszę skupmy się na ścianach, bo mam wstrzymaną pracę. :)

Ciągle się zastanawiam co zrobić, aby telewizor wisiał na ścianie przeciwległej do kuchni. Niestety jest to chyba jedyne sensowne rozwiązanie, aby nie zakrywać okien i aby nie świeciło słońce w ekran.

Tak to wygląda w rzeczywistości

2014-12-14 13.44.39.jpg

Edytowane przez Rafit
To umieść telewizor na ścianie przeciwległej do kuchni, a kanapę przed nim na środku, tyłem do kuchni. Jeżeli kanapa nie będzie za długa, to drzwi na balkon powinny się spokojnie otworzyć.

Mieszkanie z oknami od strony wschodniej (rano dużo słońca, które wpada do salonu), po południu słońce tylko w sypialni).

Postawcie tv gdziekolwiek w salonie i oglądajcie po południu.

Edytowane przez alicyja