Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

folia paroizolacyjna zwykła czy z atestem

Takao

Recommended Posts

Chcę kupić folię paroizolacyjną do poddasza i na allegro jest sporo propozycji cenowych za 30/40 PLN rolka 2mx50m. Są też folie z atestem, które kosztują drugie tyle. Mam na myśli oczywiście folie żółte/pomarańczowe. I teraz się zastanawiam czy brać tą droższą? Czy ta tańsza to naprawdę jakiś szajs o gramaturze woreczka śniadaniowego. Może ktoś z forumowiczów kupował takie tańsze folie.

Witam.

Ja stosowałem folie paroizolacyjne "bez atestu" tylko jako osłonowe i tymczasowe zabezpieczenie (przed farbami, zabrudzeniem itd.), tylko do tego się nadają.Są słabe mechanicznie i "śmierdzą", co mi bardzo dokucza. Podpowiadam z doświadczenia, najlepsze (z tych tańszych) okazały się w kolejności: Isover Stopair i folia paroizolacyjna Rockwool. Folia Isover jest bardziej przeźroczysta dzięki temu po ułożeniu widać jeszcze konstrukcję z profili, przewody czasem to pomaga. Wiem że drogo, buduje sam i oszczędzam ale tylko tam gdzie można.

Pozdrawiam.

U mnie dobrym kompromisem była Marma, przyzwoita polska marka. Marketową żółtą folię dałem tylko pod panele. To się nawet przeważnie nie nazywa na metce "paroizolacja", tylko np. "folia budowlana żółta". Srebrną stosowałem w kilku małych pomieszczeniach. Z siatką na pewno jest mocniejsza niż zwykła, ale rzeczywiście nic przez nią nie widać i trudniej pracować, jeśli chcesz robić to samemu.

Czyli tak jak się spodziewałem - nic za darmo i za 30/40 PLN można kupić folię malarską. Co do paroizolacji z ekranem ALU to poszperałem troszkę w sieci i po tym artykule dałem sobie z nią spokój.

http://www.izolacje.com.pl/artykul/id1563,promieniowanie-ciepla-a-skutecznosc-odblaskowych-materialow-dachowych

Może tak, folia z dodatkiem alu zwiększa opór dyfuzyjny .. oraz opór cieplny pustki powietrznej ..

daje to tyle .. co 1,5cm pustki z ekranem= 2,5-2,8cm EPS'a o lambdzie 0,04 W/mK...

Ta pustka mnie zastanawia bo spotkałem wielokrotnie się z taką opinią, że przy folii ALU musi być aby zachować jej właściwości tylko, że szukając takiej informacji w instrukcjach układania zamieszczanych na stronach producentów nie znalazłem tego (może słabo szukałem).

• 9 months później...

Odkopie temat i dorzuce swoje pytanie:

Mam strych nieużytkowy, tam folie paroprzepuszczalną + wełne 15cm między krokwie i planuje założyć folie paroizolacyjną...

Rozważam 2 konkretne opcje:

1. Folia żółta z atestem Baufol 4m szer. - ok 220zł koszt

2. Folia aluminiowa 110g ALU Dachfol 1,5m szer - ok 300zł koszt

Dodam że na strychu w lecie jest bardzo ciepło i w pokojach na poddaszu się to odbija - dlatego zastanawiam się czy ta alu nie będzie bardziej ciepła odbijać? (może to ściema)

Na dzisiaj nie planuje dodawać już więcej ocieplenia, bo mam inne konieczne wydatki...

Doradźcie która opcja była by na dziś lepsza?