mother_nature 08.12.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Witam Forumowiczów Przenoszę swój dziennik budowy z bloga, tutaj będzie bardziej czytelny. Komentarze mile widziane, wszystko w jednym wątku W weekend zrobiłam z grubsza wizualizację domu, wyobrażam go sobie tak: Z tym, że usytuowanie ma być odwrotne, dom będzie stał tyłem do drogi. Z boku chcemy dorobić dodatkowe wejście, z którego korzystać będą goście. Będą albo nie będą, bo i tak furtka ma być zamykana na klucz, coby nasze psy nie urządzały sobie wycieczek po wsi. Teraz praktykujemy taką metodę i sprawdza się. Dom podzieli ogród na 2 strefy - przed domem ozdobna a za domem użytkowa. Wewnątrz planuję drobne zmiany Nie konsultowałam ich jeszcze z architektem, mam nadzieję, że wszystkie uda się wprowadzić. Między salonem a kuchnią chciałam zrobić dodatkowe okno, niestety mogę sobie pochcieć, w tym miejscu będzie do domu przylegała wiata na samochód Trudno. I tak powinno być w środku dość jasno, ponieważ chcę wnętrza urządzić w jasnych barwach. Teraz mieszkam w starym drewnianym domu, gdzie nie pozwolono mi tknąć desek, którymi obite są ściany pokoi Tak więc mam już dość ciemnych norek. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Spis treści: (edytowany na bieżąco, prawie na bieżąco ) działka - 1, 29 fundamenty - 32-zbrojenie, 40-zalewanie, murowanie - 44, 48, koszt - 55 ściany - 56, 71, 78-działówki, 81-koszty chudziak - 58 wieniec - 61-zbrojenie, 64-szalowanie, 67-zalewanie wiązary - 2, 82 dachówka - 21, 85, 86-krycie dachu obróbki blacharskie - 89 komin - 76, 78 SSO - 90 okna - 91-klamki/szprosy, 100, 102 drzwi zewnętrzne - 99 taras - 103 WM kontra WG - 14 pomysły na łazienkę - 5, 10, 15, pomysły do sypialni - 30 pomysły na kuchnię - 30, 31-blat z płytek patenty do kuchni - 22, 51, 72 skrytka na tv - 13 płytki do salonu - 94 psia umywalnia i kocia kuweta - 5 płot - 5 bramka i brama - 97 szambo - 30, 37 Zwierzaki psy - 8 koty - 8 Ogród pnącza wokół domu - 19 rośliny do ogrodu - 24 schody ogrodowe - 42-43 huba na jabłoni - 62 śmiałek darniowy - 62 Kulinaria Cydr jabłkowy i gruszecznik - 34 Różności apteczka na budowę - 26 moda budowlana - 26 inteligentny dom (Raspberry Pi + Domoticz) - 45 cdn... Edytowane 8 Lutego 2017 przez mother_nature aktualizacja spisu treści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 13.12.2014 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Między salonem a kuchnią chciałam zrobić dodatkowe okno, niestety mogę sobie pochcieć, w tym miejscu będzie do domu przylegała wiata na samochód Trudno. I tak powinno być w środku dość jasno, ponieważ chcę wnętrza urządzić w jasnych barwach. Teraz mieszkam w starym drewnianym domu, gdzie nie pozwolono mi tknąć desek, którymi obite są ściany pokoi Tak więc mam już dość ciemnych norek. Zrobiliśmy okna na ścianie pomiędzy kuchnią i salonikiem, czyli w jadalni . Bez nich byłoby dosyć mroczno. A gdyby wiata miała pokrycie z płyt z poliwęglanu komorowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 15.12.2014 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witajcie Lidio i Arturze, bardzo dziękuję za odwiedziny Z ciekawością poczytam Wasz dziennik, a przede wszystkim gratuluję wybudowania pięknego domu - ślicznie wygląda w świątecznych dekoracjach Być może dodatkowe okno powstanie, jeszcze nic nie jest przesądzone, ale to będziemy wiedzieć po konsultacji z architektem. Niestety nasza działka jest dość wąska, dodatkowe okno oznacza kolejny metr a nie wiem czy go mamy. Już te drzwi z boku domu wymuszają metr więcej... W czwartek jesteśmy umówieni z notariuszem. Jak dobrze pójdzie, jeszcze przed świętami zostaniemy pełnoprawnymi właścicielami działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 15.12.2014 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Witaj matko_naturo.Boczne okno bardzo się przydaje. Dodaliśmy od zachodu i to jedna z fajniejszych zmian. Nie rozumiem za to idei dodatkowych drzwi do tak małego domu, jak będzie ogród to jeszcze często otwarte wyjście na taras, właściwie troje drzwi. Dodatkowo drzwi kosztem niewielkiej sypialni. Nie wiem w ile osób będziecie mieszkać, ale dodatkowa ubikacja to fajna sprawa. Spiżarnia też, ale jakbym musiał się mieścić w z7, to z połowy spiżarni zrobiłbym kibelek. Patrzę na wizualizację. Okapy to kwestia gustu, ale i użyteczności. Mamy okapy większe niż w standardzie i zjechaliśmy nimi niżej. W teorii powinno to wpuszczać do domu słoneczko zimą i niemal całkowicie je odcinać latem. I rzeczywiście to działa! Dom wygląda jednak na bardziej przysadzisty. Nam to odpowiada. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 15.12.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 ... dodatkowa ubikacja to fajna sprawa. Spiżarnia też, ale jakbym musiał się mieścić w z7, to z połowy spiżarni zrobiłbym kibelek. U nas nie mogło być mowy o : 1.rezygnacji z kominka, 2. redukcji przestrzeni spiżarki. A swoją drogą gdyby zająć połowę spiżarki na kibelek, to w pozostałej części zmieściłby się tylko piec gazowy co/cwu z zasobnikiem i skrzynką rozdielaczową, nic więcej by tam się nie zmieściło. Jeśli mother_nature jest skłonna zmniejszyć sypialnię, to lepiej tam zrobić dodatkowy wucet, jak w Bukowej chatce:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 16.12.2014 06:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 (edytowane) Witaj gorbag, dzięki za cenne uwagi Dodatkowe drzwi wymyśliliśmy dlatego, że front domu będzie na tyłach działki, od północy. W zimie nie chcę wprowadzać gości przez taras, stąd pomysł na kolejne wejście, ale jest to jeszcze do przemyślenia. Mieszkać będziemy we dwoje, sypialnia po stronie tarasu posłuży mi za pokoik do działań twórczych - mam całą masę szpejów od rękodzieła wszelakiego, mały pokoik będzie w sam raz na upchnięcie tego. 1 wucet wystarczy, teraz mamy w domu jeden i dajemy radę Za to nie ma mowy o pomniejszeniu spiżarni - likwiduję drzwi od strony kuchni, za to zrobię je od strony holu, gdyż pomieszczenie to przyjmie też funkcję psiej myjnio-sypialni. Dwa psie potwory muszą mieć swoją kanciapę z niższą temperaturą, bo w ciągu dnia przebywają w ogrodzie. Marzy mi się spiżarnia-ziemianka, taka jaką ma Zielony Ogród Grzać chcemy prądem, teraz mamy piec na ekogroszek i powiem szczerze jest to masakra z obsługą i wszędobylskim czarnym pyłem z węgla. Kominek będzie, choć ma swoje minusy. Ale ma też plusy, zresztą w obecnym domu mamy i sobie cenimy. Gorbag, okazało się, że Twojego bloga mam już od dawna w ulubionych, często podglądam Waszą budowę, bo podobają mi się rozwiązania, styl i kolorystyka Przede wszystkim sporo piszesz o początkowych rozterkach inwestora, wyborach typu badania geotechniczne gruntu, jaki projekt, z czego budować, czym grzać itd. Bardzo przydają mi się Twoje wpisy, mało kto o tych sprawach wspomina w dziennikach budowy Doceniam i dziękuję, że zechciałeś to wszystko opisać Edytowane 16 Grudnia 2014 przez mother_nature Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 16.12.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Na dwie osoby jedna taka łazienka wystarczy w zupełności.Spiżarnia, czy też w ogóle przestrzeń techniczna, na pewno Wam się przyda. Te dodatkowe drzwi od strony tradycyjnie prywatnej mi nie pasowały, chyba że chcesz wprowadzać gości nie na salon, ale właśnie do miejsca pracy twórczej. Na moim obecnym wiejskim osiedlu większość starych domów ma tradycyjnie wejście od tyłu, od podwórka. Trzeba obejść dom żeby do niego się dostać. Na pewno z czegoś to wynikało, a uciążliwe też jakoś nie jest. Taki jest np. dom mojej babci kilkaset metrów od naszego. Grzanie na prąd - dobra decyzja przy tym metrażu.Piwniczkę też mam w planach, nawet zastanawiałem się czy nie zrobić jej częściowo pod tarasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 16.12.2014 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Pod tarasem? Nie pomyślałam, ale pomysł godzien uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 19.12.2014 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 W dniu wczorajszym staliśmy się pełnoprawnymi właścicielami działki Teraz czas na kupno projektu, zastanawiam się czy kupować w Z500 czy w internetowej pracowni projektów, zwłaszcza, że ceny te same a pracownie często dorzucają przydatne gratisy typu dziennik, tablica budowy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 21.12.2014 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Ja zakupiłem projekt za pośrednictwem pani architekt (z jej pośrednictwem projekt kosztował nas 1500 zł) która współpracuje ze studiem Z500 i robiła później adaptację tegoż dla nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 21.12.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Witaj Joasiu!Znalazłam Cię przypadkiem i ogromnie się ucieszyłam, że jednak prowadzisz dziennik.Przede wszystkim gratuluję kupna działki i oczywiście zapisuję Twój dziennik do ulubionych.Będę pilnie śledzić postępy w budowie i budowaniu Waszego marzenia.Pozdrawiam Cię bardzo cieplutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 21.12.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2014 Iwona i Mariusz z Bukowej Chatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 22.12.2014 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Witam Cię Iwonko i dziękuję za odwiedziny Projekt zakupiony, zdecydowałam się na ofertę jednego z portali oferujących projekty - bardzo miła i fachowa obsługa, teraz czekam na przesyłkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 22.12.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2014 Czyli kolejny krok naprzód zrobiłaś, Joasiu.Małymi kroczkami do wielkiego celu!Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 23.12.2014 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2014 Wszystkim Forumowiczom składam życzenia radosnych Świąt oraz Nowego Roku ułatwiającego realizację marzeń Marzeń o które warto walczyć. Radości, którymi warto się dzielić, przyjaciół z którymi warto być i nadziei bez której nie da się żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 31.12.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Z okazji Nowego Roku życzymy Wam, aby szczęście zawsze stało u Waszego boku, a każdy kolejny dzień był niezapomnianym przeżyciem. Iwona i Mariusz z Bukowej Chatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 05.01.2015 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Dziękuję pięknie za życzenia Wciąż czekam na projekt, póki co stara baśń z kurierem pt. "dlaczego nikogo nie ma w domu o godz. 10 w dniu roboczym?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 05.01.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Ach Joasiu, znam te śpiewki. Ostatnio robię już tak, że wszystkie drobiazgi kurierowe zamawiam na adres pracy. Niestety, wciąż jest problem z większym towarem. Pozostaje chyba tylko dzień urlopu w oczekiwaniu na kuriera??? Masakra jakaś! Uściski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur i Lidia 10.01.2015 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2015 Co do problemów z dostawami kurierskimi jeśli ma się zaufanych i życzliwych sąsiadów, którzy są np. młodymi emerytami, lub pracują w pobliżu mogą być pomocni w odbiorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mother_nature 12.01.2015 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Projekt zamawiałam pocztą, żeby sobie móc go spokojnie odebrać, a pani w biurze chciała mi zrobić "dobrze" i wysłała kurierem... Przesyłki kurierskie zawsze odbiera mi babcia, ale wtedy podaję inny adres. No nic, po małym zamieszaniu w końcu udało mi się zdobyć paczkę, a w niej był: projekt domu dziennik budowy tablica budowy projekty architektury ogrodowej i elementy placu zabaw projekty ogrodów reeeklaaamy czerwony polarek Z polara najbardziej ucieszył się mąż, szczególnie, że czerwony to jego ulubiony kolor W projekcie dachu wiązary prefabrykowane... na razie myślimy intensywnie czy zostać przy nich, czy zmienić. Coś mały nam się wydaje strych przy tych wiązarach proponowanych przez firmę Mitek. Tzn. sporo przestrzeni się marnuje. Ściany będą z gazobetonu Ytong, na dachu blachodachówka. Czekam teraz na wzór umowy od pani architekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts