Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zetka w gałązkach, czyli o spełnianiu marzeń własnymi ręcami - budowa Z7 35

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, zaglądam do Ciebie podziwiać postępy :) i kibicuję po cichu, więc co jakiś czas muszę dać znać, żeby nie być takim całkiem cichym czytaczem :)

Nieustająco jestem pod wrażeniem :)

Bardzo jestem ciekawa jak wyjdą drewniane ściany szczytowe, przyznam, że wcześniej nie widziałam takiego rozwiązania, tzn. może widziałam, ale nie byłam świadoma, że pod dechami nie ma muru, tylko drewno.

miłego dnia :)

Tsunami, dopiero w świetle dnia, tj. po tym jak się ociepliło i do domu zajrzało słońce, zauważyłam, że kolor desek wychodzi identyczny, jaki mają uszczelki w oknach ;) Bardzo mi się podoba, pewnie jeszcze wykorzystam go na innych elementach wokół domu.

Witaj mamiku :)

Dziękuję, że zaglądasz, zostawiasz parę słów i jeszcze kibicujesz :hug:

Mało jest ścian szczytowych z drewna, to stara metoda budowy i chyba odeszła w zapomnienie. Większość osób woli domy murowane niż szkieletowe "kanadyjki", bo wydają się być cieplejsze, stabilniejsze i bezpieczniejsze.

Największym plusem takiej ściany jest tempo jej powstawania i że nie potrzeba ekipy czy drogiego sprzętu.

Sama jestem ciekawa efektu końcowego, no i mam nadzieję, że deski z tym impregnatem trochę pobędą w dobrym stanie ;) Maluję dokładnie, bez fuszerki, ale wiadomo - czas pokaże ;)

Hejka :bye:

Asiu, drewnianą szczytową ścianę miałam w starym domu, oczywiście nie ma mowy o ściągnięciu technologii bo dom był budowany w 1847 roku.

Ale było to takie malutkie arcydzieło sztuki budowlanej. Pięknie ta ściana wyglądała.

Fajnie że robisz coś innego i nie ulegasz stereotypom :)

Największym plusem takiej ściany jest tempo jej powstawania i że nie potrzeba ekipy czy drogiego sprzętu.

Eee! Największy to estetyka, chociaż niektórzy mają inny gust :)

Kogo nie spytałem to wszyscy odradzali, włącznie z właścicielami podobnych rozwiązań. Konserwacja podobno co 3-5 lat. U nas dwa lata, są już jakieś pęknięcia powłoki, ale z dołu nie widać - nadal wygląda pięknie. Może za rok się przeszlifuje i przemaluje, przynajmniej ścianę od zachodu, bardzo nasłonecznioną, zamokniętą i przewianą.

Pusiu, lubię drewno, ale nie w nadmiarze. Taka ściana, to będzie "akurat" :D

Gorbag - właściciele podobnych ścian też odradzali? Pewnie ta konserwacja daje w kość.

U nas też układ wch-zach, a od zachodu dom jest niczym nieosłonięty, obok duże puste pole i wiatr się rozpędza, jak chce. Pewnie tam trzeba będzie częściej konserwować.

ach, piękny ten szary! Ja chcę udawaną szczytową z drewna, czyli zwykłą elewację z desek na ocieplonej murowanej, właśnie jako nawiązanie do architektury lokalnej;) Przy domku parterowym też mocno zastanawiałabym się nad prawdziwą drewnianą - w razie ewentualnej adaptacji strychu magiczny klimat <3 Praktyczność jest przereklamowana ;)

Hoho, no to Panowie Tynkowie przykręcili Wam śrubę, ale kto da radę jak nie Wy! :)

edit:

co to za impregnat? Szukam właśnie czegoś, co nie tworzy twardej powłoki, do przemalowania piaskownicy, z tym, że to coś musi być różowe :p

Niechaj, maluję szybkoschnącym impregnatem Altaxu. W kolorach nie ma różowego, różowy w tej firmie to chyba jedynie w serii Viva Garden i to jest emalia akrylowa. Może się skusisz i przetestujesz? :) Sporo fajnych kolorów, ciekawa jestem jak z trwałością w praktyce (etykieta mówi, że do 5 lat).

TsunamiM, zawsze możesz zajechać i poznać sąsiadów :D

obok duże puste pole i wiatr się rozpędza, jak chce. Pewnie tam trzeba będzie częściej konserwować.

No to podobnie jak u nas. Ale chyba zachodnie słońce działa jeszcze bardziej destrukcyjnie niż wiatr, bo przez pół dnia świeci coraz bardziej płasko. Oczywiście jest wtedy jeszcze ładniej, ale trwałość na pewno mniejsza. Z tego powodu od wschodu daliśmy sosnę, ale od zachodu jednak droższy modrzew. Zobaczymy w użyciu czy będzie widać różnicę.

Niechaj, maluję szybkoschnącym impregnatem Altaxu. W kolorach nie ma różowego, różowy w tej firmie to chyba jedynie w serii Viva Garden i to jest emalia akrylowa. Może się skusisz i przetestujesz? :) Sporo fajnych kolorów, ciekawa jestem jak z trwałością w praktyce (etykieta mówi, że do 5 lat).

Viva garden znalazłam w markecie na C. i chyba na niej poprzestanę, bo impregnaty z kolorami z mieszalnika kosztują więcej niż piaskownica, miałam nadzieję, że znalazłaś coś tańszego;) Przetestuję pewnie w tygodniu i podzielę się wrażeniami:)

Kablowanie, rurowanie, foliowanie - wszystko na raz, robota wre, po raz kolejny wybór z7 okazał się strzałem w 10! Sił przybywa gdy widać postępy, a wszystko układa się w logiczną całość :D

Rozdzielnia w pom. gospodarczym

MWSnap424.jpg

Korytarz-hol-przedpokój-przelotówka ;)

MWSnap425.jpg

Ściana audio-video w salonie

MWSnap426.jpg

Centrum dowodzenia: kuchnia. Pod oknem zaplanowałam dwukomorowy zlew.

MWSnap427.jpg