Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z kominkiem z płaszczem wodnym

motyf

Recommended Posts

Witam serdecznie. Od 2 tygodni mieszkam w nowym domu. Zasilanie to kocioł kondensacyjny z zasobnikiem (bufor) oraz kominek z płaszczem wodnym (makroterm migo glass 14kW).

Na początku (ok 2 dni) paliłem nieco mokre drewno (zanim przyjechało właściwe), obecnie suche, półtoraroczne kawałki buka.

Niestety, o ile kominek szybko się grzeje, ładnie oddaje ciepło i świetnie wygląda o tyle coś się leje z komina !

Na poddaszu zauważyłem wielki zaciek, śmierdzi takim skondensowanym popiołem a spadająca kropla ma brązowy kolor.

Nie wiem, czy problemem jest komin, zakońćzenie czy samo palenie.

Proszę o opinie, jeżeli to możliwe na podstawie zdjęcia.

Z góry dziękuję

IMG_20141129_200132.jpg

Spaliny wkładu z płaszczem mają niższą temperaturę, niż wkładu powietrznego, wychladzają się w kominie i wykrapla się woda.

Musisz zadbać o ocieplenie - zarówno komina, jak i wkladu ceramicznego, aby pomiędzy nim, a pustakiem nie hulał wiatr. Nie wiem, czy mozna to zrobic teraz, kiedy pustak jest tak zawilgocony.

Spaliny wkładu z płaszczem mają niższą temperaturę, niż wkładu powietrznego, wychladzają się w kominie i wykrapla się woda.

Musisz zadbać o ocieplenie - zarówno komina, jak i wkladu ceramicznego, aby pomiędzy nim, a pustakiem nie hulał wiatr. Nie wiem, czy mozna to zrobic teraz, kiedy pustak jest tak zawilgocony.

Nie wygladą to na wykraplanie sie wody na wkladzie kominowym bo wtedy spłynelo by do dołu, raczej spitolona obróbka komina albo czapa. A może ujawnilo sie to po paleniu i opadach?

Właśnie, że mało pada a jak już to delikatnie kropi więc raczej nie woda jest tu problemem.

Gdyby bylo to wykraplanie sie wody ze spalin pewnie splynelo by po wkladzie do samego dolu i tam sie ujawnilo a jesli wklad jest bez ocieplenia to nie ma fizycznie kontaktu z obudowa, Wniosek ? problem jest w okolicy wylotu komina, spaliny sadza woda z opadow dostaja sie do obudowy wkladu, a jak jest obrobiony komin ponad dachem?

....palę 2 tygodnie

Będzie jeszcze gorzej, ma po prostu źle wykonany komin i do tego nieszczelny wkład, to co się leje to trująca mieszanina o nazwie kreozot, kreozot drzewny – Jest palny, ma postać żółtej, rzadziej bezbarwnej oleistej cieczy o piekącym smaku i charakterystycznym zapachu.

Niestety czeka cię remont, naprawa tego elementu Twojego nowego domu, co zrobisz zależy od Ciebie, ja bym w tym roku już nie palił.

Pozdrawiam

Myślałem, że nic mnie już nie zdziwi po bliskich spotkaniach z różnej maści fachowcami.

Byłem przekonany, że już co najgorsze widziałem.

Ale nie, jest ekipa, która przebiła inne. Sprytem, lenistwem, głupotą i brakiem choćby jednego zwoju w mózgu.

Komin prawdopodobnie działa dobrze, mam wkład Presto z serii Focus, bez ocieplenia. Komin ma przed daszkiem mankiet kompensacyjny, jak to pisze producent

"Pustaki zewnętrzne wykonane z betonu lekkiego opartego na keramzycie. Wewnętrzna ich część została tak uformowana, że po zamontowaniu w nich rur szamotowych powstają wolne przestrzenie, przez które przepływa powietrze. Powietrze przepływa z dołu od kratki przewietrzającej do góry przejmując oddaną przez komin wilgoć i transportuje ją przez mankiet kom-pensacyjny lub stożek wylotowy do atmosfery. Takie rozwiązanie zapobiega gromadzeniu się wilgoci w kominie i zapewnia utrzymanie suchej powierzchni rur szamotowych. Dodatkowo w narożnikach pustaków wykonane są pionowe przelotowe otwory o średnicy 30 mm, które mogą być wykorzystane do wykonania dodatkowego zbrojenia komina w celu podniesienia wysokości komina ponad dach"

Sprawdzając dziś krakę czy się nie zapchała okazało się........ że kratki nie ma. Ale była. Ale co tynkarzy obchodzi kratka, rewizja, drzwiczki (patrz załącznik)

Tak , wiem rury zasłaniają drzwiczki ale hydraulik robiąc rury nie używał wykrywacza ukrytych wejść komina.

Ręcę mi opadły do samej podłogówki.

Wychodzi na to , że mankiet zamiast zbierać wilgoć z komina, bez nawiewu z dołu "łapał" wszystko, co szło z komina.

Jutro przepalanie i test, może się uda, komin wyschnie i będzie ok.

A tak wygląda mankiet:

p05.jpg

IMG_20141210_161457.jpg