Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam wszystkich

planuje na wiosne 2015 budowe domu chcialbym zapytac znajacych sie na rzeczy co mozna zmienic w tym projekcie aby bylo lepiej

czy jest cos co mozna zmienic jest niepotzrebne lub zle zaprojektowane ?

czy jest cos co mozna zrobic aby zmniejszyc koszty budowy ?

co mozna zrobic lepiej ?

z czego zrezygnowac ?

czy mozna ograniczyc ilosc scian nosnych ?

w projekcie jest strop teriva

pow zabudowy 118 m2

pow uzytkowa 139 m2

-czesci mieszkalnej 109,90 m2

-garazu i kotlowni 29,30m2

kubatura 670m3

z gory dziekuje i pozdrawiam

zdjecia z projektu :

20141209_111912.jpg

20141209_112101.jpg

20141209_112137.jpg

20141209_112224.jpg

20141209_112318.jpg

Edytowane przez maxus79

Główną sypialnię u góry zrobiłabym z własną łazienką i garderobą. Drugi pokój też z łazienką (ale mniejszą) i garderobą.

Na dole zmniejszyłabym liczbę wypuszczonych ("luźnych) ścian działowych i nośnych.

Kuchnię zrobiłabym od frontu, a salon w drugą stronę.

dziekuje za zainteresowanie moim tematem

no wlasnie tez mysle jak by tu zmniejszyc ilosc tych scian nosnych aby fundamentow niebylo tak duzo metrow bierzacych myslalem aby usunac ta srodkowa sciane fundamentowa (niewiem czy ona jest do czegos jeszcze potzrebna ) bo chyba teriva by byla w rozmiaze okolo 480 cm aby siegnac do tej drugiej sciany nosnej ?

20141209_111912.jpg

Myślę podobnie jak joliska z tym że sypialnię zrobiłaby na górze tu gdzie pokój 1.4 z wejściem do garderoby 1.5.Te dwa większe pokoje dla dzieci,jeśli je macie. Ścian nośnych masz naprawdę sporo,nie mam pojęcia jak je ograniczyć to pytanie już do architekta.Salon z kuchnią ma tylko 29m, więc nie stawiałabym już działówek i powiększyła max.wejście żeby hol był widoczny to optycznie powiększy powierzchnie bo jest dość ciasno,hol malutki.

więcej ścian nośnych architekt nie potrafił wcisnąć?

Macie za ciasny wiatrołap - nie wejdzie szafa.

brak połączenia garażu z domem przez wiatrołap.

duża przestrzeń parteru stracona na komunikację.

gdzie tam jest południe?

ech... przy wejściu od południa, dlaczego zdecydowaliście się na taką bryłę domu? Skutecznie utrudnia wam dobre doświetlenie wnętrza.

Z błędów - nie widze izolacji cieplnej między garażem a domem.

To jest dom indywidualny, a niczym nie różni sie od gotowca. Nie szkoda było kasy?

http://images68.fotosik.pl/441/4be4d72a9c341e73gen.jpg

Zmiana ścian nośnych wymaga zgody projektanta i na nowo obliczenia konstrukcji.

Dlaczego zgodziliście projekt, który wam nie odpowiada i macie wobec niego wątpliwości?

Edytowane przez Elfir

jak sie czlowiek na czyms ktos niezna to zawsze beda watpliwosci dlatego wiec zalozylem ten temat

projekt niebyl duzo drozszy niz taki normalny ze stronki internetowej projekt +adaptacja + projekt mostku z przepustem i drogi dojazdowej ok 4000 zl

co do ocieplenia pomiedzy garazem a domem to czy jest potrzebne skoro w garazu bedzie kotlownia ?

czyli dalo by rade zrezygnowac z tej srodkowej sciany fundamentowej i nosnej zarazem wiem ze musialbym na nowo isc do projektanta i to zmienic ?

Edytowane przez maxus79

Jeśli jest tobie obojetne zapotrzebowanie na ciepło, to mozesz nie robić opcieplenia domu - kto bogatemu zabroni...

Zmiany konstrukcyjne sa bardzo poważnymi zmianami - żaden kierbud przy zdrowych zmysłach nie będzie w to ingerował.

Niestety - dałeś ten projekt za późno do oceny - trzeba było nad nim dyskutować na etapie koncepcji.

Widać też, że wybrałeś taniego architekta, który ci po prostu projekt "odwalił" przerysowując jakiegoś gotowca, zamiast zaprojektowac dom od podstaw - tani w budowie, ekonomiczny w utrzymaniu, dobrany do stron świata.

Ciekawe na ile ci wliczył OZC?

Edytowane przez Elfir

bede robil ocieplenie domu pytalem tylko o konkretna sciane w garazu po co ja ocieplac jesli jest to sciana dzialowa pomiedzy budynkiem a garazem przeciez w garazu bedzie cieplo bo jest tam kotlownia ewentualnie chyba nieproblem ocieplic ta sciane

niemoge miec innego usytuowania budynku taras musi byc tam gdzie jest a nie od poludnia

projekt ktory pokazales jest ok lecz nieposiada dodatkowego pomieszczenia na parterze a jest mi ono potrzebne

z projektu ktory pokazales widze ze fundamenty beda chyba tansze o wiele ?

garaż wychładza się błyskawicznie przy otwarciu bramy. Sama brama garażowa nigdy nie jest za ciepła, co dodatkowo powoduje ucieczkę ciepła.

Innymi słowy garaż nigdy nie będzie miał 20 stopni, tyle co sąsiednie pomieszczenia, chyba że będziesz go grzał, bez względu na koszty.

W nowoczesnych projektach energooszczednych garaże projektuje się zupełnie inaczej. Takie rozwiązania to pochodzą z czasów taniego węgla.

Taras - nie ma znaczenia gdzie jest. Może być z boku, z tyłu. Nie jest przypisany na stałe do projektu. Tak samo okna tarasowe można przenosić na ścianach

Dodatkowy pokój - projekt Nadia ma salon 30 m + kuchnię 8 m - u ciebie częśc salonowo-kuchenna ma 29 m2. Pokazałam ten projekt, by ci wzrócić uwagę, jak powinen wyglądac dom otwarty na południe. A nie małe okienko.

Masz projekt jaki masz, za wiele z nim zrobić już nie można. Albo budujesz taki jaki masz, albo zaczynasz zabawę od początku.

Edytowane przez Elfir

• 5 weeks później...

Tych gotowych projektów jest tak dużo, że czasami zastanawiam się dlaczego ludzie kupują projekty, które im się nie podobają, żeby później je przerabiać.

Nie lepiej byłoby poszperać po różnych pracowniach z gotowymi projektami? Np. [reklama] jest tego cała masa, czy w jakiejkolwiek innej.

A jeśli to nie odpowiada, to zlecić wykonanie projektu na zamówienie, zgodnie z naszymi wytycznymi.

Przeróbki zawsze są ryzykowne, zwłaszcza jeśli bierzemy się za ściany nośne.

Edytowane przez Elfir

ale tu nie chodzi o wybor projektu tylko u poprawki w kazdym projekcie mozna cos poprawic na lepsze

chodzi o porade ludzi ktorzy wybudowali dom i wiedza co polepszyc lub co by zmienili w swoich domach

chodzi o ich doswiadczenie ktorego ja niemam

skad ja mam wiedziec co mam zmienic lub jaki projekt wybrac skoro mieszkam cale zycie w bloku ?