Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokój/sypialnia dla faceta

MartinTcV

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Brat się niebawem wyprowadza, a ja powolutku przymierzam się do gruntownego remontu jego pokoju, aby w nim zamieszkać. Mam kilka pomysłów, ale mam też pewne wątpliwości, w rozwianiu których chciałbym Was poprosić.

Prócz odświeżenia sufitu zamierzam zamienić tapetę na dwie kolory farby na ścianę i wymienić panele na ciemniejsze (bo są jasne i już trochę poniszczone). Przez to, że chcę ciemniejsze panele, chciałbym pomalować ściany na jaśniejsze kolory.

Nie wiem jakie kolory fajnie by się komponowały. Do wymalowania mam 3 ściany (na czwartej ścianie znajduje się wielka szafa komandorska). Wydaje mi się, że pomalowanie jednej ściany na jeden kolor, a dwóch pozostałych na drugi kolor, nie byłoby zbyt dobrym pomysłem, bo byłaby zdecydowana przewaga jednego z tych dwóch kolorów.

Myślałem, aby wymalować ściany po skosie, tak aby utworzyć na każdej ścianie trójkąty w dwóch kolorach. Czy takie malowanie stosuje się w dzisiejszych czasach, czy jest to kiczowate?

Po pomalowaniu ścian chciałbym też umieścić na ścianach jakieś ciekawe, życiowe sentencje. Nigdy tego nie robiłem i nie wiem co jest najlepszą opcją. Jakieś gotowe wzory przyklejane na naklejki, czy może szablony do odmalowania?

Z góry serdecznie dziękuję za każdą chęć pomocy.

na pewno nie maluj ścian po skosie - jeden kolor na większośc ścian i drugi ciemniejszy jako akcent.

Najlepiej jakbyś ciemniejsza farbą pomalował tego komandora.

Wyrzuć babcine zasłonki - jak dwóch facetów mogło z czymś takim wytrzymać? Stoliczek z serwetą, święty obrazek na ścianie - jakbym widziała pokój babci a nie młodych ludzi!

Komandor jest na całem długości ściany, więc nie mam jak pomalować. Na środku są rozsuwane lustra, a boki to po prostu płyty wiórowe. Pokój póki co należy do brata, u mnie zasłony są fajniejsze, stolik jakiś zawsze się przyda, ale w moim przypadku będzie to raczej biórko, bo na tym małym stoliczku nie zmieszczę się ze wszystkim.

Jeden święty obrazek to komunijna pamiątka brata.

U mnie będzie trochę inaczej, bo i tablicę chcę jakąś powiesić i napisy nakleić, jedną antyramę, którą dostałem w prezencie, więc miejsca na obrazy nie będzie.

Może faktycznie nie warto malować po skosie. Czy warto inwestować w jakieś droższe farby? W mieszkaniu nie ma dzieci, które mogłyby pobrudzić ściany. Myślałem o farbach Dulux z tej kolekcji: http://www.dulux.pl/pl/produkty/dulux-kolory-swiata#?selectedColor=1049945

Jakie dwa kolory by się fajnie ze sobą komponowały?

Co do paneli to mam wrażenie, że całkiem jasne panele, takie jak np. widać na zdjęciu (w odbiciu w lustrze, czy w drugim pokoju), też nie są zbyt dobrym pomysłem. Chyba, że nie o takich mowa. Na tych jasnych widać każdą kropkę, cokolwiek tam się znajdzie. Z kolei np. rodzice mają ciemniejsze panele i na nich naprawdę mało widać, trzeba by się dobrze przyjrzeć. Mogłabyś podesłać jakiś obrazek o jakich mniej więcej panelach mówiłaś?

płyty wiórowe można pomalowac, by się nie gryzły z nową kolorystyką. Albo okleić fototapetą. Albo pomalowac farbą tablicową.

Dulux jest taka sobie marką. Wybierz bardziej Nobilesa czy Dekorale z tych tańszych.

Szare panele ciemniejsze:

http://www.zyj-komfortowo.pl/html.wmedia?_Instance=komfort_zk&_Connector=palio&_ID=1902&_CheckSum=437617916

jaśniejsze:

http://3.bp.blogspot.com/-_bkcJeUGeXQ/UxqF6oKHWkI/AAAAAAAAA3k/2FvwfHHquoY/s1600/sypialnia+szare+ściany.png

narysuj plan tego pokoju. Nanieś okno, drzwi, podaj wymiary

Edytowane przez Elfir

Te jasne szare panele dosyć fajnie wyglądają. Co do napisów to nie wiem, czy lepiej kupić wzór i odmalować, czy kupić jakieś gotowe do przyklejenia, jedne i drugie zapewne mają wady i zalety. Nad tymi płytami jeszcze pomyśle, w sumie zawsze to idzie zrobić, ale nigdy czegoś takiego nie robiłem, nie wiem czy farba się trzyma, czy dobrze pokrywa i w ogóle, płyty te nie są gładkie.

Byłem dzisiaj w szpitalu i w sali było całkiem ciekawie pomalowane. A mianowicie dolna część ścian (ok. 1m) pomalowana była na jasną zieleń, a cała reszta na bardzo jasny kolor, którego nazwy niestety nie jestem w stanie podać. Nad tą zieloną warstwą było odmalowane (chyba od szablonu) kilka takich jakby roślinek, z zieloną łodygą i różnokolorowymi "kwiatkami", których pączki były kołami. Fajnie to wyglądało i mi się spodobało. :)

W piątek albo w sobotę postaram się wrzucić plan pokoju.

Zielona ściana z kwiatuszkami na granicy odcięcia... Sorry, ale na to moim zdaniem nawet 5-latek by się wykrzywił...

To sa w miarę męskie dwukolorowe ściany, odcinane w poziomie:

http://www.gullugag.in/wp-content/uploads/2014/08/Wall-Painting-In-Two-Colours-11.jpg

http://cdn.decoist.com/wp-content/uploads/2012/07/teenage-room-with-two-tone-neutral-colored-wall.jpg

9b081493719e5f635471a7d0843c13a3.jpg

http://igoldprice.net/wp-content/uploads/2014/12/Cool-Bedroom-Ideas-for-Guys-with-Blue-Sheet-Room-Wall-Bookcase-and-office-desk-and-hanging-lamp-green-and-grey-color-cool-room-designs-for-guys-with-masculine-colors.jpg

21

Masz 21 lat i podobają ci się kwiatki na ścianie? Może jeszcze wielki malunek Spider-Mana na suficie?

Człowieku, w twoim wieku Atylla wygrał już kilka bitew i miał stada kochanek, a ty rozmyślasz o kwiatkach na ścianie?

Ja zrozumiem jakiś poster z nagą modelką (chociaż to mi bardziej pasuje pod 16-18 latka)

Ale ty jesteś dorosłym mężczyzną!

Edytowane przez Elfir

szkoda, że zajęcia plastyczne w szkołach kompletnie nie przygotowują młodzieży do życia w materialnym świecie. a rodzice robią dzieciom jaskrawe pokoje pełne tzw. "mebli młodzieżowych" i ohydnych plastikowych zabawek. potem jest jak jest....

ale fakt, że znalazłeś to forum i pytasz o to, jak urządzić pokój jest na twoją korzyść. skoro twój brat jeszcze się nie wyprowadził, to masz czas, aby trochę zapoznać się z tematem - teoretycznie. pooglądaj inspiracje, jest ich mnóstwo. myślę, że łatwe na początek będzie chociażby przejrzenie katalogu IKEI. to popularne, uważane nawet za zbyt pospolite, ale na pewno dobre wzornictwo i dobre inspiracje dla osoby w twoim wieku. aby wyrobić sobie jakiś gust, jakiś pogląd - musisz obejrzeć setki zdjęć. po 500-setnym może zdjęciu wyczujesz, o co biega - jakieś proporcje, kolory. chociaż w sumie ja do dzisiaj oglądam i niewiele jeszcze "czaję".

Co racja to racja, kwiatki mogły mi się spodobać na krótką chwilę, jak gdzieś to widziałem. Po pewnym czasie by się znudziły.

Podobają mi się te ściany z pierwszego zdjęcia od Joliska, ale jak najlepiej zrobić te odcięcie? Zrobić tak, aby dwa kolory się bezpośrednio stykały? Czy tak jak na tym zdjęciu, że jakaś listewka, czy może jakąś tasiemkę wąską przykleić ze wzorem czy z kolorem, który by się nie gryzł?

Jeśli chciałbym szare czy grafitowe ściany to raczej odpadają szare panele? Ciemniejsze brązowe też by chyba nie współgrały?

Co do pokoju to wygląda on tak:

https://www.dropbox.com/s/ken7h5si1ek9by6/pokoj.png?dl=0

Przepraszam za amatorski rysunek, ale nie mam opanowane rysunku technicznego ;)

Na jakiej wysokości najlepiej zrobić odcięcie? Na wysokości parapetu okna czy może w jakiś inny sposób?

Nie rozumiem dlaczego nie mogą być szare panaele? Z resztą to tylko propozyccja, bo całośc kolorystyki powineneś dobrać od razu a nie wyrywkowo, bo coś ci się spodobało.

Szara ściana ci się podoba, tak? Jesli nie chcesz szarych paneli, dobierz je do koloru np. okleiny na szafie (jesli okleiny nie chcesz malować) - aby nie mnożyć faktur i kolorów.

Obcięcie mozna zrobić za pomocą listwy sztukateryjnej:

http://www.wmb.pl/photos/_thumbs/wide_wd2_1357645254.jpg

Lub po prostu paska białej farby. Nie wklejaj tam żadnych szlaczków z tapetowej bordiury.