Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Uciążliwe stukanie w rurach

wrabbit

Recommended Posts

Mieszkam na parterze w 3 - piętrowym bloku z 2001 roku.

Problem polega na tym, że słyszę u siebie co jakiś czas głośne dudnienie/stukanie jakby w rurach, który dochodzi u mnie z sufitu.

Tak jakby w momencie gdy któryś z sąsiadów z góry puszcza wodę w kranie lub spuszcza wodę generował ten hałas.

Scenariusz wygląda następującą:

- słychać oddalony dźwięk jakby grzmienia :),

- pojawia się odgłos płynącej wody wraz z uderzeniami metalicznymi

- czasem jest chwila przerwy, około 5 sekundowa

- i znowu odgłos płynącej wody, jakby bulgotanie

- i wszystko kończy się na prawdę głośnym kilkukrotnym stukotem który słychać u mnie, zlokalizowanym w suficie,

słyszę to można powiedzieć na całej długości sufitu.

- i zapada cisza

W nocy pojawia się bardzo rzadko, więc jest to związane z aktywnością sąsiadów.

Nie mogę tylko ustalić u którego to się dzieje, generalnie mówią, że nic nie słyszą.

Czy ma ktoś jakieś podejrzenia ? Co to takiego może być i jak sobie z tym poradzić ?

Bo jestem coraz bardziej zdesperowany.

Pozdrawiam.

W blokach przeważnie stuka instalacja C.O, wodna też się czasem zdarza. Czasami dwie rurki się dotykają, przy skokach ciśnienia w instalacji będą stukały uderzając jedna o drugą. Mogą również nie być dobrze zaizolowane przejścia rur przez stropy. Przyczyn pewnie może być więcej.