Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

jestem zwolennikiem budowy domów pasywnych i chciałbym sobie taki zbudować. W wątku o takim domu rozwinąłem myśl jakby taki dom miał wyglądać itp. ale... na jego budowę bym musiał wziąć duży kredyt i wszystko byłoby ok gdyby nie to że jego budowa będzie długa a mi się drugie dziecię ma urodzić w przyszłe lato. Więc pewnie nie będę miał zbyt dużo czasu na budowę a chciałoby się jak najszybciej zacząć budowę i jak najszybciej skończyć. Myślę że realnie to domy parterowe można zbudować w pół roku (mowa o samym domu bez zagospodarowania działki) więc to by mi pasowało. Tu mam takie zdjęcie działki działka1.JPG i na czerwono jest miejsce w którym chciałem stawiać pasywniaka a parterówkę chciałbym postawić tutaj działka.2.jpg ten prostokąt czarny oznaczałby domek.

Zasadnicze pytanie to jak to zrobić aby dostać kredyt na budowę tego domu? Cała nieruchomość należy do teściowej i jej siostry. Czy jakby teściowa w jakimś procencie dopisała mnie i żonę do tej nieruchomości to mógłbym pod nią jakby wziąć kredyt na budowę ale ten kredyt miałby być tylko na mnie i żonę? Nie mam jakiejś wolnej gotówki która byłaby wkładem własnym itp tylko wiem że z spłatą kredytu to bym sobie poradził bez problemu. Na budowę chciałbym wziąć maksymalnie 200tyś.

I jeszcze taka sprawa, czy budując dom on byłby mój czy wszystkich właścicieli nieruchomości? Chodzi mi o prawną kwestię.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Taki byłby projekt domu ENERGOOSZCZĘDNY JAMNIK PARTER.jpg a takie wizualizacje ENERGOOSZCZĘDNY.JAMNIK.ZACHÓD.FRONT.jpgENERGOOSZCZĘDNY.JAMNIK.WSCHÓD.jpgENERGOOSZCZĘDNY.JAMNIK.POŁUDNIE.jpgENERGOOSZCZĘDNY.JAMNIK.PÓŁNOC.jpg

Domek murowałbym z silki gr.18cm a na to 30cm styro grafitowy. Oczywiście zamiast tradycyjnego fundamentu będzie płyta fundamentowa z 30cm izolacji ale ze względu na dom parterowy liczę na to że EPS200 wystarczy lub EPS150. Jak taki styropian będzie mógł być to jak starczy kasy to może 40cm go dam. Na ściany zawsze można dokleić styropianu ale w podłodze już nie. W domach parterowych najwięcej ciepła ucieknie przez dach i podłogę w porównaniu do ścian (nie licząc okien). Więc te przegrody trzeba najlepiej zaizolować jak się da. W suficie będę chciał dać 50cm izolacji ale jeszcze nie wiem jakiej. Myślę o celulozie ale tego 50cm nie da się zrobić jakby w całości ze względu na obciążenie. Mimo łatwo palności regranulat styropianowy też wchodzi w grę. Okna to jak widać na zdjęciu będą same fiksy a tylko w salonie jedno na taras zrobię więc na oknach w porównaniu do domu pasywnego będę miał sporo tańsze. jeszcze zobaczę jaka będzie różnica w cenie miedzy fiksami a samymi pakietami. Tu w grę wchodzą nawet okna 4-szybowe z wypełnieniem argonem a nie kryptonem więc Ug=0,4. Ten współczynnik będzie pewniejszy niż całego okna no chyba że z ramą ten współczynnik nie przekroczy 0,6. Tutaj będę liczyć na jak najmniejsze przez nie starty bo okien południowych dużo nie będę miał. Jeżeli się zastanawiacie czemu nie chcę dużego okna od podłogi po sufit i szerokie na 4m to odpowiem że takie okna maja sens gdy liczymy na pasywne ogrzewanie słoneczkiem a ja na to nie będę liczyć gdyż kształt domu na to nie pozwoli. Jeżeli będzie taka możliwość to chciałbym ruszyć z budową na wiosnę. Czyli będę się dowiadywać o to co pisałem w pierwszym poście.

Chcę jak najszybciej się wynieś od teściowej. Wiem że to za płotem ale jednak w innym domu i nie będę musiał jej oglądać i słuchać. Jak wam się podoba taki domek?

Po pierwsze - niektore banki odpadną Ci ze wzgledu na to, że nie udzielaja kredytów hipotecznych rozlożonych na kilka rodzin.

Te ktore udzielaja, wymagaja zgody wspołwłaścicieli na dokonanie egzekucji majątku, w sytuacji, kiedy kredyt nie byłbt spłacany.

Proces przepisania, tworzenia projektu, uzyskania kredytu i pozwolenia na budowę będzie trwał tyle, ze jak zaczniesz w sierpniu, to bedziesz miał szczęscie.

Za ile chcesz wybudować ten dom ? Za 200 tysiecy i.... ?

Sam dom jest OK, w sumie podobny do mojego.

Sypialnia 8,6 m ? Wrysuj tam sobie Wasze łóżko i zobacz, jak to będzie wyglądało...

Edytowane przez fotohobby

Po pierwsze - niektore banki odpadną Ci ze wzgledu na to, że nie udzielaja kredytów hipotecznych rozlożonych na kilka rodzin.

Te ktore udzielaja, wymagaja zgody wspołwłaścicieli na dokonanie egzekucji majątku, w sytuacji, kiedy kredyt nie byłbt spłacany.

Proces przepisania, tworzenia projektu, uzyskania kredytu i pozwolenia na budowę będzie trwał tyle, ze jak zaczniesz w sierpniu, to bedziesz miał szczęscie.

Za ile chcesz wybudować ten dom ? Za 200 tysiecy i.... ?

Sam dom jest OK, w sumie podobny do mojego.

Sypialnia 8,6 m ? Wrysuj tam sobie Wasze łóżko i zobacz, jak to będzie wyglądało...

Z tymi kredytami to będę musiał dokładnie pogadać z kilkoma bankami. Nie wiem jak to jest z tym kredytem bo sam go sobie chce wziąć na siebie i żonę. Kwotę też nie chcę zbyt dużą. Kredyt chcę wziąć na sam dom i na spłatę obecnych zobowiązań ale to max 250tyś a sam domek z kredytem mam zamiar w 150tys zmieścić lub mniej ale nie wszystko na kredyt. Obecnie spłacam miesięcznie jakieś 1600zł więc biorąc kredyt na dom rata się zmniejszy i spadną tez koszty utrzymania więc z pensji będę chciał zrobić co się tylko da. Teściowa chce sprzedać jedną część działki tą w samym tyle ale ona się na tym nie zna i pewnie by to sprzedała jakiemuś sąsiadowi za marne grosze a w moich rejonach 1m2 działki kosztuje ponad 100zł a działki jest 160m2 i będę się starać sprzedać to za 100tyś ale muszę spotkać się z geodetą i pewnie we wtorek pojadę z teściową aby się dowiedzieć o dojazd do tej działki. Mówiła że jak sprzedam za tyle to się kasą podzieli więc liczę że po połowie. To i tak lepiej niż ona od sąsiada by wzięła bo pewnie max 30tyś ale sama nie wie ile. Jak mi się uda to sprzedać to będzie mi łatwiej z budową.

Najpierw to muszę się dowiedzieć czy w tym miejscu co chcę to da się zbudować czy nie a potem będę myślał co dalej. Ale to pewnie w gminie będę musiał pytać o WZ no chyba że geodeta na podstawie mapki będzie w stanie to powiedzieć. Jak myślisz?

Co do sypialni to ma to być sypialnia czyli do spania ENERGOOSZCZĘDNY.JAMNIK.1.jpg na zdjęciu łóżko ma długość 1,9m i szer 1,4m a szafy głębokość 50cm i komoda też 50cm więc to co trzeba to się zmieści ale na razie weźmiemy ten pokój co ma niecałe 11m2 a w tej sypialni to będzie dziecko jak się urodzi i będzie większe bo z łóżeczkiem i tak byśmy się tam nie zmieścili. a ten największy pokój zostawię córce bo w końcu potrzebuje dużo miejsca do zabawy.

Masz rację że podobny do Twojego ale na nim się nie wzorowałem tylko na innym. Wyszedłem z założenia że domek ma mieć maks po zewnątrz 8m więc w środki 7m rozpiętości i zacząłem od dużego salonu który chcę mieć i reszta i to mi się urodziło. Mogę go jeszcze poszerzyć o 1,5m i obok wiatrołapu zrobiłoby się miejsce na spiżarkę i sypialnie mógłbym poszerzyć trochę bardziej ale wtedy domek powiększyłby się o 10m2 a każdy m2 kosztuje. muszę sobie to dobrze policzyć i się zobaczy.

Co do przepisania itp to liczę że wszystko szybko pójdzie a 4miesiące to dużo czasu. Wszystko zależy od tego jakie wymagania będzie miał bank a potem jak będzie wyglądało dopisanie się do nieruchomości. Jak to szybko pójdzie to będę się cieszył. Ale też nie będę się denerwował jak się opóźni bo mimo wszystko mam gdzie mieszkać i najwyżej będę musiał przeboleć dłuższe mieszkanie z teściową.

Dobrze zrozumiałem, że chcesz za 150tyś ten dom wybudować ?

I to jeszcze w pól roku ?

Myślisz że to nie realne? Nawet jak się budowę będzie mieć obok miejsca zamieszkania? Nie będę musiał nigdzie dojeżdżać bo wszystko na miejscu. najdroższe z tego będzie zrobienie płyty fundamentowej i dachu. Zastanawia mnie jeszcze kwestia ogrzewania a bardziej tego kiedy mogę je włączyć pierwszy raz. Przy tym domku zrobię tak jak sadysta u siebie czyli rurki do podłogówki przymocuję do górnego zbrojenia płyty. Jak będę miał działówki już gotowe i rozprowadzoną elektrykę to podejrzewam że wrzesień będzie lub październik więc aby nie pakować do domu jakiejś kozy aby grzała to czy podłogówkę będę mógł włączyć?

Według mnie to nierealne

Ja liczę tak że na płytę pójdzie jakieś 40k, na ściany wymurowanie jakieś 15k, na wiązary ok.20k, pokrycie blachą 15k, styropian na ocieplenie z klejem i siatką 15k, elektryka 10k, tynki wew. 10k, na okna 10k-15k, rolet na razie nie będę brać bo w tym projekcie nie są konieczne, na WM 15k, na podłogówkę 10k, i faktycznie nie ma szans w 15tyś tego zrobić bo jeszcze wszystkiego nie podliczyłem ale w 200tyś będę się starać zmieścić chociaż może być ciężko.

Zastanawia mnie jeszcze kwestia ocieplenia sufitu pod nieogrzewanym strychem. Myślałem aby po wymurowaniu i zrobieniu wieńca było 3m i na to wiązary. Pas dolny wiązara będzie miał 160mm wysokości wiec między to wejdzie wełna o gr.15cm i zrobi się sufit powieszany, w nim schowa kanały od reku i zasypie regranulatem styropianowym lub granulatem z wełny. Wtedy sufit podwiesi się na 35cm i wysokość pomieszczeń będzie ok.263cm. Tylko że takie rozwiązanie daje poważny mostek cieplny gdyż ocieplenie sufitu nie będzie się łączyć z ociepleniem ściany zewnętrznej a tak być nie może. Jedynie co to trzeba pójść w to aby ocieplenie było na wiązarach tylko wtedy nie wykorzystam strychu na różne rzeczy których nie będzie gdzie dać. Na garaż postawię sobie blaszaka i najwyżej taki większy kupię i tam będę mógł trzymać rożne rzeczy. Przy okazji wiązary bez strychu będą tańsze.

Kompletnie nierealne. I kwota i czas.

Nie mówiąc i tym, ze do lipca łopaty nie wbijesz.

Z tego co się dowiedziałem to ponoć nie trzeba być właścicielem działki aby dostać na nią kredyt. Tylko wtedy z teściową i jej siostrą wziąłbym kredyt a wcześniej u notariusza by się podpisały jakieś papiery aby się tym zabezpieczyć na przyszłość co do właściciela domu. Ale muszę to jeszcze się dowiedzieć. Ponoć są doradcy którzy w tej kwestii pomogą i znajdą dobre rozwiązanie. Jakby udało mi się sprzedać szybko tą działkę którą chce sprzedać teściowa to może udałoby się zacząć na wiosnę a tak to faktycznie może być ciężko.

Słuchając rady że sypialnia mała to postanowiłem wydłużyć domek do 17m i dzięki temu znalazło się miejsce na spiżarkę, salon trochę poszerzyłem i sypialnia jest już większa ENERGOOSZCZĘDNY,JAMNIK1.jpgenergooszczędny,jamnik1.WIZUALIZACJA.jpg teraz to mi się bardziej już podoba. Wyjdzie mi 8 okien 1500x1500, drzwi tarasowe 1000x2200 i okno do łazienki 1000x1200 i je wezmę takie matowe czy coś takiego które dadzą tylko światło i nie będzie nic przez nie widać. Co do silikatów to rezygnuje z modułu xelli i będę szukać silki jak najtańszej ale dobrej czyli w miarę równej. co możecie polecić z czystym sumieniem? Bo oprócz xelli silke produkuje sil-pro i grupa silikaty ale jakościowo jak to wygląda? Są na tyle równe że na kleju można je układać?

Oglądając sobie rzut myśląc nad nim pomyślałem że fajnie jakby od jednej strony były pomieszczenia z płytkami i w ten sposób mnie oświeciło i kuchnie przełożyłem koło spiżarki a reszta poszła na salon i w ten prosty sposób kuchnia się powiększyła, salon został a hol zmalał i jest teraz ok OPCJA.jpgOPCJA1.jpg co o tym teraz myślicie? Jest lepiej?

Założenie tak niskich kosztów budowy uważam za całkowicie nierealne .

Branie kredytu na budowę domu z zamiarem spłaty OBECNYCH zobowiązań ?

Jak się niema kasy na obecne długi to lepiej nie startować z budową domu ...

Ale ja mam na to kasę tylko że spłacać je będę przez najbliższe 5lat a nie chcę tyle na to czekać. Zamieszkując z żoną u teściowej nie myślałem o budowie domu ale wspólne mieszkanie nie jest dobre a wręcz tragedią. Tzn żona nie chciała się wyprowadzać bo chodziła na studia i było wygodne wspólne mieszkanie ale teraz jest więcej kłótni niż pożytku. A dowiedziałem się że można wziąć kredyt na dom i na spłatę innych zobowiązań więc zaświeciło mi się światełko w tunelu że coś można zrobić. Ja z teściową nie mam najgorszych relacji ale żona z nią to jest masakra. Zawsze myślałem że teściowa z synową to jest masakra ale matka z córką to też nie lepszy duet. Dla przestrogi innym którzy maja zamiar mieszkać z rodzicami to NIE PAKUJCIE SIĘ W BAGNO. Pozorne zaoszczędzenie bokiem wyjdzie i będzie i tak droższe.

ponoć nie trzeba być właścicielem działki...

Ponoć są doradcy którzy ...

Dam ci radę, zanim zaczniesz rysować, projektować, wizualizować to sprawdż najpierw WZ, sprawdź jak wygląda sprawa w banku.

Jak bierzesz kredyt, to jakieś zabezpieczenie banku musi mieć. Jak nie ta działka, to inna :)

Bez przygotowanych 250tys i roku na cieżką orkę do tego domu bym nie podchodził.

Edytowane przez fotohobby

Dam ci radę, zanim zaczniesz rysować, projektować, wizualizować to sprawdż najpierw WZ, sprawdź jak wygląda sprawa w banku.

Jak bierzesz kredyt, to jakieś zabezpieczenie banku musi mieć. Jak nie ta działka, to inna :)

Bez przygotowanych 250tys i roku na cieżką orkę do tego domu bym nie podchodził.

O WZ napisze pismo chyba we wtorek ale z tego co kiedyś się pytałem ogólnie w gminie to cała działka jest przeznaczona pod zabudowę no chyba że w WZ podadzą czy może być postawiony jakiś dodatkowy dom czy nie. Ja do tego podszedłem z trochę innej strony czyli najpierw sprawdzam jaki projekt na tą działkę będzie dla mnie odpowiedni a potem jak się taki znajdzie to będę pytać czy mogę w tym miejscu postawić dom. Aby móc coś myśleć to musiałem wyjść z założenia że nie buduję domu pasywnego bo taki chciałem i będzie to domek parterowy jak już coś bo z piętrowym byłby kłopot. Tylko jak sobie na to dobrze patrzę to domek parterowy nie wyjdzie taniej niż dom piętrowy ale szybciej się go zrobi. Jak się tak dobrze na domek popatrzy to jego powierzchnia będzie podobna do Twojego więc koszty też będą podobne tyle że Tobie robi firma a swój sam planuję zrobić z pomocą rodzinny w wolnych chwilach. Dlatego Twój dziennik bacznie śledzę ale jeszcze cały nie przeczytałem. Mam do Ciebie pytanie techniczne odnośnie otworów pod drzwi. Na jaką wysokość od gotowej podłogi będziesz miał otwór pod drzwi wewnętrzne?

Robocizna zjadła mi jakieś 70-80ysięcy (SSO, tynki, instalacje ,posadzki sufity podwieszane, klej i siatka na elewacji)

Tynkow i posadzek sam nie zrobisz, konstrukcji dachu raczej też nie.

Z tym, ze zblizam sie do 300tysiecy, a jeszcze trochę wykończenie zje, wiec kwota, o jakiej pisałem jest realna.

W wolnych chwilach z pomoca rodziny będziesz budowwal rok-półtora

Pare postów wyżej paroma pociągnieciami w sketch-upie powiekszyłeś powierzchnię domu o prawie 15m, czyli o 30tyś zł

O WZ pisałem po to, by się nie okazało, ze nie mozna stawiać parterówek. Sa takie obszary.

Otwory mam 2040mm

Robocizna zjadła mi jakieś 70-80ysięcy (SSO, tynki, instalacje ,posadzki sufity podwieszane, klej i siatka na elewacji)

Tynkow i posadzek sam nie zrobisz, konstrukcji dachu raczej też nie.

Z tym, ze zblizam sie do 300tysiecy, a jeszcze trochę wykończenie zje, wiec kwota, o jakiej pisałem jest realna.

W wolnych chwilach z pomoca rodziny będziesz budowwal rok-półtora

Pare postów wyżej paroma pociągnieciami w sketch-upie powiekszyłeś powierzchnię domu o prawie 15m, czyli o 30tyś zł

O WZ pisałem po to, by się nie okazało, ze nie mozna stawiać parterówek. Sa takie obszary.

Otwory mam 2040mm

Po drugiej stronie drogi sąsiedzi maję nawy dom parterowy ale na tej działce na której chcę budować może być inaczej. Szczerze mówiąc to o tym nie pomyślałem.

Tynki faktycznie sam nie zrobię i z posadzkami też będzie problem ale muszę pogadać z wujkiem bo jak mnie pamięć nie myli to się chyba tym zajmuje. Ojciec zajmie się hydrauliką a kumpel z pracy elektryką lub sąsiad, zobaczy się kto będzie miał wtedy czas. Z dachem to wiązary a krycie planuję blachą więc nie będzie najgorzej i myślę że fachowcy dużo za to nie skasują a jak cena będzie zaporowa to może z pomocą rodziny to zrobię. Mam liczną rodzinę więc jedni będą robić jedną stronę a drudzy druga i pójdzie szybko, może w weekend uda się to zrobić.

Masz rację że domek się znacznie powiększył więc aby było taniej i też dobrze to ten pierwszy projekt zmieniłem tak JAMNIK OPCJA2.jpg i na spiżarkę tez się znalazło miejsce a sypialnie trochę poszerzyłem kosztem salonu ale tak też może być. I faktycznie mniejszy domek to mniejsze koszty. Okna też sobie zmniejszę z szerokości 150cm do 125cm bo takie tez wystarczą więc tu tez będzie parę groszy taniej.

Dzięki za porady bo zmusza to do myślenia. Z otworami pod drzwi też dzięki za informację. Mnie takie nawet pasuje bo murując z silki z sil-pro czy grupy silikaty ich bloczki mają wysokość 22cm więc 9 bloczków daje 198cm. licząc że pierwsza warstwa na tradycyjnej zaprawie a jeszcze grubość kleju na tych bloczkach to da nawet 200cm. Tu zastosuję nadproża ytonga a one mają 125cm wysokości więc główny bloczek przytnę do 90cm i łącznie z nadprożem da to te 22cm bo jeszcze zaprawa i na to będzie można dalej morować działówki. Więc wysokość otworu od płyty do nadproża będzie 209cm więc 3cm pójdzie na wylewkę wyrównująca anchydrową a 2cm na panele czy płytki i będzie gitara. To masz jakiś typowy wymiar pod jakiś konkretny model drzwi czy ogólny?