fotohobby 14.12.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 wymiar jest typowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.12.2014 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 wymiar jest typowy To dobrze, mnie odpowiada. Jak się patrzy jaka jest pogoda za oknem to aż się chce już zacząć budowę a nie tylko o tym marzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amarulla 14.12.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Oglądając sobie rzut myśląc nad nim pomyślałem że fajnie jakby od jednej strony były pomieszczenia z płytkami i w ten sposób mnie oświeciło i kuchnie przełożyłem koło spiżarki a reszta poszła na salon i w ten prosty sposób kuchnia się powiększyła, salon został a hol zmalał i jest teraz ok [ATTACH=CONFIG]293884[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]293885[/ATTACH] co o tym teraz myślicie? Jest lepiej? to teraz sprawdź sobie taki projekt: http://projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekt-domu-wm15-i-wm15s-zimorodek my planujemy start na wiosnę. na płycie, wiązary bez strychu, ocieplenie na wiązarach. ustawiony na działce chyba ostatecznie z wejściem od pln -zachodu. całkiem sensowny gotowiec, najbliższy tej formie i wielkości jakiej szukasz (a przekopałam internet we wszystkie strony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.12.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Projekt przyzwoity, ale zamiast tych klaustrofobicznych WC i łązienki zrobiłbym jedno pomieszczenie.W swoim projekcie zamiast WC zrobiłbym garderobę-schowek, patrząc z perspektywy czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.12.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 jaki system grzewczy w końcu planujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.12.2014 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 to teraz sprawdź sobie taki projekt: http://projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekt-domu-wm15-i-wm15s-zimorodek my planujemy start na wiosnę. na płycie, wiązary bez strychu, ocieplenie na wiązarach. ustawiony na działce chyba ostatecznie z wejściem od pln -zachodu. całkiem sensowny gotowiec, najbliższy tej formie i wielkości jakiej szukasz (a przekopałam internet we wszystkie strony) Dzięki za propozycję. Faktycznie bardzo podobny. Z tego co wiem to wewnętrzny układ można zmienić więc jedynie pom.gosp. dałbym między wc a wiatrołap aby było bardziej centralnie i może być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.12.2014 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Projekt przyzwoity, ale zamiast tych klaustrofobicznych WC i łązienki zrobiłbym jedno pomieszczenie. W swoim projekcie zamiast WC zrobiłbym garderobę-schowek, patrząc z perspektywy czasu. Ja osobiście jestem zdania że łazienka i wc muszą w domu być. Teraz mam jedną łazienkę na 5osób i jest masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.12.2014 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 to teraz sprawdź sobie taki projekt: http://projekty.wm.com.pl/projekty-domow/projekt-domu-wm15-i-wm15s-zimorodek my planujemy start na wiosnę. na płycie, wiązary bez strychu, ocieplenie na wiązarach. ustawiony na działce chyba ostatecznie z wejściem od pln -zachodu. całkiem sensowny gotowiec, najbliższy tej formie i wielkości jakiej szukasz (a przekopałam internet we wszystkie strony) Jeszcze co do ocieplenia na wiązarach to zastanawiałaś się jak to zrobić? Bo jak się dach przykryje i po bokach też to nie będzie jak wejść tam położyć izolację. Między wiązary pójdzie wełna o gr.15cm i na nią też trzeba dać kolejną a najlepiej z dwie warstwy po 20cm. nawet jak się będzie chciało sypnąć jakiś granulat to też od góry będzie trzeba dać jakieś płyty osb i na to sypnąć przed ułożeniem kanałów od reku. ale jak po bokach będzie zamurowane czy zabite płytami to się nie wejdzie. Więc jak to planujecie ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.12.2014 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 jaki system grzewczy w końcu planujesz? Ogrzewanie to tak jak pisałem planuję zrobić podłogówkę na takiej zasadzie co sadysta czyli do górnego zbrojenia płyty przymocuję rurki od podłogówki. A czym to zasilę to się jeszcze zobaczy ale w grą wchodzi pompa ciepła. Przy powietrznej jednostka zewnętrzna będzie obok drzwi wejściowych więc nawet jak będzie trochę hałasować to nie będzie mi to przeszkadzać. Ale domek wyjdzie mi w przedziale 2l-3l więc jakiś system grzewczy musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.12.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Pierwsze idź po warunki zabudowy, ale jeszcze wcześniej musi być czysty status prawny, działki tj żebyś mógł dostać WZ.pokazywałeś działk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.12.2014 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Pierwsze idź po warunki zabudowy, ale jeszcze wcześniej musi być czysty status prawny, działki tj żebyś mógł dostać WZ. pokazywałeś działk Co znaczy czysty status prawny działki? Jeżeli chodzi o to że działka nie może być zadłużona to nie jest. Wziąłem sobie dziś powbijałem patyki w rogach domu aby zobaczyć jakie to będzie i powiem że będzie jak dla mnie olbrzymie jeżeli chodzi o powierzchnię. Pogoda temu dziś sprzyjała i można sobie było wytężyć wyobraźnię i pochodzić po domku:yes: Normalnie się przewraca coś pod kopułą z tego oczekiwania. Ale fajnie jest sobie pomarzyć. Marzenia pchną ludzi do przodu więc trzeba sobie obrać jakiś cel na najbliższe lata aby móc potem obrać kolejny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.12.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Dokładnie jak piszesz, jak człowiek marzy to zawsze się to spełnia, gorzej z pesymistą ..jeśli jest cel.Chodzi oto żeby warunki zabudowy były już na Ciebie, że to Ty dysponujesz działką pod zabudowę.Później przenoszenie warunków. Na pewno przed PnB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 14.12.2014 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Dokładnie jak piszesz, jak człowiek marzy to zawsze się to spełnia, gorzej z pesymistą .. jeśli jest cel. Chodzi oto żeby warunki zabudowy były już na Ciebie, że to Ty dysponujesz działką pod zabudowę. Później przenoszenie warunków. Na pewno przed PnB O WZ będę występował ja. Działka jest teściowej ale tak można ponoć. WZ kosztuje chyba z 50zł czy mniej więc to muszę mieć poglądowo ale nie wiem czy jak będzie pod zabudowę (a na pewno będzie) to czy napiszą czy można postawić kolejny dom czy nie. Nie wiem czy mam im zasugerować że w tym i tamtym miejscu chcę zbudować dom i czy mogę czy jak to ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.12.2014 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Jak się rozwiązuje kwestię doprowadzenia zimnej wody w przypadku domu na płycie i temu że na tej płycie będzie tylko wylewka samopoziomująca z jakiegoś jastrychu czyli do 3cm i na to już podłoga? Widziałem że fotohobby ma w podłodze pod wylewką to schowane a ja ta tego nie zrobię więc już na etapie płyty trzeba wyjść w odpowiednim miejscu z rurami pod każde pomieszczenie czy wyjść w pomieszczeniu gospodarczym i stamtąd po ścianach rozprowadzić? Akurat w tym projekcie który sobie wymyśliłem wszystkie te pomieszczenia co będą potrzebować wodę będę prawie obok siebie więc daleko tego nie będzie trzeba prowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 15.12.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Rurą fi 160/200 jako przygotowanie do rur wszelakich, a w środku leciał bym z pexem aż miło.Oczywiście na rozdzielaczu. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 15.12.2014 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Rurą fi 160/200 jako przygotowanie do rur wszelakich, a w środku leciał bym z pexem aż miło. Oczywiście na rozdzielaczu. Tą rurą to w którym miejscu najlepiej wyjść? w pom.gosp.? Na dzień dzisiejszy jestem za jakąś pompa ciepła z zbiornikiem do CO i cwu ale nie wiem jeszcze czy w kuchni będę ciągną ciepłą wodę czy tylko zimną i tam jakaś terma gdyż w nowym domku planuje zmywarkę. Moja mama ma zmywarkę i rzadko w kuchni korzysta z ciepłej wody więc tu może nie trzeba ciągnąc ciepłej wody. Za to pom.gosp. będzie w sąsiedztwie z wc i łazienką więc w nich szybko po odkręceniu będzie ciepła woda a o to właśnie chodzi. Dzięki temu będzie pewna oszczędność na ciepłej wodzie gdyż w kranach nie musi być ciepła od razu a taka wygoda kosztuje. Słyszałem od znajomego co ma co i cwu na gaz że miał przez to duże rachunki ale też nie pytałem czy izolował rurki od ciepłej czy nie. WM też powinno mi się dobrze zrobić bo do każdego pomieszczenia będzie blisko. Wstępnie sobie tak to rozrysowałem krótko mówiąc będzie potrzebna centrala o wydajności max 300m3/h i z tego ustawi się komfortową i odpowiednią. Myślicie że tak to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.12.2014 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Rozmawiałem dziś z panią notariusz i rozwiała moje pomysły. Chodzi o to że wszystko co jest na danej działce niezależnie od tego kto to zrobił należy do właściciela lub właścicieli działki. Nie ma żadnych umów rodzinnych czy coś takiego i mimo dogadania się między sobą że ja biorę to a ten to itp. To jak przyjdzie co do czego to i tak właściciel może się czegoś domagać i będzie miał do tego prawo mimo umów między sobą bo wedle prawa nie będą miały znaczenia. Jedyna szansa to wpisanie się jako współwłaściciel, zbudować i sądownie wydzielić ale do momentu decyzji sądu wszyscy właściciele działki będą właścicielami każdego metra kwadratowego nie zależnie od tego że przykładowo ja bym to budował to będzie budowanie też komuś a nie sobie. Więc ten pomysł odpada i muszę sobie go darować. W tej sytuacji zostaje myśl z budową w miejscu którym chciałem postawić dom pasywny czyli tu na czerwono lub liczyć na jakiś szczęśliwy los w totka czy coś takiego i kupić sobie jakaś fajna działkę. Na pewno nie będę ryzykować z budową jeżeli nie da się tego jakoś sensownie prawnie zabezpieczyć, szkoda ale chociaż to już wiem. Ale też nie jest powiedziane że rezygnuję z tego projektu. Może się kiedyś przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 16.12.2014 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Masz dokładnie taką sytuację, jak ja. Też buduję na działce będącej własnościa trzech osób, po zakończeniu budowy będę wydzielał swoją częśc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 16.12.2014 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2014 Masz dokładnie taką sytuację, jak ja. Też buduję na działce będącej własnościa trzech osób, po zakończeniu budowy będę wydzielał swoją częśc. Skoro tak budujesz to musisz być jednym z tych właścicieli bo inaczej nic byś nie ugrał. Jak można zapytać to kim są pozostali właściciele? Jak masz z nimi ugadane i im ufasz że Ci to oddadzą to masz się dobrze ale ja tak nie będę u siebie ryzykować bo to nie moja rodzina tylko mojej żony a ona z swoją mamą żyją jak pies z kotem więc różnie może być. Jakby to było moje rodzeństwo to w ciemno mógłbym zaryzykować ale poza tym to nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 17.12.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Kamil, z całego serca kibicuję Twoim planom budowlanym, ludzie budują systemem gospodarczym i dają radę, dasz radę i Ty, tylko... ...ponoć .... za często, jak dla mnie, używasz tego słowa z moich doświadczeń wynika, ze wszelkie tego typu wątpliwości potem wyjdą na Twoją niekorzyść. Nie bazuj na "ponoć" bo będziesz miał kłopoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts