Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kamil, z całego serca kibicuję Twoim planom budowlanym, ludzie budują systemem gospodarczym i dają radę, dasz radę i Ty, tylko...

za często, jak dla mnie, używasz tego słowa :( z moich doświadczeń wynika, ze wszelkie tego typu wątpliwości potem wyjdą na Twoją niekorzyść.

Nie bazuj na "ponoć" bo będziesz miał kłopoty.

Spoko, pisząc ponoć to nie jestem czegoś pewny a w niepewne nie będę szedł. Dlatego też nie będę ryzykować z budową w tym miejscu co się zastanawiałem o jamniku. Można próbować dopisać się do współwłaścicielstwa i sądownie wydzielić domek ale nie będę tak ryzykować. Dziś teściowa nie ma nic przeciwko temu i by się na to zgodziła ale co będzie za rok to tego nikt nie wie. Nie wiem też jakby to wyglądało gdybym wziął kredyt na nieruchomość a potem podział działki. Nie wiem czy przy podziale bank miałby co do gadania bo teoretycznie mając kredyt dopóki się go nie spłaci bank jest też właścicielem czy coś takiego. Podejrzewam że tak by było więc z podziałem musiałbym czekać aż do spłaty kredytu a wtedy to teściowa raczej już żyć nie będzie więc przez dziedziczenia ich dzieci może być różnie nawet gdy nie ma dużo dzieci bo oprócz żony jest jej siostra i córka ciotki. Niby też wszystko wygląda że nie powinny robić problemów ale ludzie się zmieniają i za 30lat może być inna sytuacja.

Krótko mówiąc pozostaje wydzielenie odrębnej działki i na niej budowa domu.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podejrzewam że tak by było więc z podziałem musiałbym czekać aż do spłaty kredytu a wtedy to teściowa raczej już żyć nie będzie więc przez dziedziczenia ich dzieci może być różnie nawet gdy nie ma dużo dzieci bo oprócz żony jest jej siostra i córka ciotki. Niby też wszystko wygląda że nie powinny robić problemów ale ludzie się zmieniają i za 30lat może być inna sytuacja.

Krótko mówiąc pozostaje wydzielenie odrębnej działki i na niej budowa domu.

Źle podejrzewasz. Banki bez problemu zgadzają sie na wydzielenie, jeśli tylko wartość wydzielonej nieruchomości zabazpiecza wartość kredytu, co z reguly ma miejsce.