Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umeblowanie budżet 20 000

jjaneczek

Recommended Posts

Witam, prosił bym o pomoc i podpowiedz ewentualnie linki, przy umeblowaniu mieszkania budżet mam tylko 20 000 oto czego potrzebuje

- Meble kuchenne na wymiar (wymiary na zdjęciu)

- Sprzęt AGD: Okap, Indukcja, Zmywarka, Piekarnik, Mikrofalówka, Lodówka, Pralka (do łazienki)

- szafa na zamówienie na korytarz (również zdjęcie)

- łózko do sypialni, szafa na ubrania, komoda

- Narożnik Prawy

- TV + Stolik

- Stół z krzesłami na 6 osób

( fajnie by było jak by ktoś mógł z własnego doświadczenia polecić markę czy też model. Ogólnie to jestem zainteresowany jeżeli chodzi agd o firmę samsung bo mam dobre doświadczenia z rtv.)

kuchnia.jpg

Korytaż.jpg

• Odpowiedzi 194
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mogę podpowiedzieć, że moja kuchnia pod zabudowę w U 271/220cm (okolo) to 9 tysiecy plus AGD (zmywarka, indukcja, piekarnik okolo 1300 kazde, lodowka 2 tysiące, okap 600zł.) plus zlew i bateria okolo 500zł. Meble robione na tańszych okuciach, połysk tylko w szafkach górnych i barku widocznym z salonu, także starałam się, żeby było "ekonomicznie" (chociaż z zakładanych 6 tysięcy wskoczyłam do 9). Także myslę, że najpierw trzeba bardzo dokładnie obmyślić kuchnię, a dopiero potem myśleć o innych meblach.

Nie chodzi o to, na co kogo stać, ale Ty chcesz, żeby ktoś Ci w ciemno zrobił listę zakupową!

Nie masz projektu kuchni, nie masz określonej stylistyki i materiału, nie wskazujesz potrzeb. Nie wiadomo, jakie duże łóżko do sypialni chcesz (90 cm czy 200), z czego ma być zrobiona szafa (płyta, laminat) i w jakim systemie (widoczne czy chowane prowadnice), jaka duża ma być szafa i komoda i z jakich materiałów; w jakim stylu i jakim obiciu ma być narożnik, iluosobowy ma być (moze być i o wymiarach 100x100 cm), jaki duży tv i jakiego typu, z czego ma być stół., z czego krzesła...

Wróżek na FM nie ma... Albo się skutecznie ukrywają...

Przede wszystkim szukam inspiracji, doświadczeń innych użytkowników. Listę sporządziłem ja, z rzeczami które mi są potrzebne:yes:

może ty mi coś podpowiesz....

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca.

Edytowane przez jjaneczek
błąd

wątpię czy się zmieścisz.

Same urządzenia AGD, najtansze to min 5-7 tyś. A ty jesczze wybierasz Samsunga, który nie jest w lidze najtańszych.

Szafa do zabudowy jest o wiele droższa niż zwykła i nie sądzę byś coś znalazł poniżej 2 tyś.

Moje doświadczenia sprzed 5 lat:

- meble kuchenne (wielkość porówywalna z Twoją): 7500

- sprzęt AGD (bez zmywarki, ale ekspres): 7500

- sofa: 2000

- tv: 3000

- 2 szafy do zabudowy: 4500

- łóżko do sypialni: 2000 (bez materaca + 1500)

- szafka rtv: 1500

- stół + 4 krzesła: 1600

- 2 fotele: 1500

- stolik kawowy: 750

Troszkę poprzeglądałem internet i znalazłem takie urządzenia AGD które rzuciły mi się w oczy:

Płyta indukcyjna BOSCH PIE 611F17E - 1262,9

Piekarnik SAMSUNG BF1C4T082 - 1216,21

Kuchenka mikrofalowa SAMSUNG FG87SUST - 687,9

Lodówka SAMSUNG RL58GPGIH - 2538,97

Pralka SAMSUNG WF70F5E0W2W Eco Bubble - 1199,7

Suma

6905,68

Czy ktoś z was miał odczynienia z tymi urządzeniami, a może podobnymi parametrami.

Lub ktoś ma podobne tańsze zamienniki

Moje doświadczenia sprzed 5 lat:

- meble kuchenne (wielkość porówywalna z Twoją): 7500

- sprzęt AGD (bez zmywarki, ale ekspres): 7500

- sofa: 2000

- tv: 3000

- 2 szafy do zabudowy: 4500

- łóżko do sypialni: 2000 (bez materaca + 1500)

- szafka rtv: 1500

- stół + 4 krzesła: 1600

- 2 fotele: 1500

- stolik kawowy: 750

Czyli ładna sumka ci wyszła koło 40 000 drugie tyle (myślę ze muszę sobie coś uwodnić, że zdołam to samo zrobić za 20 000)

Ale czy w praktyce to możliwe? w średniej jakosci

Myślę ze po części moja kwota (20 000) na meble wynikła z sąd ze podczas wykończenia przekonałem się ze 100 nie jest równe 50 dlatego ze niektóre firmy są po-prostu przereklamowanie i ze nie zawsze marka nie jest jakością.

do tej pory na wykończeniówkę dla mieszkania o powierzchni 40,4 wydałem dokładnie: 16775,08 w wkład tej kwoty wchodzą: podłogi sufity podwieszane, ściany, włączniki gniazdka itp łącznie z wc podwieszany, umywalka i meblami na wymiar do łazienki a także 2 x drzwiami. Jeszcze bez prysznica i baterii. Oprócz podwieszanych sufitów montażu mebli łazienkowych, drzwi i WC wszystko robiłem sam.

Edytowane przez joliska

Dla wygody i stylu, zresztą każdy sobie sam rzepkę skrobie.

Nie widzę w tym ani stylu ani wygody, ale podobno o gustach się nie dyskutuje.

Fakty są takie, że masz kupę kartonu w chacie, a za 16k niekompletną łazienkę i podłogę.

Sam ma niedługo do wykończenia 49 metrowe mieszkanie i ok 35k do wydania.

Licząc niebyt wypasioną kuchnię z Ikei ze sprzętem wychodzi lekko 12-15tysiaków, kolejne 9-10 tysięcy na skromną łazienkę.

Zostanie mi 10-12 tysiaków na drzwi(na szczęcie tylko 2 sztuki) panele i wykończenie ścian.

O meblach i tv to nawet nie marzę przy tym budżecie (jaks tarczy na kanapę to będe ,mile zaskoczony).

Mając 20tysiaków praktycznie na cała chatę z wykończeniem i umeblowaniem włącznie z tv to ja nie wiem jak chcesz tego dokonać.

Kuchnia to chyba jakieś Bodzio 2 szafkina krzyż zostaje bo o Ikei czy nawet Brw nie ma co myśleć(nie wspominając nawet o solidnuch meblach na wymiar).

Do tego jak poprzedniczki piszą liczysz na kompletną listę nie podajać szczególów ani nawet swojego gustu.

Rada ode mnie to wykończ łazienkę i zaplanuj skromną kuchnię a jak cokolwiek zostanie zacznij myśleć o reszcie. Moimz daniem zostanei co najwyzej na materac do spania, a nie szafy komody i telewizor ;)

2 opcja to urządzić mieszkanie poza kuchnią i stołować się w barach mlecznych albo akwarium albo rybki niestety.

Edytowane przez 99tomcat

dzięki za miłe słowa pocieszenia!. Wiesz nie opisuje wszystkiego bo ciężko mi powiedzieć co bym chciał jeśli chodzi o meble szukam inspiracji

jakiejś pomocy. Ja myślę ze mi się to wszystko uda za 20 tyś dlaczego miało by się nie udać i wcale nie myślę o renomowanych firmach typu bodzio czy brw bo to są duże marki są lepsi od nich i tańsi. Po co mam przepłacać

Jak możecie to wrzućcie jakieś projekty np waszych kuchni abym miał rozeznanie co do szafek półek szuflad czy meblościanek

Bodzio to wg. ciebie renomowana marka?

Dla mnie to tani producent kiepskiej jakości, bardzo tanich mebli.

Niepotrzebnie wydawałeś kase na podwieszane sufity, które do niczego nie są przydatne. To, coś wydał na sufity miałbyś przynajmniej na mikrofalówkę.

Jak chcesz taniej od Bodzia to polecam OLX, gratkę i kupowanie używanych mebli, których ktoś się chce pozbyć.

Możesz też czasem dostać starą lodówkę, zmywarkę - wówczas masz szansę się zmieścić w tej kwocie

jjaneczek, moim zdaniem wydałeś już mnóstwo kasy... Ja palcem nie kiwnęłam przy wykończeniówce 50mkw, a ze wszystkim zamknęłam się w kwocie ok. 65000 - w tym są też panele po 100 zł, drzwi drewniane, meble w gabinecie na wymiar... Żadnych sufitów podwieszanych!

Jjaneczek cały czas sobie i nam wmawiasz że ci się uda wykończyć za tą kwotę.Każdy dobrze wie ile co kosztuje,ale widocznie ty masz inny pomysł bo ceny sprzętów które podałeś nie są najtańsze,mikrofalówkę możesz kupić za 250zł bo co ci ta za ok 700zł jak i lodówka za 2,5tys jak spokojnie za 1200 kupisz.Masz szansę się zmieścić w tej kwocie biorąc wszystko z niższej półki,robiąc sam lub kupić coś okazyjnie np:

1.Kuchnia 5tys

2.Sprzęty 5tys

3.Stół z krzesłami 1,5zł (allegro)

4.Szafa +łóżko+materac 2tys(allegro)

5.Szafka tv + telewizor 2tys

6.Narożnik 2,5tys

7.Szafa 2tys (allegro)

Da się..........:D