szczukot 13.12.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Witam Mam zamair wpiąc u siebie UPS APC Smart. W skrzyni rozdzielczej mam kilka bezpieczników, które idą przez jedną różnicówkę 1-fazową. Wszystkie mają być zasilane z UPSa.I teraz nie wiem czy różnicówka powinna być : 1) przed UPSem (a za nim bezpieczniki)2) między UPSem a bezpiecznikami ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykky 13.12.2014 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Mam podobny problem, wydaje mi się, że prawidłowy jest wariant drugi, ale pewny nie jestem. No i jestem jak ten Kiwaczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 15.12.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) I teraz nie wiem czy różnicówka powinna być :Ma być tam gdzie była. 1. Dokładasz do rozdzielni zabezpieczenie dla UPS - o ile jest to wymagane - patrz DTR UPS-a. 2.Ta część instalacjikilka bezpieczników, które idą przez jedną różnicówkę 1-fazową. Wszystkie mają być zasilane z UPSa. zostaje, bo ona jest dobrana do zabezpieczenia istniejących odbiorów 3. Różnicówkę istniejącą należy zamienić na typ A. Edytowane 15 Grudnia 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2014 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Czyli tak :1) Zasilanie szafy2) Jakieś wyłączniki główne, przepięciówka itp1) Bezpiecznik (jeżeli wymagany w DTR)2) UPS3) Różnicówka (typ A)4) Bezpieczniki5) obwody? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykky 15.12.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ma być tam gdzie była. 1. Dokładasz do rozdzielni zabezpieczenie dla UPS - o ile jest to wymagane - patrz DTR UPS-a. 2.Ta część instalacji zostaje, bo ona jest dobrana do zabezpieczenia istniejących odbiorów 3. Różnicówkę istniejącą należy zamienić na typ A. Dlaczego typ A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2014 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Ja w sumie nie wiem. Dla mnie to trochę maggiczne :http://www.abb.com/product/ap/seitp329/e65ed88f79649118c125763a002f6102.aspx Tak na oko to wydaje się, że B będzie lepszy niż A. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 15.12.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 (edytowane) Tak na oko to wydaje się, że B będzie lepszy niż A. A dobrałem nie ze względu na charakter odbiorów, tylko dlatego że napięcie z UPS może mocno odbiegać od sinusoidy i pojawią się problemy - AC będzie wybijał "bez powodu". Edytowane 15 Grudnia 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2014 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 A to nie jest właśnie tak ,że najmniej wrażliwy jest właśnie ten AC ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 15.12.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Tak, AC jest najmniej wrażliwy( a nawet niewrażliwy), na składową stałą i pulsacyjną.Ja nie mówię o kształcie prądu różnicowego na jaki reagują poszczególne typy RCD, tylko że AC lubi "wylecieć" gdy jest zasilany z UPS (bez sytuacji awaryjnej, czyli nie brakuje mu 0,03A do pierwszego). Nie twierdzę, że wybicie jest spowodowane składową stałą. Najprawdopodobniej powodują to harmoniczne napięcia z UPS. Piszę najprawdopodobniej, bo nie zagłębiałem się w temat. Po prostu jak mam w projekcie AC za UPS a on potem wybija, to zamieniam na A i jest ok.Takie problemy pojawiają się jeżeli UPS zasila dużo elektroniki (komputery, centralki alarmowe, automatyka budynku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.12.2014 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Rozumiem. NA razie do testów zobaczę czy ten co mam będzie ok. Jak będzie się sypał to wiem o co chodzi.Teram mam jakiegoś Legranda P302 40A/30mA. Ale nie mogę na nim znaleźć jaki to typ dokładnie. A jest tego sporo :http://ekatalog.legrand.pl/pl/produkty/1743.html#kategoria=1744 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erykky 17.12.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2014 Ano właśnie, tego nie wiedziałem. Według specyfikacji bardziej mi podchodził właśnie AC. Czyli stary konflikt, teoria a praktyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts