Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak podłączyć UPS i wyłącznik różnicowoprądowy ?

Recommended Posts

Witam

Mam zamair wpiąc u siebie UPS APC Smart. W skrzyni rozdzielczej mam kilka bezpieczników, które idą przez jedną różnicówkę 1-fazową. Wszystkie mają być zasilane z UPSa.

I teraz nie wiem czy różnicówka powinna być :

1) przed UPSem (a za nim bezpieczniki)

2) między UPSem a bezpiecznikami ?

Fantom

I teraz nie wiem czy różnicówka powinna być :
Ma być tam gdzie była.

1. Dokładasz do rozdzielni zabezpieczenie dla UPS - o ile jest to wymagane - patrz DTR UPS-a.

2.Ta część instalacji

kilka bezpieczników, które idą przez jedną różnicówkę 1-fazową. Wszystkie mają być zasilane z UPSa.
zostaje, bo ona jest dobrana do zabezpieczenia istniejących odbiorów

3. Różnicówkę istniejącą należy zamienić na typ A.

Edytowane przez krzcel

Tak, AC jest najmniej wrażliwy( a nawet niewrażliwy), na składową stałą i pulsacyjną.

Ja nie mówię o kształcie prądu różnicowego na jaki reagują poszczególne typy RCD, tylko że AC lubi "wylecieć" gdy jest zasilany z UPS (bez sytuacji awaryjnej, czyli nie brakuje mu 0,03A do pierwszego). Nie twierdzę, że wybicie jest spowodowane składową stałą. Najprawdopodobniej powodują to harmoniczne napięcia z UPS.

Piszę najprawdopodobniej, bo nie zagłębiałem się w temat. Po prostu jak mam w projekcie AC za UPS a on potem wybija, to zamieniam na A i jest ok.

Takie problemy pojawiają się jeżeli UPS zasila dużo elektroniki (komputery, centralki alarmowe, automatyka budynku).

Rozumiem. NA razie do testów zobaczę czy ten co mam będzie ok. Jak będzie się sypał to wiem o co chodzi.

Teram mam jakiegoś Legranda P302 40A/30mA. Ale nie mogę na nim znaleźć jaki to typ dokładnie. A jest tego sporo :

http://ekatalog.legrand.pl/pl/produkty/1743.html#kategoria=1744

Fantom