Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

spartaczony grożący zawaleniem dach w domu z bali - pomoc w odbudowie

szymonówka

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proponuję przeniesienie tematu na główny balowy wątek - Domy z bali. To wątek zbiorczy obejmujący nie tylko kwestie technologii, ale również zawierający posty o kłopotach z wykonawcami. Zapewni to szerszy odźwięk sprawie i będzie miał charakter ostrzegawczy dla przyszłych inwestorów. Pozdrawiam

Nie ma technicznej możliwości przeniesienia całego wątku bez ingerencji admina. Po prostu skondensuj swoją historię do kilku najważniejszych punktów i opisz ją na "Domach z bali". Sprawa należy do kategorii hardcorowych. Jeśli prawnicy pozwolą Ci na podanie nazw partackich firm, to się nie krępuj :) Taka wzmianka na forum muratora, dla niejednego pseudofachowca okazywała się przysłowiowym gwoździem do trumny.

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...

Wykonawca powinien mieć zakaz wykonywania czynności budowlanych do końca życia. Twój dom (problem) powinien zostać nagłośniony i przywoływany na forach. Ten "budowlaniec" raz po raz powinien lądować na aktualne miejsce czarnych list...

Sąd? Raczej farsa. Prawo to narzędzie - zabawka, dla ludzi którzy się nim zajmują i się na nim znają. Reszta owieczek bez kasy może sobie pomarzyć...No chyba, że idą wybory i akurat Cię zgwałcą na przystanku w centrum miasta...

• 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Ten "biegły" sądowy to on się totalnie nie zna na swoim fachu ! rączka - rączkę myje ! nie zna prawa budowlanego i kto za co odpowiada ..

Ty możesz się na niczym nie znać .. ewentualnie inspektora nadzoru inwestorskiego .. a najszybciej to sprawę można by było załatwić w okręgowej izbie inż budownictwa .. -a może kiero nawet tan nie zapisany ? sprawę ratuje chyba tylko samorząd zawodowy, lub https://konstruktorbudowlany.fora.pl/ jeszcze

tu - koledzy się coś lepiej na prawie znają ..

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=329551&stc=1&thumb=0&d=1441400435

to jest hicior .. sorry.. :( ale zmiękłem ..

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bfd5100e5d87.jpg krokiew .. która nie powinna tu być .. różne elementy na grzędzie .. żółte ( czerwone krokiew )

Edytowane przez מרכבה

a teraz wywalam tyle samo na ratowanie tej katastrofy budowlanej ( czy mam taką forsę ? a skąd ! sprzedają co mogę i zapożyczam się gdzie mogę - nie mogę wziąść dzieciaka na ulicę !

Zgłosiłaś to do izby okręgowej gdzie był/jest ubezpieczony kierownika budowy? Były na Fm przypadki że inwestorzy zgłaszali skargi na kierowników i z tego c kojarzę to dużo szybsza droga niż sądy.

Szymonówka, opinia biegłego jakkolwiek by nie była dla Ciebie szokująca i niesprawiedliwa jest dobrym punktem wyjścia dla prawnika, który Cie reprezentuje.

W moim przypadku, opinia pseudobiegłego była miażdżąca (dla nas), natomiast podstawiony pod ścianą przez mecenasa, który formułował pytania w taki sposób by odpowiedź mogła brzmieć "tak" lub "nie", sam zapędził się w kozi róg i udowodniła jakim jest idiotą.

(jeśli może być pomocne prześlę Ci skan pytań ).

Ale to przyszłość. Nasze sądy działają jak działają i wszystko pewnie potrwa jeszcze kilka lat. Więc życzę dużo cierpliwości.

"Mój" uprzedzając zarzuty -niezależny i dobrze opłacany kierbud, jak tylko zaczęło być gorąco, zwinął zabawki, zniknął z rejestrów kierbudów, zmienił telefon i adres i tyle go widziałam.

Dziwię się że nadzór nie przyjął zgłoszenia. U nas był natychmiastowy nakaz rozbiórki z powodu zagrożenia katastrofą budowlaną.

PS. masz odbiór domu ?

Kto do cholery odbiera dom w takim stanie ??? :o

U mnie od dnia złożenia pozwu do prawomocnego wyroku upłynęło ponad cztery lata.

Wiem, to nie jest pocieszające

Edytowane przez malka

Myślę że to trzeba zapytać na podanym przez mnie forum, nie jestem biegły w sprawach prawnych..

I na pewno dobrze było by zawitać do izby inż budownictwa okręgowej- wziąć pokazać foto ..

Samorząd zawodowy - dość szybko pewnie się by zajął.

Ej no - to już nie jest nawet smutne - to dramat .. te zdjęcia -szczególnie tam gdzie widać jakąś wybrakowaną krokiew ..

podciętą itp .. :bash:

a to nie rzeczoznawca - tylko partacz jak spółka ..

a wypadało by zamówić ekspertyzę z lokalnej Politechniki - wiem coś o tym ..

bo wydałem 2000 zł na udowodnienie wady fabrycznej .. pewnej rzeczy ..

jeszcze dostałem zwrot :) sporo naukowców z Politechnik ma papiery rzeczoznawcy ..

i z tego co kojarzę - raczej kardiologa potrzeba będzie .. żeby zawału kto nie dostał .. jak zobaczy takie cuda .. to wygląda - na złośliwe zrobienie domu ..

totalnie złośliwe i celowe wręcz działanie !

Edytowane przez מרכבה

To już wiem co za ptica .. ktoś chyba Ciebie nie lubi :( bo widziałem na pewnej stronie że

całkiem dobrze Twój projekt w innym miejscu postawili

Pytanie - bo to jest ewidentnie złośliwe i celowe działanie .. nie wierzę aby ktoś na trzeźwo - tak krokwie połączył jak w jednym poprzednim zdjęciu .. w kalenicy - na jednego gwoździa...

z przesunięciem styku montażowego .. zgroza ..

Edytowane przez מרכבה

Prawie 30 lat jeżdżę po budowach. Średnio 10 miesięcznie oglądam. Budują firmy i majsterkowicze. Firmy pomijam. Wśród amatroszczyków rożnie bywało. Nie spotkałem jednak w swojej karierze takich idiotów...