Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jeśli to pytanie powinno znaleźć się w innym miejscu to przepraszam, ale jestem tu zupełnie nowa. Czy jest tu ktoś, ew. czy zna ktoś kogoś ;), kto budował wg projektu jak w temacie? Nie możemy znaleźć nigdzie zdjęć z realizacji, a zawsze dałyby jakiś obraz efektu ostatecznego.

Witam,

Jeśli to pytanie powinno znaleźć się w innym miejscu to przepraszam, ale jestem tu zupełnie nowa.

Przeniosłam do właściwego działu.

Nikt na forum o nim nie pisał. Projekt chyba ma dopiero ok. 2 lat, stad tak mało informacji o nim.

Stropy żelbetowe wylewane - jak na tak elastyczny strop, sporo ścian nośnych (czyli wyższe koszty).

Warto się zastanowić czy nie robić stropu drewnianego - lżejszy i tańszy.

Okno narozne - spore koszty.

W sumie małe okna w sypialniach - zimą może być dośc ponuro.

Dziękuję za przeniesienie, nawet nie widziałam że ten dział jest.

Okno narożne - fakt, droższe, ale chyba z nich nie zrezygnujemy, gdyż nam się podobają. Hm, a gdyby były szersze te okna w sypialniach? Ale to znów podniesie koszt...

Długo szukaliśmy i wybieraliśmy, gdyż nasza działka jest z wjazdem od południa + ten projekt wydawał nam się dość tani w budowie.

A może się znajdzie ktoś kto tez myśli nad budową tego projektu?

Elfir - widzę, że na Ciebie można liczyć. Bardzo podobał mi się Twój dziennik budowy!

Pierwsza rzecz - na pewno chcecie ogrzewanie na paliwo stałe?

Obecnie technologia poszła naprzód i pompa ciepła powietrzna nie jest drastycznie droga (zwłaszcza, że nie wymaga np. komina). A zamiast brudnej kotlowni mogłabyś mieć pralnię.

Planujecie nowoczesne rozwiązania typu rekuperacja?

Ten projekt nie jest na działkę z wjazdem od południa. Miałabyś pokoje dzieci nie dosć, ze z małymi oknami to jesczze od północy - całą zimę byłoby tam ponuro. A latem gotowalibyście się w kuchni od południa

Pierwsza rzecz - na pewno chcecie ogrzewanie na paliwo stałe?

A zamiast brudnej kotlowni mogłabyś mieć pralnię.

Planujecie nowoczesne rozwiązania typu rekuperacja?

Ten projekt nie jest na działkę z wjazdem od południa.

Z ogrzewania stałego chcemy zrezygnować aby właśnie mieć dodatkowe miejsce, m.im. na pralke i najchętniej własnie z rekuperacją.

Faktycznie, nie jest to projekt czysto na działkę z wjazdem od południa, ale dom chcemy postawić "wzdłuż" (działka na to pozwala), więc akurat na północy nie będzie żadnych okien a salon od strony pd-zach.

Do tej pory firmy tanio wyceniały wybudowanie tego domu, ale wiadomo, wycena wyceną a potem wychodzą różne klocki.

• 1 year później...