Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów i proszę o radę oraz nakierowanie mnie na właściwą drogę przy budowie.

Mamy płaską działkę około 10 arów w okolicy Ustronia i planujemy tam budowę domu jednorodzinnego. Dom ma być w technologii, która pozwala na jak najbardziej ekonomiczne jego utrzymanie. Trudno mi na tym etapie powiedzieć czy będzie to dom niskoenergetyczny czy pasywny ponieważ przypuszczam że będzie to kompromis pomiędzy kosztami budowy a możliwym do uzyskania efektem.

Wiemy już co chcemy, chodź nie mamy jeszcze projektu. Na dzień dzisiejszy jest to mix 3 różnych projektów.

Dom z adaptacyjnym poddaszem, docelowo około 140 m/2 powierzchni użytkowej + garaż jednostanowiskowy. W obrysie około 15-16 m. na 9-10 m. Dach dwuspadowy z nachyleniem około 40 st. Maksymalny koszt inwestycji to około 400 – 450 tyś zł do stanu końcowego.

Moje pytania i prośby:

- Co można zrealizować przy takich założeniach kosztowych?

- Ostatnio natknąłem się na taką stronę: http://budujedomypasywne.pl/ może ktoś ma jakieś doświadczenia jeżeli chodzi o osobę Wojciecha Witkiewicza? Czy w ogóle jest sens kontaktować się z tą firmą?

- Doradźcie dobrymi kontaktami gdzie i do kogo ?

- Może ktoś na południu Polski budował dom o podobnych założeniach, prosiłbym o kontakt.

Na wstępie nic więcej nie przychodzi mi do głowy żeby napisać, w razie braku jakiś informacji chętnie uzupełnię.

Dziękuję za informacje, skorzystam.

Miedzy czasie cały czas przeczesuję forum szukając informacji i ponawiam pytanie do mądrzejszych ode mnie:

"- Ostatnio natknąłem się na taką stronę: http://budujedomypasywne.pl/ może ktoś ma jakieś doświadczenia jeżeli chodzi o osobę Wojciecha Witkiewicza? Czy w ogóle jest sens kontaktować się z tą firmą?"

Nigdzie na forum nie udało mi się znaleźć choćby tematu powiązanego z tą firmą, może ktoś jednak mia jakieś informacje odnośnie firmy BDP?