W-waBiker 16.06.2004 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 Dokładnie tak jest jak mówicie tzn do pozwalenia na budowe potrzebne były m.in. warunki przyłączenia wody które załatwiałem w wodociągach i tam wszystko było wyliczone tzn zaopatrzenie w wode i średnica rury tylko że załatwiałem rok temu i już o tym zapomniałem i właśnie mi się przypomniało teraz musze to tylko odnalaść... i wszystko będe wiedział! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawo-Osiek 16.06.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 teraz musze to tylko odnalaść... i wszystko będe wiedział! No i wszystko jasne, no to jesteśmy w domu A mało co nie brakowało, a bym przez ten temat nawalił sobie w papiery krajanowi "Kgadzinnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 16.06.2004 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2004 nawalił w papiery.... no ciekawe okreslenie.... Najważniejsze że Biker już wie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 17.06.2004 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Witam Sprawa podstawowa - jeśli mieszkasz w Wwie to przeczytaj uważnie :1. musisz mieć obliczone zapotrzebowanie na wodę, jeśli to zwykły domjednorodzinny to min. średnica na jaką zgadza się MPWiK SA m.st.Wwyto 50/4,6 mm wykonana z PE.2. zostawienie przepustu - brawo !!! Tylko małe ale, w którym miejscu ?MPWiK SA nie zgadza się na powieszenie wodomierza w:pokoju, kuchni, łazience, nieogrzewanym garażu, etc.3. jeśli przyłącze będzie miało powyżej 15 m.b. to musisz mieć studzienkęwodomierzową ( można naciągnąć ze 2 metry ) i sprawa wejścia do domunie jest już tak restrykcyjna.4. poza tym wszystkim trasa przyłącza nie może biec np. pod schodami,zbyt blisko wystepów, dopuszczalne jest jedno załamanie, etc.Wniosek :Czym prędzej skontaktuj się z projektantem który ustali Ci trasę przyłącza i dopiero wtedy zakładaj przepust !Pozdrawiam, chętnie udzielę szczegółowszych wyjaśnień jeżeli chodzi o Wwe.JPSA zrobienie projektu przyłącza i tak Cię nie minie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 17.06.2004 09:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Dziękuje za odpowiedzi.Buduje w Warszawie, a wczoraj byłem w sklepie z rurami i facet powiedział, że teraz zawsze robią przyłącza wody do budynków jednorodzinnych z rury 40mm (taka plastikowa niebieska sprzedawana w kręgach) a ja wcześniej popatrzyłem na warunki przyłączenia wody które dostałem od MPWiK w Warszawie (były mi potrzebne do otrzymania pozwolenia na budowe) i tam co prawda o średnicy rury nic nie było (bo to nie projekt) ale było napisane że zużycie wody jest określone na 0,5l/s (tak mi się wydaje że litra na sekunde, ale na pewno 0,5 ) tak więc kupiłem kawałek tej rury plastikowej niebieskiej fi 40mm i puszczam ją dzisiaj pod fundamentem i nad posadzke a potem jak kiedyś będą mi robić przyłącze wody to się do tej rury podłączą złączką i będzie OK. (tak myśle ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 17.06.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Jeszcze raz radzę przemyśleć sprawę trasy przyłącza, za chwilę może okazać się że dołożysz do interesu parę ładnych złotych ( których i tak jest za mało ! ). Nie wchodź przyłączem na róg budynku.PozdrawiamJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawo-Osiek 17.06.2004 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Hej W-waBiker, jak już tak bardzo chcesz wpuszczać tą rurę DN 40 to rozumiem że w osłonie, czyli twardy peszel lub inna rura o większej średnicy, ponieważ nie możesz bezpośrednio zabetonować przyłącza w ścianie czy płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 17.06.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 ja miałem zrobione przyłącze pod budynek jak zalewałem ławy to wystawiłęm koniec tego przyłącza w pomieszczeniu gdzie miał być wodomierz ( kotłownia) a w ławie jako osłonę dla rury PE dałem PCV 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 17.06.2004 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 Ja nie będe tej rury betonował tylko puszczam ją pod fundamentem (już mam zrobiony przekop pod fundamentem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweldkomornik 17.06.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2004 tak ale ja musiałem bo mam ławy 90 i rura odstawała by mi od ściany w kotłowni prawie 40 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 09.07.2019 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 A jak mam piwnice i przepust fi100mm w ławie to jak byście zaizolowali rurę z peszlem osłonowym żeby woda nie dostała się do środka? Izolacja ścian to u mnie masa grubowarstwowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 10.07.2019 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Wygrałeś własnie złotą łopatę miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 10.07.2019 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 A jak mam piwnice i przepust fi100mm w ławie to jak byście zaizolowali rurę z peszlem osłonowym żeby woda nie dostała się do środka? Izolacja ścian to u mnie masa grubowarstwowa U mnie wykonawca dał łańcuch uszczelniający Integra. Po skręceniu i naprężeniu ponoć nie przepuszcza nawet gazów. Ale słyszałem, że dają jakieś dwuskładnikowe masy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts