Guayaseel 18.12.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2014 Kupowałem dziś lampkę. Na opakowaniu napisane, że "MAX 1x60W". Niby nic, ale...Kilka lat temu kupiłem dokładnie taka sama lampkę (te sama linia i model!) i do dziś mam zachomikowane jej opakowanie. A na nim jak byk: "MAX 1x100W". Dodajmy, że wtedy na E27 królowały żarówki tradycyjne, a teraz "halogeny w bańkach": logika podpowiada(*), że bańki halogenów grzeją się mniej niż w tradycyjnych żarówkach.Patrzę na inne modele w sklepie - prawie wszędzie jest "MAX 1x60W". Czy coś się ostatnio zmieniło w technologii produkcji oprawek (jakieś inne materiały?), czy to jakieś nowe przepisy, normy unijne, inna klasyfikacja, czy insze lobby producentów żarówek "energooszczędnych"? Może mnie ktoś oświecić? (*) Skoro pobór mocy jest taki sam a dają więcej światła, to straty cieplne powinny mieć mniejsze. Albo z prawem zachowania energii jest coś nie tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.12.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 może dają mniejsze przekroje przewodów w oprawce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 19.12.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 To jest oprawka energooszczędna:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Guayaseel 20.12.2014 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 To jest oprawka energooszczędna:lol2: Podejrzewam, że mogą być jakieś regulacje unijne, które zakazują żarówek >60W, więc niewykluczone, że nie można napisać MAX=70/100/...W" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts