kecaj84 19.12.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Potrzebuje pomocy. Mam ogrzewanie podłogowe. Piec Immergas Victris zeus z zasobnikiem 45 l. Podłogówka zainstalowana jest w nowym domu 138 m powierzchni, po całości. Grzejników nie mam, przygotowana instalacja jest. Problem polega na tym iż: temperatura na piecu ustawioną mam na 40 stopni, termostat w pokoju ustawiony jest na 22 stopnie (dzień i noc). Ogrzewanie raz działa raz działa ale kiepsko. Przy temperaturę ok 9 stopni na dworze i tez minusowej ogrzewanie działa do tego stopnia iż podłogi nagrzewają się do max 21 stopni, czasem bywa tak, że niektóre podłogi są ciepłe a niektóre nie, najgorzej jest na poddaszu, wszystko w okolicach 19 stopni. próbowałem regulować nic to nie daje, nawet łazienka gdzie są płytki średnio nagrzana. Problemem dla mnie generalnie nie jest to ze kiepsko grzeje, problemem jest to że piec chodzi na okrągło. Pierwszy rachunek za gaz, przy temp w większości dodatnich - 800zł MASAKRA! Piec chodzi a podłogi średnio nagrzane lu wcale.... Kontaktowałem się z ekipą która to robiła, jedyna rada jaką mi dali to to by wymontować zawór z kapilarą. Mam wątpliwości czy to coś da... może ktoś z doświadczeniem ma jakieś rady... Dodam też że mam wątpliwości co do termostatu sterującego temp. w pomieszczeniu http://www.deltadore.com/poland/pl/produkty-dystrybucji-profesjonalnej/tybox-117.html tu jest link do niego. A więc sytuacja wygląda tak. temperatura na nim jaką wskazywał była 22,8 stopnia. wyszedłem na papieroska (ok 5 minut) po powrocie było już 21,7 stopni. Czy to ma też w pływ na to że piec grzeje na okrągło? Edytowane 19 Grudnia 2014 przez kecaj84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 19.12.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Masz sama podlogowke a jakies cuda nawymyslane. Trzeba bylo zrobic zwykle rozdzielacze.Moc kotla tez z d*** wzieta. Rozumiem, ze zalezalo Ci na tym skromnym wbudowanym zasobniku. Bo inaczej tego wytlumaczyc nie mozna.Wyprowadzenia pod grzejniki po co?Czyzby instalatorzy z 30 letnim doswiadczeniem?Teraz beda mowili, ze dobrze doradzili z grzejnikami, bo przeciez od razu twierdzili, ze podlogowka domu nie ogrzejesz. Sorry za ironie, ale mialem identyczna rozmowe z dwoma starszymi fachowcami. Dobrze, ze im podziekowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecaj84 19.12.2014 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Podłogówkę robił mi koleś którego znam, jest dobry w tym co robi, kilku znajomym zakładał instalacje i wszystko gra. Koleś jest dobry w tym co robi, wiem jakie roboty wykuje. Ciężko go złapać, ale Mniejsza z tym. To że mam wyjścia na grzejniki to mój pomysł nie montera. Zrobiłem to, nie na wypadek niesprawnej podłogówki , tylko po to by przypadkiem kiedyś moja żona, syn czy córka była ciepłolubna, było by jej zimno w pokoiku, założy się grzejnik który rozkręci i będzie ciepło. Bo każdy kto odrobinę zna się na podłogówce wie ze zanim temp przejdzie posadzki trza czekać długa chwilę, zaś z grzejniczkami jest odwrotnie. Zasobnik w piecu 45 litrów służy do grzanej wody użytkowej, daje rade bezproblemowo, nie miałem sytuacji by zabrakło wody. Zasobnik nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem podłogowym i tym że piec działa cały czas. Co do pieca taki sam ma mój szwagier (115m użytkowych), kuzyn (130m Użytkowe), i kolejny kuzyn (165m Użytkowych) nie mają z nim problemu i ta sama ekipa zakładała im podłogówki.... Proszę o porady ludzi którzy choć trochę mają pojęcia i doświadczenia z podobnymi przypadkami. To czy wziąłem zła czy dobrą ekipę jest mało ważne, Podłogówka już jest i teraz trza ją dobrze uruchomić. I bardzo proszę nie krytykować (ekipa, grzejniki, piec...) tylko radzić . Dziękuję! Edytowane 19 Grudnia 2014 przez kecaj84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.12.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Kocioł na chodzić non stop, jak chata nowa to może woda odparowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecaj84 19.12.2014 18:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 No tak, tylko że jak kocioł chodzi non stop to za dwa miechy, gdzie nie było mrozów miałem rachunek 8 stów.... chata nowa ale odparowana. Posadzki mają półtora roku, do paneli pomiary robiłem, przy pomocy karbidu itp. Kcioł nie może chodzić non stop. kocioł powinien trzymać temp. załączając się raz na jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.12.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Po to jest modulacja w kotle żeby chodził non stop, to że dużo zużył wynika z tego że oddał dużo ciepła, czy kocioł chodzi godzine z moca 20kW czy 5 godzin z mocą 4 kW nie ma wiekszego znaczenia, może to być 1-2%. Jak kocioł będzie kilkadziesiąt razy sie załączał na dobe to po kilku latach padnie płyta główna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecaj84 19.12.2014 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 nie kłócę się bo nie znam się aż tak. Ale co do oddania dużej ilości ciepła to w tym przypadku kiepsko z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.12.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 A jak ocieplona chałupa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecaj84 19.12.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 styropian 15-stka, grafitowy za frezowany firmy nie pamiętam i na to tynk. na poddaszu 30 cm wełny 0,03 przenikalność firma Isover. Okna 5 komorówki, trzy szyby, mury 24 z porothermu. Ciepło generalnie nie ma czym uciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.12.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 ile metrów zużywasz dziennie? może podłoga wysuszona a ściany? mi w starym mieszkaniu robili tynk mineralny i przez 3-4 miesiące czułem wilgoć czy taki jakiś dziwny zapach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 19.12.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 A jaki duży dom? Szwagrowi co ma 115m2 ekipa poleciła ten 26kw kocioł, czy to rodzinny ulubieniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kecaj84 19.12.2014 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Dom 138 metrów. Kocioł to rodzinny sprawdzony ulubieniec. Nie sprawdzałem metrów ile zużywam, ale sprawdzę. Ale wilgoci nie ma. Posadzki mają jak wspominałem 1,5 roku, budowa trwała 3 lata, pierwszą zimę budowa stała w stanie surowym otwartym drugą surowy zamknięty, po czym późnym latem został ocieplony dom ocieplony od około roku, Wilgoci nie ma, w domu sucho że pić się chce:-) Generalnie wszystko jest ok, po za ogrzewaniem. dół grzeje jako tako, góra zaś gorzej. Raz wszystko ciepłe,raz zimne. Najgorzej w łazience, a tam płytki...praktycznie zimne, ale nie zawsze;-p Z resztą nie rozchodzi mi się czy grzeje czy nie. Nie podoba mi się ze kocioł chodzi na okrągło, efekt jest średni,rachunek nabija, a przecież temperatury na dworze dodatnie. Boje się gdy przyjdą mrozy. Nie kręcę z termostatem, temperatura równa w dzień i w nocy 22 stopnie, na piecu 40 ustawione, tu nie jest nic przesadzone, a kocioł zachowuje się jakbym dał wszędzie na maksa.... efekt - 800zł za październik i listopad...... Edytowane 19 Grudnia 2014 przez kecaj84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 19.12.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Czy te 22* masz zmierzone jakimś innym termometrem? Jeśli masz 22* w domu, a podłogi mają temperaturę 21 albo 19, to jakiś cud chyba. Do tego kocioł produkuje w dwa miesiące jakieś 3500kwh, to gdzie się podziewa ta energia? Przecież nie wyrzuca tego w komin. To nie jest tak jak w samochodzie, że jak jedziesz 180km/h to pali 20l, a jak 70 to 5.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 19.12.2014 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 W każdym nowym domu pić sie chce :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 19.12.2014 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 Potrzebuje pomocy. Mam ogrzewanie podłogowe. Piec Immergas Victris zeus z zasobnikiem 45 l. Podłogówka zainstalowana jest w nowym domu 138 m powierzchni, po całości. Grzejników nie mam, przygotowana instalacja jest. Problem polega na tym iż: temperatura na piecu ustawioną mam na 40 stopni, termostat w pokoju ustawiony jest na 22 stopnie (dzień i noc). Ogrzewanie raz działa raz działa ale kiepsko. Przy temperaturę ok 9 stopni na dworze i tez minusowej ogrzewanie działa do tego stopnia iż podłogi nagrzewają się do max 21 stopni, czasem bywa tak, że niektóre podłogi są ciepłe a niektóre nie, najgorzej jest na poddaszu, wszystko w okolicach 19 stopni. próbowałem regulować nic to nie daje, nawet łazienka gdzie są płytki średnio nagrzana. Problemem dla mnie generalnie nie jest to ze kiepsko grzeje, problemem jest to że piec chodzi na okrągło. Pierwszy rachunek za gaz, przy temp w większości dodatnich - 800zł MASAKRA! Piec chodzi a podłogi średnio nagrzane lu wcale.... Kontaktowałem się z ekipą która to robiła, jedyna rada jaką mi dali to to by wymontować zawór z kapilarą. Mam wątpliwości czy to coś da... może ktoś z doświadczeniem ma jakieś rady... Dodam też że mam wątpliwości co do termostatu sterującego temp. w pomieszczeniu http://www.deltadore.com/poland/pl/produkty-dystrybucji-profesjonalnej/tybox-117.html tu jest link do niego. A więc sytuacja wygląda tak. temperatura na nim jaką wskazywał była 22,8 stopnia. wyszedłem na papieroska (ok 5 minut) po powrocie było już 21,7 stopni. Czy to ma też w pływ na to że piec grzeje na okrągło? [ATTACH=CONFIG]294840[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]294841[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]294842[/ATTACH] Ty powiedz lepiej czy te 22*C to masz w domu bo na sterowniku to można ustawić i 25*C a w domu zimno . Z tą temp to chyba coś nie tak mierzysz , żeby w domu było 22*C to podłoga musi mieć ze 3*C więcej czyli jakieś 25*C i w tedy zasadne jest że kocioł pracuje powiedzmy długo ( nie wierzę że pracuje u ciebie 24h ) przy niskich temp zasilania kocioł pracuje z mała mocą i długo . Czy ja wiem czy 800zł ( bo rozumiem że to za 2 miesiące ) czy to aż tak dużo ,nie zdziwił bym się jak z tych 800 zl 400 to na CWU idzie .Przy minusowych temp nie ma już takiej proporcji że im zimniej to kocioł 2x tyle zjada gazu . Ty lepiej sprawdź ile m3 na dobę kocioł zjada w tedy będzie coś wiadomo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 20.12.2014 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 (edytowane) Kontaktowałem się z ekipą która to robiła, jedyna rada jaką mi dali to to by wymontować zawór z kapilarą. Mam wątpliwości czy to coś da to wyłączy twój Mieszacz pompowy uniwersalny M3V-F czyli 1832 zł wywalone w błoto PS wypadało by od razu skręcić też Salus Termostat przylgowy na zero, żeby nie męczyć pompy skoro do niczego nie służy, i zakręcić górny zawór różnicowo-upustowy a dolny odkręcić na maksa poniżej zdjęcie jak powinien wyglądać rozdzielacz do podłogówki + kocioł kondensacyjny CO max +40 Edytowane 20 Grudnia 2014 przez mxxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 20.12.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Ekipa musiala byc faktycznie "fachowa" skoro dala podmieszanie przy 100% OP )) Rozwiazanie: 1 wywalic rozdzielacz i dac taki jak pokazal mpoplaw 2 wywalic termostaty i uruchomic kociol w trybie czysto pogodowym. 3 wyregulowac przeplywy. 4 cieszyc sie cieplem Co do pracy kotla - dla zuzycia gazu nie ma znaczenia czy pracuje on przez godzine czy przez cala dobe - ZUZYCIE GAZU ZALEZY OD DELTA T. POMIEDZY T. ZEWN. A T. WEWN. ORAZ "U" PRZEGROD!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uris 20.12.2014 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Ekipa musiala byc faktycznie "fachowa" skoro dala podmieszanie przy 100% OP )) Rozwiazanie: 1 wywalic rozdzielacz i dac taki jak pokazal mpoplaw 2 wywalic termostaty i uruchomic kociol w trybie czysto pogodowym. 3 wyregulowac przeplywy. 4 cieszyc sie cieplem Co do pracy kotla - dla zuzycia gazu nie ma znaczenia czy pracuje on przez godzine czy przez cala dobe - ZUZYCIE GAZU ZALEZY OD DELTA T. POMIEDZY T. ZEWN. A T. WEWN. ORAZ "U" PRZEGROD!!! Odnosnie mieszacza przy 100% OP ,pomysł nie jest aż taki głupi jak by się wydawało , prosty przykład temp na zewnątrz +7*C kocioł ma zadana temp CO na powiedzmy 27*C i teraz co się dzieje .Minimalna temperatura CO kotła to 30*C i kocioł zaczyna taktowac , taką ostatnio informacje dostałem z innego forum że w okresach przejsciowych mieszacz się przydaje ile w tym prawdy to niech każdy sam oceni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 20.12.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 A z mieszaczem nie będzie taktował? Ciekawe gdzie się podzieje nadwyżka mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.12.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Mieszacz tu oczywićsie nic nie pomoże, bo sprawi, że róznica temperatur pomiędzy zasilaniem, a powrotem bedzie zbyt mała i automatyka kocioł wyłączy.Leipiej zakupic taki, ktory podaje wode od 25C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts