ndrake 30.11.2016 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Mało tych rekuperatorów- czyżby w tematach na forum było dużo teorii, a mało praktyki? Rekuperator Mitsubishi LGH 50RSDC, działa instalacja już od roku. Reku zainstalowany w domu, w kotłowni, konały o śr.20cm ( żadnych skrzynek rozprężnych nie potrzeba),działa prawie wyłacznie na 1 biegu (140m3/h) co jest zupełnie wystarczające dla 4 osób (dom 100m2), wogóle go nie słychać, moc na 1 biegu19W więc prawie darmo, odzyskuje wilgoć więc nie wysusza. Podłączony do GWC (3 oddzielne rury po 25m na ok 1.5-2m głebokości). Przy mrozie 18oC na nawiewie+ 18oC. Gdy w lecie było ponad 30oC w domu 25Oc (GWC niestety nie spełniła oczekiwań) Instalacja wykonana osobiście. Rekuperator- cena 400 funtów, pozostałe elementy instalacji z GWC 2000zł czyli razem kosztowało mnie 4tys zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.11.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 (edytowane) Reku firmy airromano działa bez zarzutu już ponad rok odzysk Ponad 90procent całkowity koszt ok.1500zl. Edytowane 30 Listopada 2016 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.01.2017 14:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Czy ktoś z was może mi doradzić jaki rekuperator najlepiej wybrać dla domu o powierzchni około 80m2? Proponuję skorzystać na początek z wyszukiwarki gdyż w tym temacie nikt nie doradzi tobie nic na temat rekuperatora. W tym temacie piszemy tylko jaki rekuperator mamy już zamontowany. zobacz np ten wątek: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?94269-Rekuperator-jakiej-firmy&highlight=rekuperator lub wiele wiele innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 03.01.2017 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Czy ktoś z was może mi doradzić jaki rekuperator najlepiej wybrać dla domu o powierzchni około 80m2? Czy Aircycle 1.2 będzie odpowiedni? A może polecicie coś innego dla domu o tej wielkości ? Ja mam Brink Renovent Excellent 180 na 85m2 (kubatura 240m3), przy temp na zewnątrz -3, 20,5* na wyciągu, 17 nawiew, silniki energooszczędne prądu stałego, na wymianie 50m3/h bierze 15-16W/h, całkowicie płynna regulacja wymiany powietrza od 50 do 180m3, niewielkie rozmiary, można schować w szafce i nikt nawet nie wie że masz reku, w dodatku jest cichy, filtry sama wymienisz bo są na metalowej ramce, więc tylko materiał filtracyjny za jakieś grosze kupujesz. Ja jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raflip 08.03.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Witam się i ja. Od pewnego czasu także interesuje się instalacja wentylacji i chyba zdecyduje się na zakup Jan-gaz 350. Ma dość dobre opinie i już długo na rynku, wiec nie jest jakaś firma krzak.......mam mały domek 100m2..... kanadyjski zreszta. Już zamieszkany, ale deweloper nie pomyślał o wentylacji wiec..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekKisiel 02.11.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Skoro założyłem wątek to i sam muszę się pochwalić: Dużo oglądałem, czytałem, słuchałem i w końcu wybrałem: Jedzie do mnie ThesslaGreen AirPack 500h z Air++ oraz modułem upgrade. Zapewne na początku listopada będę mógł coś więcej powiedzieć jak już wszystko podłączę. [ATTACH=CONFIG]369570[/ATTACH] Witam Jakiś czas już miną od kupna twojego reku. To może ty trochę opowiedz o swoim sprzęcie a najlepiej pościł byś trochę fotek jak w środku jest ten reku rozwiązany, jakie twoje sugestie? Pytam bo też jestem zainteresowany kupnem wszelkie opinie mile widzianę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 02.11.2017 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Witam Jakiś czas już miną od kupna twojego reku. Ja mój kupowałem ponad rok temu, czyli zaczynam z nim już 2 zimę. Przez moment w okresie zimowym miałem wrażenie, że kupiłem dużo za duży. Jednak latem okazało się, że dopasowany jest chyba zbyt dosadnie i mógłby być jeszcze większy. Do reku mam podłączony GGWC, tak więc to mi zabezpiecza go przed zamarzaniem, a dodatkowo latem działa jak klimatyzacja. Jedyne co mi nie pasuje to baypass.- Przy jego otwarciu zbyt duża ilość powietrza przechodzi przez wymiennik. Innych zastrzeżeń brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 02.11.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Plip , czyli ten bypass jest jednak nieszczelny? Dobrze rozumiem ? Część powietrze mimo kierowania go poza wymiennik i tak przez niego przechodzi i się w lecie ogrzewa? Pozdrw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 02.11.2017 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 Plip , czyli ten bypass jest jednak nieszczelny? Sam klapa baypasu jest bardzo szczelna. Problem jednak w tym, że jak otwiera się klapa baypasu to żadna klapa nie zamyka przejścia przez wymiennik. Czyli latem część powietrza idzie przez wymiennik. Podobno jest to około 20% powietrza (tak mówił serwisant), które niepotrzebnie odbiera ciepło na wymienniku i nagrzewa to wychłodzone, które idzie z czerpni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekKisiel 02.11.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 PliP GGWC sam instalowałeś ? jak mówiłeś jesteś zadowolony, jakiego wymiennika użyłeś chodzi mi nagrzwnice do GGWC i jakie tmperatury uzyskałeś na wejściu i na wyjściu oraz na glicolu itp Nurtuję mnie to bo mam też zamiar to zrobić Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 02.11.2017 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 PliP GGWC sam instalowałeś ? j Wszystko robię "Tymi rękoma" Nagrzewnicę zabudowaną kupowałem z tych http://www.promont88.pl/pl/77/chlodnice-wodne-kanalowe-cwk/ Jeśli chodzi o temp to nie pamiętam dokładnie, ale gdzieś na forum to opisywałem. Latem raczej nie przekroczyło 20*C na wylocie z nagrzewnicy. Zimą nigdy nie spadło chyba poniżej 5*C. Mam zakopane ok. 170mb niebieskiego węża 32mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abes99 03.11.2017 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 @PlilP: Jaką masz kubaturę budynku i jak dużą nagrzewnicę zamontowałeś? Właśnie sam stoję przed doborem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 03.11.2017 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Wszystko robię "Tymi rękoma" Nagrzewnicę zabudowaną kupowałem z tych http://www.promont88.pl/pl/77/chlodnice-wodne-kanalowe-cwk/ Jeśli chodzi o temp to nie pamiętam dokładnie, ale gdzieś na forum to opisywałem. Latem raczej nie przekroczyło 20*C na wylocie z nagrzewnicy. Zimą nigdy nie spadło chyba poniżej 5*C. Mam zakopane ok. 170mb niebieskiego węża 32mm. Masz tę chłodnicę z separatorem skroplin czy bez? Czy jest jakieś negatywne oddziaływanie chłodnicy na kanały nawiewowe (zapach, itp)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 08.12.2017 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 Masz tę chłodnicę z separatorem skroplin czy bez? Czy jest jakieś negatywne oddziaływanie chłodnicy na kanały nawiewowe (zapach, itp)? Oczywiscie, że jest separator skroplin. Jeśli chodzi o negatywne działanie to go moim zdaniem brak. Przed nagrzewnico-chłodnica mam filtr tuż za czerpnią. Tam zapachy sa neutralne bo niby skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 08.12.2017 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2017 @PlilP: Jaką masz kubaturę budynku i jak dużą nagrzewnicę zamontowałeś? Właśnie sam stoję przed doborem... Dopiero dzis dostałem na maila powiadomienie o waszej odp. w tym temacie :/ Budynek wentylowany to 250m2 po podłogach (parter + poddasze). Nagrzewnico-chłodnię brałem taką aby mi weszła i pasowała do podłączenia. Jak znajde gdzieś zdjęcia, to zamieszczę. Bo teraz to już ocieplona zabudowane i nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brendon 07.01.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Dużo się dowiedziałem na temat rekuperatorów z tego tematu dziękuję wszystkim za odpowiedzi jednak stoję teraz przed wyborem mam do wyboru ten o którym wcześniej pisał poprzednik oraz taki mini https://www.domiwoda.pl/rekuperatory/9-rekuperator.html myslicie, ze jest wart swojej ceny i sie oplaca czy lepiej dolozyc powiedzmy jeszcze raz tyle i kupic cos porzadniejszego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdolnyslazak 11.01.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 cześć! piszę tutaj bo jesteście użytkownikami. na wielkie oszczędności ogrzewania przy rekuperacji nie liczę. więc powiedzcie, co dała wam instalacja rekuperatora? czy 'tylko'/'aż' tyle, że nie czujecie różnicy w jakości powietrza między dworem a wnętrzem? zapachy z kuchni są szybciej usuwane? co jeszcze, co jeszcze? jak ktoś puści bąka to nie czuć? pytam bo mam rozprowadzone kanały i dalej nie mam przekonania, że warto wywalać dodatkowe 10 k na centralę i poskładanie wszystkiego do kupy. czy zdarza się, że wyłączacie rekuperator, bo zimą powietrze w mieszkaniu jest zbyt suche? a latem w trakcie upałów robi się w domu zbyt ciepło? jeśli chodzi o funkcjonalność rekuperatora: dla mnie jest to bezsprzecznie fajna sprawa, kiedy na dworze jest taka sama temperatura jak wewnątrz. kiedy jednak temperatury są różne, musimy odpowiedzieć sobie na pytanie, co jest dla nas ważniejsze: komfort wentylacyjny czy cieplny. zimą za jakość powietrza płacimy kosztami ogrzewania, latem za jakość powietrza płacimy wyższą temperaturą w pokojach (lub kosztami klimatyzacji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.01.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 pytam bo mam rozprowadzone kanały i dalej nie mam przekonania, że warto wywalać dodatkowe 10 k na centralę i poskładanie wszystkiego do kupy. A jakie masz teraz inne wyjście? Wstawić tylko wentylatory, bez wymiennika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zdolnyslazak 12.01.2018 00:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 A jakie masz teraz inne wyjście? Wstawić tylko wentylatory, bez wymiennika? albo nie wstawiać nic, mieszkam tak już 7 lat, mam jeden wentylator wyciągowy umieszczony na poddaszu i połączony z kanałem okapu - do gotowania. drugi wentylator wyciągowy podłączony do kanałów łazienek - z tego korzystamy rzadko. to kiepskie wentylatory, ale kupiłem zaraz po wprowadzeniu, działają do dzisiaj. wentylacja domu odbywa się jednym kanałem grawitacyjnym w salonie - mamy otwarty parter. na poddaszu w każdym pokoju jest anemostat - coś tam pewno wieje. w łazience i pralni w oknach dachowy nawiewniki. nie czuję, żeby mi czegoś brakowało, dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy warto montować reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojnoś84 25.01.2018 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Witam. Panowie posiadam rekuperator frapol onyx drean 550 . Czy to normalne że przy -6 na dworze, średnią w domu 18(chlodniejsza piwnica) powietrze wpuszcza do domu 0,6 stopnia? Bo cos mi tu nie pasuje. A przygoda z reku dopiero sie zaczyna. Wprowadziliśmy sie na jesieni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts