ana289 06.02.2015 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Marta - w tej kuchni, tak ustawionej jest ponad 4m cargo - spiżarnia w takim wypadku już nie potrzebna;) A u Melisy widziałam - kapitalnie to wygląda z cokołem:yes: Cały czas rysuję i przerabiam - nie wiem co powiem architektowi - co ma dla nas narysować, bo nie wiem już sama co chcę Teraz rozpatruję opcję - nasza sypialnia na dole - chłopaki z większymi pokojami i salonikiem u góry. Osiwieję! http://emotikona.pl/emotikony/pic/037.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 06.02.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 To też jest jakieś rozwiązanie - oni będą wspinali się po tych schodach, nie ty Spokojnie, spokojnie, w pewnej chwili dojdziesz do wniosku, która koncepcja najlepsza. Ludzie zdecydowani na gotowce przeglądają setki projektów. Ty szukasz inaczej, ale dla mnie ma to sens. Mnie to nie dziwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 pokój jednego z chłopców ma okno od strony wjazdu. IMHO najlepiej jakby wszystkie miały na ogród i były maksymalnie doświetlone.Wasza sypialnia nie musi być od ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 http://ladnydom.pl/budowa/51,106566,17206304.html?i=5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 06.02.2015 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Wiem elfir - dlatego cały czas coś dłubię - też mi się to nie podoba - tym bardziej, że to północ:( Sypialnia nie musi być od ogrodu, ale nie mogę im rozstrzelić pokoi po całym domu. Z pewnością coś wymyślę, żeby mieli po sprawiedliwości;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.02.2015 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 będę robiła ogród dla osoby, która ma pokoje dzieci z bawialnią na górze a rodzice swoją sypialnię na dole. Do tego duży salon, kuchnia, garaż, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 06.02.2015 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 A dzieci w jakim wieku?Bo mam znajomych, którzy mają dzieciaki na górze, a sami są na dole i dzieciaki nie chcą przybywać na górze. Ani w nocy ani w dzień. Ale może jak takie dzieciaki mają po 17 lat to sobie chwalą takie rozwiązanie - kto wie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.02.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 Mam tak (od niedawna) dzieci góra, my dół. Starsza córka 11 lat siedzi na górze bez problemu, młodsza prawie 7 lat musi być czymś/kimś mocno zajęta aby tam siedziała, jak brakuje pomysłów to woła na górę głównie żonę. Ktoś tu pisał że jak dzieci na górze to nie trzeba po schodach śmigać u mnie na razie to marzenie, może za kilka lat to się sprawdzi na razie nie. Ale góra dla dzieci ma ten plus że 90% bajzlu jaki robią to na górze a nie jak wcześniej w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 06.02.2015 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 No właśnie - nawet jak dzieci na górze to i tak rodzic bez przerwy kursuje:( I tak do 18-stki;) więc w naszym przypadku to lekko 12 lat wyjdzie:mad: A zaleta z bałaganem jest "na teraz" - zakładam, że nastolatki nie znoszą do salonu zabawek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 06.02.2015 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2015 (edytowane) No właśnie - nawet jak dzieci na górze to i tak rodzic bez przerwy kursuje:( I tak do 18-stki;) więc w naszym przypadku to lekko 12 lat wyjdzie:mad: A zaleta z bałaganem jest "na teraz" - zakładam, że nastolatki nie znoszą do salonu zabawek;) Czyli jaki wniosek? W parterówce lepiej, także dzieciaczkom. Ana, Ty pewnie zakładasz, że dzieci mogą studiować niedaleko i będą mieszkać w tym okresie w rodzinnym domu. Więc rodzinka potrzebuje innej przestrzeni życiowej. Dlatego bardzo podobało mi się rozwiązanie z tym skrzdłem dla dzieci na prawo od kuchni. Takie rozwiązanie naprawdę się sprawdza. Moje założenia są inne, bo i inne możliwości, więc zakładam, że dziecko wyfrunie mi z domu i za jakieś 7 lat będzie w domu pusto Edytowane 6 Lutego 2015 przez martahp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Dzięki za pozwolenie Właśnie szukałam zdjęcia pogladowego bo pomysł sam przyszedł do głowy. Nie widziałam wcześniej takich kominków. To nie zupełnie to bo forma nieco inna ale palenisko na podłodze jest Mistrzu Piotrze..o takie cóś..no prawie http://www.domzpomyslem.pl/files/media/image/322/1563322/Finn%20Juhl-10.jpg Wklejałem już zdjęcia w tym wątku, ale zapikalacie tak, że łatwiej jeszcze raz wkleić nisz szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2015 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 I w stylu trochę odmiennym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 07.02.2015 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 (edytowane) Dzień dobry Kochani - jak mija dzień? U nas pięknie dziś prószy, ale niestety tym razem dwójka młodsza chora:( No nic - byle się wykurować do przyszłego tygodnia:yes: Mari - fajne te paleniska - ale nie boisz się zaprószenia ognia? Jakiś wypadających polan? Marta - czemu zakładasz, że córka wyfrunie tak szybko? Nasza Akademia też dobra przecież I rację masz z parterówką - przemyślałam i najprawdopodobniej zostanie opcja "na co dzień parter-na imprezy piętro" Udało się nam (piszę nam, bo wreszcie mój TZ włączył się w rysowanie) osiągnąć ostateczny szkic pomieszczeń (nasz, bo oczywiście arch.może wymyśli jeszcze coś). Podoba się nam - PU w parterze 245m I znów mogę się oddać wnętrzarskim inspiracjom:yes: http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps5987ed88.jpg Piotr - ja też nie wiem, czemu wątek tak zapitalahttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0blush2.gif Edytowane 7 Lutego 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Hej Aniu.. Sorki, że wczoraj juz nie pisałam, ale wróciłam z terapii o 20.30 i ledwo na oczy patrzyłam. Wykończona po całym tygodniu, nie wyspana i w nie najlepszym nastroju... Podoba mi się Fajnie Wam to wyszło. Rozważ teraz, ustawienie mebli, otwieranie drzwi itp i możesz z tym pomykac do architekta. Wydaje mi się, że jesli cos zmieni to tylko i wyłącznie ze wzgledu na trudności czy narzucone odgórnie zasady usytuowania pionów, kominów itp. Mistrzu Piotrze... Dzięki za zdjęcia Pytałam o trudności w zrobieniu czegoś takiego... Drogie takie kominki ? Aniu, nie boje sie pożaru i wystrzeliwujacych w powietrze polan. Przeciez nie palimy granatami Tu gdzie teraz koczujemy, od ponad 20 lat, jest kominek z otwartym paleniskiem. NIGDY, nic się nie działo. Wiem...kiedyś musi byc ten pierwszy raz...ale... Wystarczy zachowac zdrowy rozsądek, podstawowe zasady bezpieczeństwa i nie palić śmieciami. W takim kominku mozna zamontowac ruszt na którym będą spoczywały poalana, mozna też ( gdy odchodzisz na dłuższa chwilę) zabezpieczyc otwór przenosnym ekranem, drzwiczkami, kurtyną. Nie lubie wkładów kominkowych. Jak siedze przy takim kominku mam wrażenie, ze gapie się w piekarnik. świeci, ciepło daje i gówno widać. Ja potrzebuje do szczęscia, wesoło podskakujacych płomyków, zapachu drewna i tych dxwieków jakie wydaje. No tak mam. Podpytuje Piotra bo jesli się uda to kupimy dom z rynku wtórnego. Byłam ta, widziałam i podpytywałam. Wiem, gdzie jest ściana z kominem i teraz tak: - czy da się zrobic taki kominek zawsze i wszedzie ? - czy do kazdej dziury mozna taki dobudowac ? - czy fi albo inne przekroje mają tu znaczenie ? Wiem tylko gdzie jest ta ściana i wiem, ze kiedyś była tam podpieta koza. Jednym słowem, wiem ze nic nie wiem, ale wiem co bym chciała. Ciekawa jestem opinii Piotra na ten temat. Jak ocenia taki kominek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 07.02.2015 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 No masz rację Mari, że pionów to u mnie nie ma narysowanych, to mnie przerasta;) Fajny pomysł u Ciebie z tym paleniskiem - musi być niesamowity klimat w takim domu - ale jak patrzę na mój rozpalony kominek i polana, które zapadają się pod wpływem żaru, to bałabym się Czy doczekam się priva z Twoim domem z rynku wtórnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Eee tam, Ja sie nie bojam Piony to juz wyższa szkoła jazdy. No po cos tego architekta zatrudniasz. Za co by brał kase jakbys mu zawiozła gotowca ? Pisze priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.02.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Kominek drogi czy tani jak każdy inny, jeden na podłodze, drugi na suficie... Komin jaki masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juskra 07.02.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ana napisałam pochwalnego posta i wcieło w każdym razie myślę że to mogłaby być ostateczna wersja kominek będzie trójstronny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 07.02.2015 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ales Ty zachowawczy Inaczej zapytam... Czy to jest jakis szczególny typ kominka który np. ze wzgledu na taka a nie inną konstrukcję, podnosi koszty budowy ? A nie mam bladego pojęcia jaki tam jest komin Wiem, ze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 07.02.2015 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Juskra nie - dwustronny (od strony korytarza do sypialni będzie wnęka na drewno) od strony drzwi tarasowych może płytka wnęka na kurz (nie wiem jeszcze) Myślałam o kominku tego typu (na moim rysunku wyrysowana ścianka 220, szyba 100) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts