martahp 21.02.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 I kolejne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 21.02.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 I mój ulubiony - tu poprzez znaczne wysunięcie dolnej części rozwiązano problem z ochroną drewnianej podłogi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 21.02.2015 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 cześć i czołem Kochani:) stęskniłam się za Wami, tak szybciutko, bo walizy czekają na rozpakowanie:Marta - kominki cudowne, choć niektóre kojarzą mi się z bio - nie wyobrażam sobie tam prawdziwego ognie. Ostatni Twój piękny, na tym wielkim kamieniu:D Oj...opowiesz mi o tym przy okazji:)Mari - jak zawsze uśmiałam się cudnie:) dzięki za przesłanie foty - było bosko i pogoda dopisała:)Pestko - na dom zerknęłam pospiesznie - wieczorem przysiądę na dłużejChloe - hahaha, wieżowiec nie - utknęłam z ostatnimi rysunkami tydzień temu, a na nartkach byłam tak padnięta, że NIC nie rysowałam (aż nie mogę uwierzyć, cóż za cudowny odwyk:lol2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 21.02.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 HOME !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 21.02.2015 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Marta, drugi kominek, ten szary jakby z naciekami to prawdopodobnie ubijana glina, która ma właściwość kumulowania ciepła, jak piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2015 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2015 Duża część prezentowanych kominków z dużym "oknem" to gazówki lub biokominki. Zwykły kominek tej wielkości przegrzałby dom. inspiracja rozplanowania parteru (dom parterowy, ale można zlikwidować jedną sypialnie na parterze i doprojektować schody.: http://www.raczko-kokoszkiewicz.pl/wgrane_pliki/big_maniek_prezentacja_znak-wod.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 22.02.2015 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) Ania, fajnie, że jesteś! Mam nadzieję, że ten zimowy wyjazd nie zainspirował Cię do budowy zamiast domu - igloo http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sarcastic.gif Marta, drugi kominek, ten szary jakby z naciekami to prawdopodobnie ubijana glina, która ma właściwość kumulowania ciepła, jak piec. Ooo, o glinie nie pomyślałabym, ciekawe rozwiązaie. Fajnie to wygląda - trochę jak beton z odciskiem szalunków. A i jakiś podobny kamień też by się znalazł. Wiem, wiem, że niektóre to gazowe kominki - tak jak napisałam podczas ich wklejania. U siebie planuję wyłącznie na drewno. Inny nie wchodzi w grę. Chodzi mi raczej o zainspirownie się ich formą, tym ukierunkowaniem na poziom, a nie pion. Na kominkach absolutnie się nie znam, ale miałam do czynienia z "obudowami" z kamiennych slabów znacznych rozmiarów, które stanowiły tylko "dekorację", obudowę. Nie myślałam, że można przegrzać budynek. http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif Domyślam się, że to trzeba jakoś wyliczyć, tak? Ciekawa jestem opinii naszego eksperta kominkowego. Chciałabym kominek z wydłużonym poziomo wkładem. Takie optyczne wydłużenie ma Lullaby, gdzie wkład jest obudowany blachą, co jeszcze podkreśla ukierunkowanie na poziom. Myślę, że ten sam efekt można uzyskać stosując kamień. I formy wszystkich wklejonych przeze mnie kominków (no może z wyjątkiem tego czarnego w prążki) można zaadaptować na te na drewno. A może się mylę?http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glowawmur.gif Kurczę, ja zawsze zwracam większą uwagę na wygląd, niż aspekty techniczne.http://emotikona.pl/emotikony/pic/0fool.gif Nie załamujcie mnie, że się nie da. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sad.gif Marzy mi się kominek podobny do tego ostatniego (choć to plany odległe) Znalazłam długi wkład, z kamienną obudową nie będzie problemu, nie sądziłam, że może być kłopot z przegrzaniem itp. Przecież ludzie mają duże kominki (!?) Edytowane 22 Lutego 2015 przez martahp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) Wypowiadam się o tych kominkach, które wkleiłaś - żaden z nich nie jest na drewno (jeden z nich to w ogóle dekoracja a nie kominek).Poza jednym - tym kominkiem w ogromnym pomieszczeniu dwukondygnacyjnym, które pewnie jest zaadoptowana stodołą. Edytowane 22 Lutego 2015 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Hej. Bardzo ciekawy projekt. Ile m2 (bez garażu i pom. gospodarczego) Ci w nim wyszło? Nie mam pojęcia. To był taki szybki szkic w paincie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.02.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Spokojnie, Kochana, Elfir po prostu uprzedza Cię, że nie możesz marzyć o palenisku, w którym „długość” ognia będzie jak w tych gazowych Ale podział ściany to zupełnie inna sprawa. Od czego wnętrzarskie i projektowe „oszustwa”. Efekt płaskiego długiego kominka można uzyskać nawet z małym wkładem. Ba widziałam takie, gdzie były w pewnej odległości od siebie 2 jednakowe paleniska. Zgodnie z tym co pisze Piotr Batura można mieć taki komin, do którego podłączy się oba. Wpadłam, bo Jus zmusiła mnie do przekopania mojej zaśmieconej pamięci. Pamiętasz jak mówiłam o łączeniu drewna i kamienia na podłodze? Nie pamiętałam, która forumka tak ma. No. i proszę Bami http://forum.muratordom.pl/showthread.php?204938-Komentarze-do-Budowlanej-Komedii-w-Odcinkach-bami/page91 post 1820. W ogóle przeleć się po jej wątku, bo warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.02.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Ooo, o glinie nie pomyślałabym, ciekawe rozwiązaie. Fajnie to wygląda - trochę jak beton z odciskiem szalunków. A i jakiś podobny kamień też by się znalazł. Wiem, wiem, że niektóre to gazowe kominki - tak jak napisałam podczas ich wklejania. U siebie planuję wyłącznie na drewno. Inny nie wchodzi w grę. Chodzi mi raczej o zainspirownie się ich formą, tym ukierunkowaniem na poziom, a nie pion. Na kominkach absolutnie się nie znam, ale miałam do czynienia z "obudowami" z kamiennych slabów znacznych rozmiarów, które stanowiły tylko "dekorację", obudowę. Nie myślałam, że można przegrzać budynek. http://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif Domyślam się, że to trzeba jakoś wyliczyć, tak? Ciekawa jestem opinii naszego eksperta kominkowego. Chciałabym kominek z wydłużonym poziomo wkładem. Takie optyczne wydłużenie ma Lullaby, gdzie wkład jest obudowany blachą, co jeszcze podkreśla ukierunkowanie na poziom. Myślę, że ten sam efekt można uzyskać stosując kamień. I formy wszystkich wklejonych przeze mnie kominków (no może z wyjątkiem tego czarnego w prążki) można zaadaptować na te na drewno. A może się mylę?http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glowawmur.gif Kurczę, ja zawsze zwracam większą uwagę na wygląd, niż aspekty techniczne.http://emotikona.pl/emotikony/pic/0fool.gif Nie załamujcie mnie, że się nie da. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sad.gif Marzy mi się kominek podobny do tego ostatniego (choć to plany odległe) Znalazłam długi wkład, z kamienną obudową nie będzie problemu, nie sądziłam, że może być kłopot z przegrzaniem itp. Przecież ludzie mają duże kominki (!?) Chcesz wiedzieć więcej o tej glinie pytaj forumowego Oresunda i poczytaj / popatrz na moich Inspiracjach kominkowych (link w sygnaturze). Taeż tam o tym co nieco było i są zdjęcia. Chyba nie o mnie piszesz jako o ekspercie Pytaj na kominkowym Zdunów. Ale powiem Ci, że są sposoby różne, żeby mieć i nie przegrzać. Najprościej oczywiście dać wkład o mocy proporcjonalnej do pomieszczenia, ale na szczęście jest to tylko pierwszy narzucający się sposób. Dobry Zdun da radę Lepiej o tym zawczasu pomyśleć, a nie w chwili, gdy dom już jest zbudowany. Zaadaptować posługując się wyglądem ? TAK. Natomiast na pewno nie można zrobić paleniska opalanego drewnem o takiej jak te gazowe długości, bo jak byś to drewno musiała w nim rozmieszczać i w ilu punktach rozpalać. To na mój babski rozum. Poza tym nie spotkałam takiego jamnika opalanego drewnem i coś w tym jest. A tak w ogóle, to ten kominek z ostatniej fotki, wcale nie jest taki długi. Myślę, że da radę coś podobnego zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 tutaj złudzenie długiego paleniska poprzez zrobienie ciemnej wneki na całą długośc ściany: http://www.archipelag.pl/files/FotoNew/7/7ihlhoa0ct88k0/g4sj4oi0cvla7k_original.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.02.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Bardzo ciekawe rozwiązanie – palenisko (tu akurat otwarte) we wnęce. Piękne nawiązanie do tradycji kominków, przy których właśnie we wnęce można było nawet siedzieć – tzw. inglenook fireplace: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.02.2015 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Projekt domu TAMIZO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 22.02.2015 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Elfir, chyba się nie zrozumiałyśmy na poczaątku - mnie cały czas chodziło o inspirację formą, a nie o dokładną adaptację kominka. Przed zamieszczeniem zdjęć przecież napisałam - "Są też gazowe, których nie jestem zwolenniczką, ale ich forma tez może zainspirować". Pestko - o to mi właśnie chodziło - uzyskać wydłużenie "oszukując" obudową. Ostatnie Twoje zdjęcie to właśnie projekt Lullaby i o podobnym efekcie myślę. Zdziwiła mnie informacja o przegrzaniu, bo jestem zupełnym laikiem w kwestii kominków, ale sądzę, że da się uzyskać to, co planuję Ciekawa jestem opinii Piotra Batury, który tu często do Any zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.02.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Wydawało mi się, że gdzieś to już widziałam Piotra najlepiej zapytaj na kominkowym. Pewnie wtedy wypowiedzą sie też inni zduni. Będziesz mieć szersze podejście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 22.02.2015 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Czy jest na sali Pestka ? Poszukiwana listem gończym z zaproszeniem do VIP-a Pytanie padło i chyba będziesz umiała odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.02.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Już byłam i napisałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marimag 22.02.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 Dzięki ale znowu trza odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 22.02.2015 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2015 (edytowane) Ale ładne te kominki:D Mnie też podobają się kominki poziome i spokojnie Marta można uzyskać efekt optycznego wydłużenia poprzez zabawę kolorem. Ciekawi mnie też temat przegrzania - przecież spotyka się wkłady kominkowe o szerokości 100 czy nawet 120cm. Z drugiej strony rozpala się tam tylko kilka szczap, jak we wkładzie o szerokości 60cm, zatem efekt "cieplarniany" powinien być taki sam (na mój babski rozum). Rozumiem, że nie uzyska się efektu "długiego" palącego ognia, jak w gazowych, ale to mi akurat nie przeszkadza (a wręcz przeciwnie - wolę namiastkę ogniskowego stosiku) elfir - fajne to rozplanowanie parterówki, dzięki za koncepcję Pestko - wpadłam do wątku bami, chętnie przejdę się po całym, ale akurat dywanów drewnianych za bardzo nie lubię choć poczekam na efekt końcowy, meble, bo z pewnością będzie to wyglądać inaczej, niż w poście 1820;) W każdym razie nadal nie jest to dla mnie prosty temat, no ale trzeba będzie się nad tym pochylić, bo całe drewno być nie może i cała płytka/beton też nie:rolleyes: Edytowane 22 Lutego 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts