Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Nie jest to łatwe. Wkleiłam ten kominek specjalnie z myślą o Twojej podłodze. FIREPLACES-House 430 by D'Arcy Jones Architecture_06.jpg

Moim zdaniem możesz problem rozwiązać tylko tak, że kominek będzie zrównany z podłogą i wtedy wejście np. kamieniem, czy betonem w deski będzie wyglądać naturalnie. Albo podniesiesz kominek sporo nad podłogę i wtedy dołożysz wystającą półkę.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Paleniska bezpośrednio na podłodze nie chcę. Pisałam o tym przy okazji inspiracji Piotra - bałabym się, no i chyba mało wygodne tak się rozpłaszczać na podłodze:P Zostaje opcja z wyższym kominkiem - albo z wystającą półką, albo na takim bloku z inspiracji Marty.

Będziemy myśleć jak już będę wiedzieć gdzie ten kominek będzie:)

Trzymajcie kciuki - w marcu ma być wyłożenie planu (chyba 5:mad:) - jak nie będzie poprawek to wreszcie zatwierdzą i będę mogła uderzać do architektówhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/041.gif

Przemyślałam i przegadaliśmy w rodzinie opcję z dzieleniem się z arch, moimi rysunkami i to chyba rzeczywiście jest dobry pomysł - unikniemy ewentualnego pierwszego niedogadania i złego zrozumienia:) Ciekawe co nam stworzy:D

Witam bo chyba jeszcze mnie tu nie było :rolleyes: Zapowiada sie fajnie zatem będe podglądać :p

Pestko ogromny dom, :sick: wypatrzyłam tam dwie śliczne czarne konsolki :rolleyes:

Ivy, odpytałam o konsolki, przypatrzyłam im się dokładnie.

Konsolki (bambusowy blat, rama i nóżki metalowe), niski bambusowy stolik i 2 fotele przy kominku były sprowadzane przez warszawską firmę z Francji jakieś 8-9 lat temu. Cena za jedną konsolkę wyszła około 4 000 zł. Sąsiadka nie sprzeda ich, bo zamierza zabrać ze sobą, ale poszuka kontaktu do firmy, gdzie kupowała.

Ivy, odpytałam o konsolki, przypatrzyłam im się dokładnie.

Konsolki (bambusowy blat, rama i nóżki metalowe), niski bambusowy stolik i 2 fotele przy kominku były sprowadzane przez warszawską firmę z Francji jakieś 8-9 lat temu. Cena za jedną konsolkę wyszła około 4 000 zł. Sąsiadka nie sprzeda ich, bo zamierza zabrać ze sobą, ale poszuka kontaktu do firmy, gdzie kupowała.

Pestko bardzo dziękuję za pomoc w namierzeniu konsolek, jednak cena o kórej piszesz jest jak dla mnie za 1 taki mebel dość astronomiczna :sick:

Chyba musze poszukać kogoś kto zrobi mi "inspirowane" czyli takie ladne na delikatnych nóżkach z jakimś fajnym blatem :D

Witaj Ana, mam nadzieję, że wypoczęłaś na wczasach :)

Pod Twoją niobecność narysowałam kolejną parterówkę w dwóch wersjach:

1. ze schodami ażurowymi w salonie (poddasze nad całą środkową częścią domu)

ana_rzut parterówki1.jpg House in Menorca by Dom Arquitectura.jpg

2. ze schodami w skrzydle chłopaków

ana_rzut_parterówki2.JPG

Później mój TŻ wrzucił to do Inventora ale projekt nei został skończony:

ana_szkic.jpg

Przyjrzałam się temu dokładniej i naniosłam odręczne poprawki, m.in. zlikwidowałam niektóre ze ścian nośnych dzięki czemu nieco powiększyła się kuchnia, oraz skróciłam dom aby zmieścił się w tych 27,3m

ana_przekrój_poprawki.jpg (rysunek wg. stron świata - północ u góry)

Gabinet z drzwiami przesuwanymi, naprzeciw których jest wysokie przeszklenie doświetlające także korytarz. Normalnie drzwi byłyby otwarte, a zamykane byłyby, gdy ktoś będzie potrzebował spokoju do pracy.

Cała środkowa część domu (dzienna i wejściowa) ma większą wysokość niż reszta (planowałam ok.3,5m dla salonu i 2,7-2,8 dla skrzydeł bocznych).

Dodatkowe oświetlenie jadalni od góry - nad stołem - przez szklany sufit (wycięcie jak pod schody). Na poddaszu światło wpadałoby na szklaną podłogę przez długie okna połaciowe od wschodu i zachodu.

Naprzeciw schodów na poddaszu byłyby wyjścia na oba tarasy.

Nad pomieszczeniem technicznym można zrobić łazienkę, a obok (nad szatnią i wiatrołapem) dodatkowy pokój gościnny.

Edytowane przez moniss

Moniss:hug: jesteś niesamowita:D

Fajnie ogląda się "swój" dom narysowany przez kogoś innego;) Podoba mi się wersja ze schodami chłopaków w ich części, wtedy w miejsc schodów można by zrobić wolnostojący kominek. Ale wtedy rozumiem, że poddasze wypadłoby na lewej części domu. Nie wiem tylko czy południowa połać dachu nie będzie zbyt mała na to, co mój mąż zamierza tam osadzić, czyli te wszystkie solary, panele i inne. No i dalej jest zagwozdka z zadaszonym miejscem na sofy ogrodowe - nie chcę, żeby zadaszenie obejmowało okna salonu lub jadalni. Powinno być zatem przy "ślepej ścianie" - zresztą tak dla sof będzie lepiej.

Nie ogarniam natomiast wyższej wysokości części dziennej (chyba, że to tylko przy wersji ze schodami na środku, dobrze myślę?) Zrobiłam dzisiaj 6 prań, przemeblowałam u chłopaków, zepsuła mi się suszarka i trochę mam zlasowany umysł - i chyba czytam bez zrozumienia, hahaha Natomiast przeszklenia brzmią nieźle - podoba mi się. I nawet jeśli nie były by na podłodze piętra, to już myślałam o świetlikach w części tarasowej.

I chyba jednak będziemy się skłaniać ku wersji z sypialnią na dole, a pokojami chłopaków i bawialnią na piętrze. Ich sypialnie powinny wyjść wtedy większe:)

Moniss:hug: jesteś niesamowita:D

Fajnie ogląda się "swój" dom narysowany przez kogoś innego;) Podoba mi się wersja ze schodami chłopaków w ich części, wtedy w miejsc schodów można by zrobić wolnostojący kominek. Ale wtedy rozumiem, że poddasze wypadłoby na lewej części domu. Nie wiem tylko czy południowa połać dachu nie będzie zbyt mała na to, co mój mąż zamierza tam osadzić, czyli te wszystkie solary, panele i inne. No i dalej jest zagwozdka z zadaszonym miejscem na sofy ogrodowe - nie chcę, żeby zadaszenie obejmowało okna salonu lub jadalni. Powinno być zatem przy "ślepej ścianie" - zresztą tak dla sof będzie lepiej.

Nie ogarniam natomiast wyższej wysokości części dziennej (chyba, że to tylko przy wersji ze schodami na środku, dobrze myślę?) Zrobiłam dzisiaj 6 prań, przemeblowałam u chłopaków, zepsuła mi się suszarka i trochę mam zlasowany umysł - i chyba czytam bez zrozumienia, hahaha Natomiast przeszklenia brzmią nieźle - podoba mi się. I nawet jeśli nie były by na podłodze piętra, to już myślałam o świetlikach w części tarasowej.

I chyba jednak będziemy się skłaniać ku wersji z sypialnią na dole, a pokojami chłopaków i bawialnią na piętrze. Ich sypialnie powinny wyjść wtedy większe:)

Szkoda, bo przy parterówce z każdego pokoju można zrobić wyjście na taras/do ogrodu. U chłopaków aż sie prosi o zadzaszenie tarasu. Podobnie można zrobić przy kuchni i salonie.

Możesz mieć schody i kominek jedncześnie: kominek na ścianie południowej. Co jeszcze.... Schody można pozostawić w części dziennej, ale nie na środku pomiędzy jadalnią a salonem (tam może być kominek dwustronny) ale przy ścianie (np. schody pojedyńczo wystające ze ściany).

Większa wysokość części środkowej ze względu na jej powierzchnię. Myślałąm nawet o 4 m, ale schody na poddasze byłyby już zbyt strome ;)

U mnie salon z jadalnią to jakieś 36m2, a ich wysokość docelowa to 3,4m. Na razie nie ma ścian działowych więc dochodzi jeszcze kilkanaście m2 i obecne 3,6m (na razie bez wylewek) jest idelną wysokością :)

Z pewnością 3,6 robi wrażenie:D

Z tymi wyjściami na taras to nie wiem, czy nie przereklamowane - teraz chłopcy mają z sypialni, ale nie korzystają w ogóle - no ale może za mali jeszcze. Jak przypomnę sobie siebie jako nastolatkę (haha) to chyba bym się cieszyła mając takie wyjście:)

Hmm..a jeśli będą na piętrze, to będą mieli wyjście na taras....

No i nie wiem, co bym wolała jako ta nastolatka - czy do ogrodu ze starymi, czy sama na taras:cool::lol2:

A..Moniss - miałam Ciebie zapytać - czy swój dom też rysowałaś?:)

I się ciesz !

Alimenty to strrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaasznaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaa sprawa ;)

hahahahahahaaa, boskie:lol2:

Juskra - hahah, no tego właśnie się boję:lol2: a najgorzej, jak nic mi się nie spodoba z tego co on wymyśli, i te moje też mi się przestaną podobać, hahahah:)

Właśnie sobie uzmysłowiłam, że muszę trafić do architekta faceta - jakoś chyba z kobietą nie dałabym rady;)

Elfir - dzięki za inspirację:hug: plarch bardzo lubię, podobają mi się ich niektóre rozwiązania. I takie piękne są te domy z płaskimi dachami - bosh...że też musimy mieć nie takie warunki, jakie bym chciała:bash:

Wiem Elfir, wiem, już z nimi o tym rozmawiałam:)

I ogólnie sobie rozmawialiśmy o MPZP, że w dzisiejszych czasach, uchwalając taki plan nadal robi się to bezmyślnie - w okolicy mojej działki powstało kilka domów z dachami 22st i pełnym piętrem (jeden zbudowano rok temu, kiedy prace nad planem już trwały i jest on w tym samym pasie działek co nasza działka). 0,5km dalej wydano zgody na dachy płaskie, 0,5km wcześniej jest pełno starych kostek z płaskimi dachami. Mimo to w opracowywanym planie jest zapis o dachach 35-45st - nie wiem dlaczego:( I tak sobie rozmawialiśmy z pl_arch, że chociaż nad częściami parterowymi domu, w przypadku domu piętrowego powinna być zgoda na płaski dach (tak teraz mieszkamy, mamy dach ok 30st, a płaski nad garażem). No co by to komu przeszkadzało...

Zła jestem na nich:(

hahahahahahaaa, boskie:lol2:

Juskra - hahah, no tego właśnie się boję:lol2: a najgorzej, jak nic mi się nie spodoba z tego co on wymyśli, i te moje też mi się przestaną podobać, hahahah:)

Właśnie sobie uzmysłowiłam, że muszę trafić do architekta faceta - jakoś chyba z kobietą nie dałabym rady;)

Właśnie,ja z tego powodu czytam,stale-ale tu taki galop że zanim pomyślę to nowa wersja i chyba poczekam na coś bardziej ostatecznego,w obawie o stan mojego owłosienia tego na głowie.