Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z pewnością 3,6 robi wrażenie:D

Z tymi wyjściami na taras to nie wiem, czy nie przereklamowane - teraz chłopcy mają z sypialni, ale nie korzystają w ogóle - no ale może za mali jeszcze. Jak przypomnę sobie siebie jako nastolatkę (haha) to chyba bym się cieszyła mając takie wyjście:)

Hmm..a jeśli będą na piętrze, to będą mieli wyjście na taras....

No i nie wiem, co bym wolała jako ta nastolatka - czy do ogrodu ze starymi, czy sama na taras:cool::lol2:

A..Moniss - miałam Ciebie zapytać - czy swój dom też rysowałaś?:)

A co robić na tym dachowym tarasie... A w ogrodzie basen :)

A może schodki z górnego tarasu do ogrodu z basenem?? :)

Jeszcze co do solarów i PVek - to umieszczone na stelażach na płaskich dachach też się sprawdzają. No chyba, że Twój mąż planuje mieć tego bardzo duuużo, to wtedy dachów może zabraknąć ;)

A swój dom usiłowałam narysować, ale nie wychodziło jakoś rewelacyjnie (jak to na początku), chociaż czasami bardzo oryginalnie ;)

Poza tym rysowałam tylko częściowe podpiwniczenie (ograniczałam m2), ale mój TŻ stawiał veto bo chciał dużą piwnicę ze zbiornikiem wodnym ;)

Obecny obrys zewnętrzny domu i wygląd parteru to w 98% pierwsza koncepcja zrobiona przez architekta. Za to, przez pół roku projektowania zmienił się całkowicie wygląd górnej kondygnacji z dachem włącznie (chociaż zawsze miał byc 2-spadowy). Z kolei otwory okienne to w dużej mierze moje pomysły, czasami zainspirowane czymś co widziałam jak np. trójkątne przeszklenie szczytowe (w Szczyrku jest tak w jednej z knajp).

no moniss - schodki to tez jakaś opcja:)

kurcze, cały czas nie wiem - czy zostawić te dzieciaki na parterze, czy dać na piętro:( To taka trudna decyzja - na diabła mi było to całe budowanie:bash: Trzeba było siedzieć sobie w naszym parterowym domku;)

Gdybym miała dziś dzieciaki 15 letnie to im pozostawiłabym decyzję - no ale nie mogę przecież sugerować się w tym przypadku wypowiedzią 5-latka....

Szczytowe przeszklenie piękne - jeszcze piękniej wygląda jeśli należy do parteru:yes:, tylko kto to myje.....

Te przeszklenie są szalenie popularne np w Dani - każdy dom je tam ma i prawie zawsze jest tam urządzony salonik:) Ślicznie będzie u Ciebie:D Jakie pomieszczenie masz z przeszkleniem?

Za trójkątnym przeszkleniem będzie jeden duży pokój gościnny (100% skosów bez ścian kolankowych) z możliwością podzielenia na dwa mniejsze gdyby w przyszłości potrzebne były dodatkowe pokoje. Tylko trzeba by jeszcze pomyśleć nad podziałem szyb. W projekcie mam w środku trójkąta podwójne drzwi balkonowe, ale myślę cały czas nad tym, czy nie lepiej by było, gdyby tam także dać fixa. Będzie WM, a balkonu nie planuję, wiec nei wiem, czy te drzwi sa potrzebne. Edytowane przez moniss

a jak masz je myć od zewnątrz na poddaszu?

Szkło samoczyszczące od zewnątrz. Koszt takiego przeszklenia w PCV kolor, to ok. 15 tys. brutto, w aluminium ok. 19 (RAL) -22 tys. netto (okleina).

Wszystkie fixy na elewacji ogrodowej mają być z szybami samoczyszczącymi. Czyli na tej elewacji, to tylko przeszklenia w piwnicy będą miały standardowe szklenia ;)

moniss - nie obawiasz się, że to szkło samoczyszczące to "reklama dźwignią handlu"?

Bo jak ci ptak napaskudzi to nie sądzę by się samo oczyściło.

To wtedy trzeba będzie użyć karchera i pod ciśneineim spłukać to g... ;)

A czy owo samoczyszczenie to tylko hasło reklamowe... no cóż, ktoś się tego musi dowiedzieć testując u siebie. Ja zgłąszam się na ochotnika ;)

Sądzę że za pół roku będą montowane okna, więc za jakis rok bedę już mogła coś na ten temat powiedzieć.

I czy nie fajnie będzie mieć kogoś znajomego, kto przetestuje te wynalazki?? :D

O szkle samoczyszczącym myślałam jeszcze przed przystąpienien do projektowania domu. Czytałam wtedy wszystko co się dało: strony producentów (Saint-Goban, Pilkington) oraz nieliczne wypowiedzi posiadaczy takich przeszkleń. Ostatecznie przekonała mnie jedna z wypowiedzi pewnej kobietki, która kupiła jedno okno z powłoką samoczyszczącą (umieszczone w trudnodostępnym miejscu) i żałowała, że nie kupiła tego i do innych okien.

Oczywiście nie jest to rozwiązanie tego typu, że montujesz i już nigdy okien nie myjesz. Myje się, ale nie tak często jak zwykłe. Poza tym, na powłoce samoczyszczącej, pod wpływem deszczu i słońca rozkładają się tylko zanieczyszczenia organiczne (u mnie te przeszklenia od strony lasu).

Na targach budowlanych pytałam "okienników" o takie szyby i okazuje się, że niektóre firmy sprzedają tego dużo, inne (jak np. bielski dystrybutor MS Okna) wcale, bo nie mają na to klientów. Ale większość podkreśla, że szkło samoczyszczące najcześciej stosowane/kupowane jest w oknach połaciowych, a w fasadowych w domach jednorodzinnych rzadziej - ze względu na cenę.

Och...nam się też nie chce, ale w tle tylko 1 sprawdzian. II klasa to jednak jeszcze luz;) Marta, Mari już się boję, co mnie czeka zaś...

Ale żebyście nie pomyśleli, że próżnuję i nadal migam się od pracy, wróciłam do "mojego tramwaju", zmodyfikowałam i mam kolejną koncepcję. Nawet Wam nie napisze, że TA mi się podoba, bo jakaś niewiarygodna i niestała w tej miłości jestem:lol2:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps28pogfrr.jpg

wymiary ponanoszone, nawet komin od kominka jest i nawet w dobrym miejscu (chyba), nie wiem tylko czy kominek w tym miejscu mi się podoba;)

i piętro chłopaków

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsd7tbiwyk.jpg

Ściana kolankowa powinna wyjść na 200, zatem okna połaciowo-kolankowe, niekoniecznie tak długie jak narysowałam...

Taras znacznie zmniejszony, tylko nad holem - może ze świetlikiem, nie wiem jeszcze, ale narysowany

Wyniesienie przestrzenne nad jadalnią i salonem raczej bez dodatkowych okien, choć nie wiem jeszcze:lol2:

Moniss - kolej na Twoją parterówkę - muszę przerysować i umeblować:) ale to z pewnością jutro;)

Słodkich snów:goodnight:

Edytowane przez ana289

Martha, nic mi nie mów.

Juz zrobiłam swoja własna podstawówkę :bash:

Teraz z moimi starszymi bliźniaczkami, tłuke program od początku ale nie powiem, czasem mnie to bawi.

Nie pamietam, żebym sie tego uczyła będąc w 5 klasie.

Jak tak dalej pójdzie, to niczym Sulejukowa (z filmu Rancho) zrobię doktorat w tydzień a potem to juz tylko habilitacja :D

Aniu, ta najnowsza wersja, jest dla mnie najbardziej jasna i czytelna.

Nie rozumiem potrzeby tarasu, zwłaszcza tak wielkiego no i swietlika na nim.

Nie wolałabyś zrobic fajne okna na dachu nad salonem ?

Przy wysokim wnetrzu, kapitalnie to wyglada.

Aniu, ta najnowsza wersja, jest dla mnie najbardziej jasna i czytelna.

Nie rozumiem potrzeby tarasu, zwłaszcza tak wielkiego no i swietlika na nim.

Nie wolałabyś zrobic fajne okna na dachu nad salonem ?

Przy wysokim wnetrzu, kapitalnie to wyglada. .

Dzięki Anula:hug: Tylko kto to umyje...bo wygląda rzeczywiście ślicznie:)

Moniss - rozrysowałam Twoją parterówkę - jest bardzo podobna do jednej z pierwszych moich - zamienione są sypialnie, tzn u Ciebie chłopcy na lewo, u mnie byli na prawo za kuchnią. I ten układ chyba lepszy dla nas (z dostępem chłopców do kuchni). W Twojej pralnia wypadła by w przestrzeni wiatrołapu, choć nie chciałabym tam dodatkowych drzwi na widoku. Przy założeniu na gabinet 15m, zostaje na łazienkę 12 więc ok. Oto Twoja wersja:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpszxdph0tx.jpg

I moja - przerobiłam pokoje chłopaków - po sprawiedliwości;)

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpss1lbl9oa.jpg

Niby domy podobne, a jakie inne powierzchnie:popcorn:

Och...nam się też nie chce, ale w tle tylko 1 sprawdzian. II klasa to jednak jeszcze luz;) Marta, Mari już się boję, co mnie czeka zaś...

Ale żebyście nie pomyśleli, że próżnuję i nadal migam się od pracy, wróciłam do "mojego tramwaju", zmodyfikowałam i mam kolejną koncepcję. Nawet Wam nie napisze, że TA mi się podoba, bo jakaś niewiarygodna i niestała w tej miłości jestem:lol2:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps28pogfrr.jpg

wymiary ponanoszone, nawet komin od kominka jest i nawet w dobrym miejscu (chyba), nie wiem tylko czy kominek w tym miejscu mi się podoba;)

i piętro chłopaków

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsd7tbiwyk.jpg

Ściana kolankowa powinna wyjść na 200, zatem okna połaciowo-kolankowe, niekoniecznie tak długie jak narysowałam...

Taras znacznie zmniejszony, tylko nad holem - może ze świetlikiem, nie wiem jeszcze, ale narysowany

Wyniesienie przestrzenne nad jadalnią i salonem raczej bez dodatkowych okien, choć nie wiem jeszcze:lol2:

Moniss - kolej na Twoją parterówkę - muszę przerysować i umeblować:) ale to z pewnością jutro;)

Słodkich snów:goodnight:

Ana, właśnie coś takiego rysowałam, kiedy umarł laptop - z takim jakby patio-wcięciem na środku:rolleyes: U mnie były odwrócone strefa dzienna z sypialniana ale dokladnie o coś takiego mi chodziło. Nie muszę pisać, że mi się podoba, nie?:)