Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

No widzisz chloe - odzyskałam Twoją wersję :wiggle::D

Mojemu J też się podoba, bo nie ma wejścia na salon...ani kuchnię....ani jadalnię, hahaha

Bejaro - między kuchnią a pokojem chłopaków spiżarnia

Gabinet obok sypialni 15,1.

Właśnie nie wiem czemu znowu jesteś za;) pogubiłam się:lol2:

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bejaro - w marcu ma być 4 albo już 5 wyłożenie - ciągnie się to jak guma od lutego 2014:( Jest szansa, że po marcu szczęśliwie zakończą. Szczęśliwie zmiany nie dotykają naszego skrawka ziemi;) zobaczymy - trzymajcie kciuki!

מרכב - takie wymiary wychodzą przy parterówce. Poprzednie miały tylko gabinet na parterze, a sypialnie (w tym nasza) na piętrze. Ale nie da się ukryć, że parterówka wygodniejsza niż piętrowy dom.

Jest jeszcze opcja wyrzucenia chłopaków na piętro, ale cały czas się waham:( I nawet nie chodzi o to, że mali (bo przecież urosną). Ale kojarzy mi się z takim zesłaniem:lol2: a moi chłopcy są bardzo rodzinni (nie ma u nas opcji zamykania się w pokoju, żaden nie chce swojego pokoju, siedzą bez przerwy w jadalni albo salonie targając po drodze swoje zabawki, a ich bawialnia - przy jadani - świeci pustkami;)) Nie wiem, czy za 3 lata im minie...

Jeśli pod płaski dach to ok, jeśli pod dach ze spadkiem, to wyjdzie nie strych tylko hangar :)

Chciał bym taki, kiedyś w z kolegami jako dzieci graliśmy na deskach w hokeja, tyle że nie krążkiem,

tylko piłką do tenisa, hokejki 'normalne" Pewnie tak zrobię w garażu, aby syn nie ugrzązł przy kompach smark fonach itp.

I przy tak wielkim domu, wolał bym "kurnik" ale z miejscem do zabawy pod dachem, miejsca gdzie można słuchać muzyki na "full"

Taka organizacja domu, żeby w nim przebywać tylko na nyny.

Jeśli dom ma być, dla ludzi w nim mieszkających, to potrzeba w nim pomieszczeń, gdzie można łazić w buciorach, coś wyciąć, przeciąć

zbudować. Przynajmniej mnie tak zapadło w pamięć, że piwnica rzecz super, można jakąś budkę zrobić dla szpaków.

Różne inne rzeczy.

Piwnicy zabraniają budować;)

Przy tej parterówce dach ze spadkiem ma być tylko nad częścią (wyjdzie tego ze 120m dodatkowo jak nic) ale tam już wolna wola - bilardy, muzyka, warsztat, siłownia - co dusza zapragnie;) Nad pozostałą częścią dach płaski.

Albo dach płaski mad małą częścią, część rekreacyjna bez zmian, a reszta to już wyniesienia nad salonem i jadalnią.

No koncepcje różne, ale masz rację, że o dzieciach trzeba myśleć, bo utoną w tym wirtualnym świecie:(

Jako dzieci uwielbialiśmy w wakacje przesiadywać na strychach. To lubienie strychów zaowocowało domem ze skośnych sufitami. Ciągle mi żal, że nasza sypialnia ma płaski. Dzieci lubią tajemnice, a poddasza są tajemnicze.

Ja bym chłopcom zrobiła poddasze - małe sypialnie z drzwiami do dużej wspólnej przestrzeni. Idę o zakład, że byliby szczęśliwi.

kurczaczki Ana, zastanawiałam się w nocy nad Twoimi przestrzeniami :D I myślę że się powinnaś zastanowić ze względów całkiem przyziemnych jak np mycie podłogi :p ja sobie wyobraziłam jak troje łobuziaków przynosi tam zabawki i masz 85 m do opanowania :) albo i 117 metrów jak doliczysz w kuchnię :D, jak pójdą spać i zaczniesz wszystko ogarniać to nie starczy Ci sił aby nacieszyć się spokojem na kanapie przy kominku :) pomyśl jeszcze że zanim się tam przeprowadzicie minie min. 3 lata, będą już starsi i myślę że coraz więcej będą spędzać czasu w swoich pokojach niż z mamą w kuchni :D

a narożnik wydaje się większy :)

Ana, a wracając do podstaw, bo już nie wiem gdzie tego szukać, tak się wątek rozrasta :)

Masz działkę 26m głęboką i szeroką na...?? Dokupiliście teraz jeszcze kawałek o wymiarach...??

Plan zagospodarowania pozwala na postawienie jakiego domu....??

Chcę to sobie usystematyzować ze względu na bardzo różne wymiary kolejnych rzutów Twojego przyszłego domu :)

Pisałaś wcześniej o elewacji frontowej domu max. 27,3m - to wyniaka z zapisów MPZ?

Jeśli dobrze pamiętam, od wjazdu miało być chyba 5m odległości do domu, więc przy tym domu o głębokości 17m zostaje do granicy południowej tylko 4m. Okno łazienki jako jedyne na tej ścianie jest dobrym rozwiązaniem :)

Całkiem fajnie to wyszło, nawet masz swój wymarzony podcień na meble ogrodowe ;)

ana_rzucik z holem_parter.jpg

Ale okna salonu i jadalni też będą potrzebowały jakiegoś zacienienia na lato.

Edytowane przez moniss

Haha, no ale część dzienna zostaje bez zmian, taką przestrzeń bym chciała bez względu na to, czy chłopcy na dole, czy u góry;) Może za 3 lata nie będą już tak roznosić zabawek, ale podłoga do sprzątania niestety ta sama:rolleyes:

Dziś wpadłam na jeszcze jeden pomysł, organizacyjny, bo powierzchniowo wyjdzie podobnie. Mianowicie zrobię gabinet, sypialnię i łazienkę na dole, ale tam urządzę na pierwszych parę lat bawialnie chłopaków. Wszyscy natomiast będziemy spać u góry. Potem, jak będą mieli naście lat, albo się już wyprowadzą, to w miejscu tejże bawialni zrobimy naszą sypialnię i łazienkę i zamkniemy górę na 4 spusty;) To pozwoli nam być razem i w nocy i w dzień, dopóki chłopcy będą czuli taką potrzebę;) Ot, taka myśl mnie dziś naszła...Zobaczymy;)

Moniss - działka ma 26 głębokości i 48 szerokości (po dokupieniu 8m) co daje razem 1248mkw. Zabudować zgodnie z planem można 0,4 co daje 499mkw (łącznie z tarasami, podjazdami i pewnie basenem?)

Biologicznie czynne musi zostać 50% powierzchni działki.

Od frontu muszę zostawić 5m, przy pozostałych granicach 4

Dom chcę przytulić maksymalnie do północy i wschodu, choć opcja z doświetleniem salonu od wschodu jest fajna:)

O oknach powinnam tak pomyśleć, żeby na zewnątrz zainstalować szerokie pionowe przesuwne panele (żaluzjowe) przysłaniające okna (najprościej chyba byłoby pozostawienie na każdej ze ścian połowę ściany murowanej (reszta przeszklenia), tak aby panel był w całości na szerokość okna (nie wiem, czy się uda)

Przeszklenia duże, na tyle, na ile pozwolą przepisy.

Drugą opcją są żaluzje zewnętrzne, takie jak ma Robert Skitek, ale czekam cały czas na informację o częstotliwości i możliwości mycia, bo wygląda to pięknie, tylko jak o to dbać?

Musi być też podcień na meble ogrodowe - żadna markiza, ani parasol ogrodowy tego nie ogarnie.

Elewacja domu nie musi być na 27m, może być i 40, tylko trochę mało trawy zostaje na granie w piłkę:D

Pestko - jak samopoczucie? Lepiej?:)

Obraziłam się na stronę południową mojego ogródka;) Tam jest chyba za mało miejsca - przenoszę się zatem na zachód - też fajnie i taki duży ogród się zrobił:wiggle:

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpsimcnlzfw.jpg

http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zps0girramz.jpg

nie wiem, czy coś tam konstrukcyjnie znów nie popsułam, ale trudno;)

To jeden z pierwszych wyrysowanych domów, jest mi bliski, bo mam go pięknie wnętrzarsko zwizualizowany:D Przerobiłam go dodając naszą sypialnię.

Jest nawet komin w łazience górnej i wc - to moja nowość:) Najlepiej byłoby pewnie osadzić tam dolną łazienkę, ale mieści się słabo, poza tym szkoda mi narożnikowego okna łazienkowego:)

Czy w kuchni powinien być 3 komin? Czy można wykorzystać któryś z tych dwóch? 3 kominy to chyba dużo w jednym domu?

Front znacznie zmniejszony - podana długość jest łącznie ze ścianą wnęki ogrodowej - sam dom ma 1900 (kurcze 10m krótszy:jawdrop:)

Przejścia przy kominku na jakieś 250, zatem można spokojnie go jeszcze poskracać:)