moniss 27.02.2015 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) po co ci kominy przy rekuperacji? O to samo chciałam zapytać. Po co kominy przy WM?? Ana, taki dom na Twojej działce nie będzie dobrze wyglądał: 5 m od granicy północnej po 4 od południa i wschodu - taki wciśnięty kloc w jeden kąt działki. Z doświadczenia swojego oraz znajomych wiem także, że w 90% wykorzystuje się tylko najbliższą domowym wyjściom część ogrodu. Na Twoim miejscu wybrałabym raczej poprzedni pomysł na dom (ten z podcieniem na meble ogrodowe na wprost wejścia), a dodatkowo odsunęłabym go nieco dalej od wschodniej granicy, gdzie zrobiłabym kawałek ogrodu wypoczynkowego tylko dla sypialni głównej Mój dom na działce 23 x ok.65m jest rozciągnięty do ok. 27m. Do granicy południowej mam ok. 10m (licząc od drzwi kuchni, od drzwi salonu 1,5m więcej), a wyjście na taras północny jest ok.6m od granicy PN (generalnie dom od tej granicy odsunięty jest na odległośc 4m). Od wschodu 8m. Dowiedz się też, czy nie musisz scalić obu działek aby postawić dom jednocześnie na nich obu. Edytowane 27 Lutego 2015 przez moniss literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 27.02.2015 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 po co ci kominy przy rekuperacji? haha, dziewczyny:) bo od początku wątku piszę, że ma być WM, a co chwilę ktoś o te kominy mnie pyta:rolleyes: Super - jak nie musi być, to tym lepiej:) Ale rozumiem, że przy kominku musi! Moniss - no chłopcy będą korzystać raczej z dalszej część. Ale masz rację, że my starszyzna tylko z tarasu:lol2: Nie jestem za odsuwaniem domu od wschodu - z tarasu przy sypialni nie będę korzystać (chyba, że na emeryturze) Prędzej przy Twojej wersji domu z kuchnią na wschodzie odsunęłabym i zrobiła tam ogródek warzywny, może małą szklarnię z pomidorkami:D Ale dzięki za opinię, choć mi to wciśnięcie nie przeszkadza. A od frontu dom wygląda na mniejszy. Jakoś nie mogę ogarnąć na żywo takiej ilości metrów w jednym właściwie ciągu (27m!!) muszę chyba pod jakieś hale podjechać Szukam sobie nawet w gotowych projektach, ale w większości są one poszatkowane na froncie - coś wysunięte, coś cofnięte - z reguły są pozałamywane i to zdecydowanie lżej wygląda. U nas przez zapis o ścianie frontowej nie ma pola do popisu:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 27.02.2015 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 U mnie też te 27m jest nieco poszatkowane: garaż cofnięty, kuchnia wysunięta, salon cofnięty (ale zadaszenie tarasu trzyma linię z bryłą kuchni). A co jest w zapisie? Kategorycznie zabraniają "szatkowania" ?? Poza tym i tak masz na każdym z rysunków elewacje frontową nie w równej linii - wcięcie wejściowe Prędzej przy Twojej wersji domu z kuchnią na wschodzie odsunęłabym i zrobiła tam ogródek warzywny, może małą szklarnię z pomidorkamihttp://forum.muratordom.pl/images/smilies/biggrin-2.gif To przemyśl to jeszcze - może się skusisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 27.02.2015 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) To przemyśl to jeszcze - może się skusisz Już jestem - miało być siwa od tego myślenia:D Zapis jest, że 70% elewacji frontowej musi stanąć na nieprzekraczalnej linii zabudowy, czyli na tych 5m od płota. No i to tak właśnie wychodzi ciut więcej niż wiatrołap;) Można jeszcze obrócić wiatrołap o 90st robiąc wejście z boku i wtedy cofnąć nt całą kuchnię - tylko z drugiej strony po co mi ten skrawek od północy (właściwie tylko dla "oka" osoby podjeżdżającej pod dom;)) Edytowane 27 Lutego 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 27.02.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Kolejny raz zastanawiam się, komu lub czemu służą takie dziwne zapisy w planie zagospodarowania. Rozumiem zamiar wprowadzenia jakiegoś ładu przestrzennego, ustalona linię zabudowy itd., ale przecież nawet laik wie, że budynek jednorodzinny, którego elewacja frontowa ma być w 70% równa z linia zabudowy prezentuje się gorzej od tego ciut bardziej rozczłonkowanego. 70% to bardzo dużo, jaki jest sens tworzenia takich ciężkich, monumentalnych brył? Ana, mnie się ten ostatni projekt na pewno podoba bardziej od tego, w którym wchodziło się "na kuchnię". Jednak tutaj te sofy ogrodowe, na których Ci tak bardzo zależy będą ustawione niemal przy ulicy. I basen tez bliżej gapiów. Chyba, że coś pokręciłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 27.02.2015 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) Marta - nie, działka jest przy ślepej ulicy. Przed drzwiami mojego domu przejadą 2 rodziny do swoich działek na lewo. Na prawo skręci jedna rodzina do swojej działki. Sofy są "zamknięte" od północy wysoką ścianą. Basenu prawie nie będzie widać.Dla przypomnienia:http://i4.photobucket.com/albums/y145/ana289/0001_zpshwl3kqfn.jpg Masz rację - ja też nie rozumiem tych przepisów - po co i na co to komu:sick: Moniss - działki zostaną na nowo podzielone. Właścicielem obu jest ta sama osoba. Zatem kupimy ostatecznie jedną działkę o wymiarze 26x48 Edytowane 27 Lutego 2015 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 http://images70.fotosik.pl/655/197e7eb450af671egen.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martahp 27.02.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) O rany, Elfir - robi się coraz ciekawiej http://emotikona.pl/emotikony/pic/01icon_lol2.gif (aż musiałam pójść po emotki). Jak się Ani spodoba, to przybędzie jakichś 15 nowych projektów i mniemam, że achitekt ucieknie w siną dal. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0rofl.gif Edytowane 27 Lutego 2015 przez martahp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 27.02.2015 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 hahahah:) dzięki elfir:) jesteś przekonana, że tak jest?czy to określa jakiś kąt? (jeden jest frontem, drugi już nie?) Czy każda skrzywiona ściana nie będzie już frontem?http://emotikona.pl/emotikony/pic/2napalony.gifMarta - http://emotikona.pl/emotikony/pic/2smiech.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 boczna ściana jest po katem 90 stopni i nie jest frontem. To taka pod kątem 45 pewnie też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 27.02.2015 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Podoba mi się Twoja dedukcja elfir:DAle nie jesteś pewna w 100%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 A plan tego zabrania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 27.02.2015 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Nie ma zapisu o ścianach pod kątem 45st;) ani innym;) jest tylko info, że ściana frontowa budynku musi przylegać w 70% do nieprzekraczalnej linii zabudowy;) Możliwe zatem, że ściany skośne zależą li i wyłącznie od interpretacji urzędu.... Jeśli tak - to wydarzyć się może wszystko:rolleyes: No nic - pomysł fajny - dopytam architekta, chyba, że jakiś tu nam odpiszehttp://emotikona.pl/emotikony/pic/0blush2.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 myslę, że architektów zawodowych ten temat denerwuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.02.2015 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 myslę, że architektów zawodowych ten temat denerwuje ale dlaczego? Domyślam się, że mówisz o moim wątku a nie temacie krzywych ścian na działce:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 inspiracja wnętrza: http://www.rusacc.com/wp-content/uploads/2013/02/surprising-exclusive-decor-with-splendid-inspiration-for-retro-good-residence-modern-living-room-decoration.jpg zwróć uwagę na zadaszenie tarasu przy kuchni oraz wnękę w ścianie na grill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 ale dlaczego? Domyślam się, że mówisz o moim wątku a nie temacie krzywych ścian na działce:popcorn: Irytuje ich zajmowanie się takimi rzeczami przez dyletantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.02.2015 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 No nie wierzę - przecież dyletant i tak sam projektu sobie nie zrobi;) Ale nieważne, dopytam o te ściany przy okazji rozmów nad projektem - a może arch. sam na to wpadnie.Inspiracja fajna - właśnie o takie zadaszenie chodzi - super to wygląda:) Wnęki na grill nie planuję/Tak sobie patrze na tą otwartą kuchnię - w dużej przestrzeni aż tak nie przeszkadza, że jest całkowicie otwarta - i nawet chyba bałagan by nie przeszkadzał siedzącym na sofie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 28.02.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 wnęka może być na:drewno do kominka, rzeczy, które nie powiny zmoknąć (wówczas wnękę mozna zamykac jak szafę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 28.02.2015 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Drewno do kominka to też dobry pomysł - gdzieś to spycham, a powinno przecież mieć swoje miejsce.Na rzeczy przed zmoknięciem jest pomieszczenie ogrodowe - choć taka "szafa: przy sofach byłabym fajna, żeby z poduchami nie latać a około domu;) choć myślę o tak głębokim zadaszeniu, że zostawione też nie zmokną - tak byłoby najlepiej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts