Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rysuję dom-zwariowałam, bo się kompletnie nie znam–moja droga do proj.indywidualnego

Recommended Posts

Roślinę już posadziłam :D Świerk Brewera (picea breweriana), a potem pognałam do botanika zobaczyć jak wygląda wyrośnięty i doczytałam kiedy to będzie. Mam go, drania pięknego, od 5 lat a podrósł zaledwie 30 cm. To podobno dużo jak na niego. W naszym klimacie po 30 latach dorasta do 4-5 m wysokości. A mój :bash: ciągle jest niższy ode mnie. Cóż, J mówi, że zdążę zobaczyć.

Generalnie wiek mnie kompletnie nie martwi. Myślę, że zyskuje się wraz z jego przyrostem cechy, które są nawet cenniejsze niż młodość. Mężczyżni przestają być trochę dziećmi i często nawet tym brzydkim przybywa urody. Co tu dużo mówić im wiek mniej szkodzi niż nam – przynajmniej zewnętrznie stają się bardziej interesujący. Kobiety nabierają mądrości, dystansu do siebie, ludzi i świata. Gorzej u nas w tym przypadku z urodą. Mało jest takich pań, które pięknie się starzeją. Z tym starzeniem też jest tak, że piękni duchem, pięknie się starzeją.

A skoro o duchu, to ja duchem mam ze 30 lat mniej i o to chodzi. Jeszcze 10 lat temu miewałam podobne „problemy” jak Ty Ana. No, a wczoraj w tramwaju usiłowała ustąpić mi miejsce kobieta tak koło 30-tki. Oprotestowałam mówiąc, że zbyt mnie to jeszcze szokuje i pośmiałyśmy się nieco.

Darku, panienkę, życie kiedyś też nauczy pokory. Ciekawe, czy poza młodością ma jakieś warte zainteresowania cechy?

Mari, Ty tę 4-kę przeżywasz iście po męsku. Mój przyjaciej swego czasu w ogóle nie zauważał kolejnych urodzin żony i synów, ale jak 30-tka padła mu na kark, to balanga była tygodniowa, a rozmów na temat faktu zestarzenia się tak z pół roku :cool: Potem na szczęście się wyluzował.

Spokojnie, dożyjesz i przeżyjesz jeszcze ho, ho! Dzieci pójdą na swoje, a wtedy kolej – czego Ci BARDZO życzę – druga młodość przed Tobą.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale ja tu przyszłam z domem:

OBIEKT: House on the Rocks (Dom na Skałach)

AUTORZY PROJEKTU: mode:lina architekci

POWIERZCHNIA: 257,5 m2 (z garażem)

REALIZACJA: 2014

http://modelina-architekci.com/pivotx/?e=255

Targam go tu, bo jest i płaski i ma skośny dach i jest nowoczesnie elegancki w wyglądzie. No, i mały nie jest, a jednak na kloca nie wygląda

ma042_houseontherocks_10_1.jpgma042_houseontherocks_1.jpg

Ha! Czuć się młodo to jedno a ja z 3 z przodu otwieram kurierowi a ten się pyta czy jest w domu ktoś dorosły ;)

l

Taki sam "problem" ma pewna szefowa kaflarni , byłem naocznym świadkiem takiego zdarzenia , klienci przyjechali oglądać kafle i chcieli uzyskać informacje.. popatrzyli po ekspozycji i pytają ;

" Czy możemy porozmawiać z pani rodzicami ? "

Bo co może powiedzieć o kaflach tak szczuplutka blondyneczka o niebieskich oczach ............

Oooo..Kasiu:) Jaki ładny:) I zaraz niedaleko nas:) pędzę mu się przyglądać!

Darku, też mam koleżankę, 34 na karku, niby niewiele, a alkoholu bez dowodu nie kupi, wygląda młodziej od niejednej licealistki:) Tylko pozazdrościć!

Ja zupełnie się moim wiekiem nie przejmuję. Ba - jak mnie zapytają, to muszę się głęboko namyślić i czasem...policzyć:lol2:

Pamiętam, jak rodziłam mojego drugiego syna, miałam wtedy 32 lata i w szpitalu przeprowadzali wywiad i położna pyta:

- wiek?

- a ja: 29

zapisała, gawędzimy dalej...ja w myślach gorączkowo liczę i nagle zonk...

Głupio mi się zrobiło i mówię:

- "Hmmm...proszę poprawić ten wiek. Mam 32"

Mina położnej - bezcenna:lol2:

Zatem ta 40 u mnie minie...potem 50 - jakoś mnie to totalnie nie dotyka:)

Strasznie mi się takie domy podobają. Ciekawe czy za 30-40 lat następne pokolenia będą do nich podchodzić jak my do PRLowskich klocków ;)

Uwielbiam swój 'problem' ;) mąż podczas kryzysu wieku średniego nie będzie mógł mnie zdradzić bo większość licealistek wygląda starszej ode mnie. Tylko często bywa tak ze jak z kimś rozmawiamy lub załatwiamy i chce coś powiedzieć to dostaje spojrzenie 'nie odzywają się jak dorośli rozmawiają' ;)

Ten dom wisi w powietrzu już ponad 2 lata i jakoś nie chce korzeni zapuścić. Nie ma nigdzie jego planów, za to hulają w necie podejrzenia, że to wyłącznie rendering popełniony przez architekta w celu autoreklamy.

Do mnie jakoś nie trafia. Opisują go jako dom dla singla. I faktycznie, 300m2, a jakoś nie widzę miejsca dla rodziny :(

Na forum jest wątek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?32337-nowoczesne-domy-inspiracje&p=6795249#post6795249 Poszperaj. Tam zasadą jest pokazywanie tego co wybudowane. Są linki do żródeł, więc najczęściej też plany można obejrzeć.

edit:

Poszłam popatrzeć ba stronę tych architektów od Yoopi house

http://www.betonhouse.com/portfolio/beton-house.html

Ciekawa jestem co pomyślisz jak obejrzysz portfolio architektury i wnętrz ;)

Edytowane przez pestka56

Dziecko skoczy wszędzie :) nawet jak płytko. Mam kuzuna, który jako kilkunastoletni chłopak uderzył głową w dno jeziora. Na szczęście oboje rodzice byli lekarzami i to w dobrym szpitalu. On sam teraz kontynuuje tę tradycję, ale chodzi o lasce.

Ja zaliczyłam kilka skoków ze szczytu murów obronnych warszawskiej Starówki, skok z belki nad wierzejami stodoły na betonowe klepisko i parę lądowań w ziemniaczanych bruzdach podczas prób wchodzenia na dąb po przygiętej do ziemi gałęzi. Pozostało mi kilka szram.

edit:

Poszłam popatrzeć ba stronę tych architektów od Yoopi house

http://www.betonhouse.com/portfolio/beton-house.html

Ciekawa jestem co pomyślisz jak obejrzysz portfolio architektury i wnętrz ;)

Szaleńcy:) nie zbudowałabym takiego domu, choć z gołej panny na tarasie się uśmiałam:D Nie do końca mój styl..

Blog Roberta znam - nie podoba mi się z architektury świata nic - ja taka mało światowa jestem;)

W ogóle im więcej oglądam i przeglądam tym mniej mi się podoba - przeglądając nie trafiłam na żadne łał:( Nie chcę takiego domu. Nie podobają mi się te szalone udziwnienia...

Aaa, to tak - to wizualizacja, takiego domu nie zbudowali;)

Pestko - przeglądam sobie wątek o domach nowoczesnych, niezłe, ale traktuje go bardziej jako inspirację dla wnętrz niż pomysł na bryłę domu;)

I ponawiam moje pytanie już kiedyś zadane - czy okna montowane dokładnie między sufitem a podłogą to jakiś wyjątkowy bajer? W większości portfolio naszych rodzimych architektów są takie. W światowych nowoczesnych chyba wszędzie. Niekoniecznie chodzi mi o wąskoprofilowe czy broń Bóg z giętymi szybami;)

Zwykłe okna tarasowe ale z ukrytym nadprożem w stropie - czy to jest specjalnie drogie? Czy w dzisiejszych czasach prawie "norma"?;)

Ten dom wisi w powietrzu już ponad 2 lata i jakoś nie chce korzeni zapuścić. Nie ma nigdzie jego planów, za to hulają w necie podejrzenia, że to wyłącznie rendering popełniony przez architekta w celu autoreklamy.

Do mnie jakoś nie trafia. Opisują go jako dom dla singla. I faktycznie, 300m2, a jakoś nie widzę miejsca dla rodziny :(

- podstawa reklamy to " wyróżniaj się albo giń " i ten render spełnia swoją rolę ! , a sam " domek " mocno oderwany od ziemi ... czysta forma :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Na stronie architekta od tego cudaka jedyny dom pokazany jako wykończony urąga wszelkim zasadom estetyki. Żenada nie do pokazywana, czysty gargamel. Reszta to tylko rendery brył, zero planów. Jeden czy dwa są w budowie tak długo, że nasunęło mi się pytanie - problemy techniczne czy nikt nie uprzedził inwestorów, że bedzie drogo?