Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak nikogo nie ma w domu to ustaw na minimum. W nocy (zwłaszcza, jak dni są upalne a noce chłodne) ustaw wyższy bieg - 60% albo więcej. Dobrze byłoby sprawdzić, jakie masz stężenie CO2 w sypialniach i od tego uzależnić intensywność wentylacji. Ekstra wietrzenia nie ma sensu robić z automatu (no, może ok. 21-22 na początku wieczornych chłodów).

Pomiar w południe. W domu 4 osoby. Pranie. Gotowanie itd. Sypialnie i piętro ogólnie 500 ppm CO2. Kuchnia i salon 600 ppm. Wilgotności sypialnie 57 a kuchnia 62 %. Nie zacząłem wyciągu w kuchni. Tylko reku jest na 30 %. Niestety bez klimy mamy 25 dół i 26 Góra °C. Pozdr

Pomiar w południe. W domu 4 osoby. Pranie. Gotowanie itd. Sypialnie i piętro ogólnie 500 ppm CO2. Kuchnia i salon 600 ppm. Wilgotności sypialnie 57 a kuchnia 62 %. Nie zacząłem wyciągu w kuchni. Tylko reku jest na 30 %. Niestety bez klimy mamy 25 dół i 26 Góra °C. Pozdr

Czy jest uczucie duchoty?

• 1 month później...
Napisałem prośbę do Thesli żeby technik podjechał zaktualizować panel Air++ do białej wersji jak będzie w okolicy albo żeby dali znać czy mogę im go wysłać paczką w tym celu. Odpisali, że w przyszłym tygodniu dają znać co i jak. Zobaczymy.

Daj znać czy Ci to zrobili i jakie zmiany są oprócz białego tła

Muszę kupić tkaninę filtracyjną do rekuperatora, niestety nie mogę znaleść informacji jaka jest polecana. Jak często wymieniacie filtry ? W moim przypadku tkaninę w metalowych ramkach.

Dziś sprawdziłem filtry, ten na czerpni był lekko zabrudzony, filtr z wywiewu był bardzo brudny. Moim zdaniem powinno być odwrotnie, może przyczyną jest fakt, że przez lato miałem często otwarte okna.

Dziś sprawdziłem filtry, ten na czerpni był lekko zabrudzony, filtr z wywiewu był bardzo brudny. Moim zdaniem powinno być odwrotnie, może przyczyną jest fakt, że przez lato miałem często otwarte okna.

Nie miałeś brudnych prac (szlifowanie, cięcie) przy włączonej rekuperacji i bez filtrów na anemostatach?

Nie miałeś brudnych prac (szlifowanie, cięcie) przy włączonej rekuperacji i bez filtrów na anemostatach?

Nie, jedyne wytłumaczenie to, że mój dom jest na wsi i 2 sąsiadów zaczęło budować domy i było sporo prac ziemnych ( miałem pełno piachu w basenie ogrodowym ).

Jaki jest sens filtrowania powietrza, które będzie usuwane z domu ? Chodzi o czystość rekuperatora ?

Czy mata filtrująca F7 nie będzie stwarzała za dużych oporów ? Widzę, że filtry oryginalne są klasy G4, może takie dla wiejskiej i niezbyt gęstej zabudowy wystarczą ?

Nie, jedyne wytłumaczenie to, że mój dom jest na wsi i 2 sąsiadów zaczęło budować domy i było sporo prac ziemnych ( miałem pełno piachu w basenie ogrodowym ).

To nie jest wytlumaczenie, bo przecież na czerpni miałeś w najlepszym wypadku tak samo brudne powietrze. Jedyne wytłumaczenie, to powstawanie syfu wewnątrz domu.

Chyba, że powietrze omijało filtr albo była drastycznie różna wydajność nawiewu niż wywiewu.

Jaki jest sens filtrowania powietrza, które będzie usuwane z domu ? Chodzi o czystość rekuperatora ?

Tak.

Czy mata filtrująca F7 nie będzie stwarzała za dużych oporów ? Widzę, że filtry oryginalne są klasy G4, może takie dla wiejskiej i niezbyt gęstej zabudowy wystarczą ?

Przetestuj, to będziesz wiedział (przydałby się miernik CO2 albo chociaż przepływu).

To nie jest wytlumaczenie, bo przecież na czerpni miałeś w najlepszym wypadku tak samo brudne powietrze. Jedyne wytłumaczenie, to powstawanie syfu wewnątrz domu.

Chyba, że powietrze omijało filtr albo była drastycznie różna wydajność nawiewu niż wywiewu.

Prawie całe lato miałem ustawiony rekuperator na opcję " otwarte okno ", czyli pracował głównie wywiew a powietrze z zewnątrz nie było filtrowane.

Teraz, gdy robi się chłodniej, okna będą zamknięte i wentylacja będzie pracować tak jak powinna. Kupiłem 2 rodzaje maty filtracyjnej klasy EU 4, i zamierzam kontrolować filtry częściej.

Miałem serwisanta do wymiany siłownika od by-passu i pytałem przy okazji o soft na Air++. Powiedział, że nie z każdą centralą można taką aktualizację zrobić (zależy to do modelu płyty głównej).

Poza tym powiedział, że na razie nie warto aktualizować, bo poza kolorem tła nie ma żadnych funkcjonalnych zmian. Do tego mają otwarte kilka zgłoszeń z błędami i czekają na poprawiony soft.

Muszę kupić tkaninę filtracyjną do rekuperatora, niestety nie mogę znaleść informacji jaka jest polecana. Jak często wymieniacie filtry ? W moim przypadku tkaninę w metalowych ramkach.

U mnie jest to samo.

Filtr nawiewu znośny, a na wywiewie syf. Żadnych prac pylących nie robiliśmy. Ale myślę, że w nowo budowanym domu, niestety przez dłuższy czas będzie się pyliło. Szczególnie przy nie malowanych ścianach (jak u nas). Też mnie to zjawisko początkowo zdziwiło, szczególnie, że kratka czerpni na elewacji była mocno zapylona, a sam filtr w lepszym stanie, niż wywiewny. Chyba trzeba przeczekać...

Co do samych filtrów i rodzajów włóknin filtracyjnych, mój instalator odradził mi maty F7 właśnie ze względu na opory. Stwierdził, że jeśli chciałabym montować takie filtry (dodatkowo myślałam o macie na czerpni i anemostatach wywiewnych), to musiałabym to uwzględnić wcześniej i dobrać mocniejszą jednostkę, albo użytkować rekuperator na sporo wyższych obrotach. W sumie odpuściłam temat. Filtry G4 nie są bardzo drogie i mogę je wymieniać częściej (myślę, że raz na rok - w międzyczasie odkurzam je ze 3 razy).

Jak mój instalator zobaczył moje filtry po ponad 0,5 roku użytkowania reku, stwierdził, że jak przyjdzie na serwis za rok, to pewnie nadal nie będą wymagały wymiany :eek:. Takich czystych filtrów nie spotyka.

Filtry G4 nie są bardzo drogie i mogę je wymieniać częściej (myślę, że raz na rok - w międzyczasie odkurzam je ze 3 razy).

Jak mój instalator zobaczył moje filtry po ponad 0,5 roku użytkowania reku, stwierdził, że jak przyjdzie na serwis za rok, to pewnie nadal nie będą wymagały wymiany :eek:. Takich czystych filtrów nie spotyka.

Nie chcę cię martwić - ale filtr, który się nie brudzi, to kiepski filtr.

Filtr F7 stawia tak duże opory, bo ma bardzo dużą skuteczność filtracji.

G4 to tak naprawdę filtr na muchy.

M5 w wentylacji to minimum.

F7 to optimum.

Twój instalator miał racje.

Rekuperatory w 99% mają filtry o zbyt małej powierzchni, dlatego nie nadają się do stosowania filtrów F7.

Jak ktoś ma słaby rekuperator to trzeba zainwestować w dodatkową skrzynie filtracyjną, z dużym filtrem o niewielkich oporach.

Prawie całe lato miałem ustawiony rekuperator na opcję " otwarte okno ", czyli pracował głównie wywiew a powietrze z zewnątrz nie było filtrowane.

To masz odpowiedź. Nie dość, że wpuszczałeś ppmy oknami i filtrowal je filtr wywiewny, to jeszcze filtr nawiewny nie pracował.

Filtr nawiewu znośny, a na wywiewie syf.

Jak pracował normalnie, to masz coś nie tak. W wątku Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej masz trochę fotek. I tak wyglądają filtry. Wywiewny pełen drobnego, szarego pyłu jak worek w odkurzaczu, nawiewny czarny z grubszym i drobniejszym syfem.

Jak pracował normalnie, to masz coś nie tak. W wątku Pochwalcie się swoimi filtrami wentylacji mechanicznej masz trochę fotek. I tak wyglądają filtry. Wywiewny pełen drobnego, szarego pyłu jak worek w odkurzaczu, nawiewny czarny z grubszym i drobniejszym syfem.

No popatrzyłam na filtry użytkowników z wątku podanego przez Ciebie. Masakra! Właśnie o tym mówił mój instalator. U mnie nie ma czarnego pyłu, bo nie ma palaczy wokół mojego domu. W ogóle nie mam sąsiadów póki co, a i od najbliższej, zasiedlonej ulicy, dzieli mnie pas sosnowego lasu. I chyba tu jest wyjaśnienie, względnej czystości moich filtrów, które wyglądają tak, po kilku m-cach użytkowania:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=435068

Tak, jak piszecie, filtr wywiewny, wygląda podobnie, jak worek w odkurzaczu, a filtr nawiewny, jest szary.

Ja na widok moich filtrów, lekko się zdziwiłam, że takie zasyfione, a instalator stwierdził, że to są czyste filtry. Wystarczy odkurzyć i jeszcze trochę pochodzą.

Nie wyobrażam sobie mieszkania w mieście. Zdecydowanie wolę swój las ;) Choć w czasie pylenia sosny, chwilę trzeba się przemęczyć z wszechobecnym zielono-żółtym pyłem. Jednak to nic, w porównaniu z czarnym dziadostwem na waszych filtrach ;)

DSC04098a.jpg

No popatrzyłam na filtry użytkowników z wątku podanego przez Ciebie. Masakra! Właśnie o tym mówił mój instalator. U mnie nie ma czarnego pyłu, bo nie ma palaczy wokół mojego domu. W ogóle nie mam sąsiadów póki co, a i od najbliższej, zasiedlonej ulicy, dzieli mnie pas sosnowego lasu.

Nie tylko kominy syfią. Pył podrywany przez wiatr, pyłki, komary i wiele innych rzeczy ląduje w filtrze. Zasięg pyły mają ogromny - pogooglaj fotki "pył znad Sahary w Polsce".

Poświeć w ciemności wąskim snopem mocnej latarki - widać wtedy, jaki syf lata w powietrzu również latem (w rolniczych rejonach w czasie żniw jest masakra jak w zimie, albo i gorzej).

Edytowane przez Kaizen