annatulipanna 24.09.2019 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Nie tylko kominy syfią. Pył podrywany przez wiatr, pyłki, komary i wiele innych rzeczy ląduje w filtrze. Zasięg pyły mają ogromny - pogooglaj fotki "pył znad Sahary w Polsce". Poświeć w ciemności wąskim snopem mocnej latarki - widać wtedy, jaki syf lata w powietrzu również latem (w rolniczych rejonach w czasie żniw jest masakra jak w zimie, albo i gorzej). U nas kurzy się bardzo. Mieszkam prawie w lesie Owadów też jest cała masa (wiele z nich, pierwszy raz widziałam na oczy, po zamieszkaniu w nowym domu, choć ponad 10 lat mieszkam w tej okolicy). Mamy też mnóstwo piachu, nie tylko na wycieraczkach, ale i na elewacji, dachu, oknach (nie ma jeszcze żadnych utwardzeń, nawet droga dojazdowa leśna). Ale czarny osad na filtrach, to jednak głównie kominy i spaliny samochodowe, których u mnie nie ma. Stąd filtr nawiewu szary, a nie czarny. Zmierzam do tego, że chyba z reku wszystko w porządku, mimo braku czarnych pyłków na filtrze. Po prostu użytkowany w innym klimacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2019 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Ale czarny osad na filtrach, to jednak głównie kominy i spaliny samochodowe, których u mnie nie ma. U mnie latem też nie ma, a filtr czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 24.09.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Nie tylko kominy syfią. Pył podrywany przez wiatr, pyłki, komary i wiele innych rzeczy ląduje w filtrze. Zasięg pyły mają ogromny - pogooglaj fotki "pył znad Sahary w Polsce". Poświeć w ciemności wąskim snopem mocnej latarki - widać wtedy, jaki syf lata w powietrzu również latem (w rolniczych rejonach w czasie żniw jest masakra jak w zimie, albo i gorzej). Tylko pył, który widać nie jest tak szkodliwy jak ten, którego nie widać. W domu my sami produkujemy mnóstwo pyłu co widać na filtrach wywiewu przed rekuperatorem. Po 3 miesiącach z filtra robi się filcowy kocyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Tylko pył, który widać nie jest tak szkodliwy jak ten, którego nie widać. W domu my sami produkujemy mnóstwo pyłu co widać na filtrach wywiewu przed rekuperatorem. Po 3 miesiącach z filtra robi się filcowy kocyk. Którego niby nie widać? To nie widoczność świadczy o szkodliwości, a skład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 24.09.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Którego niby nie widać? To nie widoczność świadczy o szkodliwości, a skład. Rozchodzi się o to, że ten, który widać, prościej odfiltrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Rozchodzi się o to, że ten, który widać, prościej odfiltrować. Znaczy smog łatwiej odfiltrować niż co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 24.09.2019 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Znaczy smog łatwiej odfiltrować niż co? Powiem tak. Czepialski jesteś i udajesz, że nie rozumiesz o czym piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.09.2019 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Powiem tak. Czepialski jesteś i udajesz, że nie rozumiesz o czym piszę. Nie rozumiem, jakich pyłów nie widać. Wszystkie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub.d 20.10.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2019 Witam. Mam Airpaka 400v chodzi na 20% i w tej chwili mam takie wartości na air++:Wywiew 22.8Nawiew 22.1Czerpnia 13.3Wyrzutnia 16.4Czy dobrze obliczam że sprawność wychodzi około 92%.Czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skot200 26.12.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 Witam. Mam Airpaka 400v chodzi na 20% i w tej chwili mam takie wartości na air++: Wywiew 22.8 Nawiew 22.1 Czerpnia 13.3 Wyrzutnia 16.4 Czy dobrze obliczam że sprawność wychodzi około 92%.Czy się mylę? Troche póżno ,ale odpowiem Dobrze liczysz,jakieś 92,6%,czy masz CF zamontowany czy bez ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestrekamcio 26.12.2019 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 (edytowane) Podłączę się, Panowie jak to liczycie? Jaka wychodzi tutaj? 76%? Reku mam na poddaszu, gdzie jest 14 stopni.Zamontowany CF Jakubd, w jakich warunkach masz zamontowany reku? Edytowane 26 Grudnia 2019 przez mestrekamcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.12.2019 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2019 http://centrale-rekuperacyjne.pl/sprawnosc-rekuperatora-kalkulator/ http://centrale-rekuperacyjne.pl/kalkulator/Kalkulator-sprawnosci-rekuperatora.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestrekamcio 27.12.2019 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Dziś już sprawność wychodzi na poziomie 84%. Od czego jest to zależne i jak można to poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Dziś już sprawność wychodzi na poziomie 84%. Od czego jest to zależne i jak można to poprawić? Oficjalne wykresy uzależniają sprawność temperaturową wyłącznie od przepływu (im mniej powierrza przelatuje, tym wyższa sprawność). Co nieco zależy też od odzysku ciepła ze skraplania (jak w kotle kondensacyjnym). Tylko założenie jest takie, że przepływy w obydwie strony są równe. W praktyce wystarczy zrobić większy wywiew niż nawiew, żeby klient był uszczęśliwiony wysoką sprawnością reku (ale do wszelkimi nieszczelnosciami uzupełnia sobie brakującą ilość lodowaty powietrzem z zewnątrz). Podobny efekt dają z czasem filtry, bo na czerpni szybciej się zapychają i stawiają większy opór. I w drugą stronę - sprawność spada, jak wywiew jest słabszy. Np. przez zapchanie wymiennika skroplinami przy małym przepływie. Dlatego często puszczenie na chwilę wentylacji na maksa, żeby wydmuchać wodę z wymiennika poprawia zazwyczaj sprawność (również przy CF co jest trochę dziwne, jeżeli działa on skutecznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 27.12.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Oficjalne wykresy uzależniają sprawność temperaturową wyłącznie od przepływu (im mniej powierrza przelatuje, tym wyższa sprawność). Co nieco zależy też od odzysku ciepła ze skraplania (jak w kotle kondensacyjnym). Tylko założenie jest takie, że przepływy w obydwie strony są równe. W praktyce wystarczy zrobić większy wywiew niż nawiew, żeby klient był uszczęśliwiony wysoką sprawnością reku (ale do wszelkimi nieszczelnosciami uzupełnia sobie brakującą ilość lodowaty powietrzem z zewnątrz). Podobny efekt dają z czasem filtry, bo na czerpni szybciej się zapychają i stawiają większy opór. I w drugą stronę - sprawność spada, jak wywiew jest słabszy. Np. przez zapchanie wymiennika skroplinami przy małym przepływie. Dlatego często puszczenie na chwilę wentylacji na maksa, żeby wydmuchać wodę z wymiennika poprawia zazwyczaj sprawność (również przy CF co jest trochę dziwne, jeżeli działa on skutecznie). Czyli według Ciebie,jak najlepiej ustawić? Zrôwnowazona czy więcej żeby wywierało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.12.2019 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2019 Czyli według Ciebie,jak najlepiej ustawić? Zrôwnowazona czy więcej żeby wywierało? Zrównoważona. Przepływ na tyle mały, żeby wilgotność nie spadła za bardzo, ale na tyle duza, żeby CO2 trzymać w ryzach. No i co jakiś czas sprawdzać, czy przewentylowanie nie poprawi znacząco sprawnosci. Jak tak, to regularnie przedmuchiwać i/lub podnieść wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek88 09.01.2020 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2020 Zacząłem już w innym wątku ale widzę, że tu bardziej pasuje Mam świeżo zainstalowaną centralę AirPack 650h. Dom jeszcze nie zamieszkały ale jest już tuż tuż. Po wszystkich pracach. Powierzchnia "rekuperowana" to ok 300m2, wilgotność ok 40%, w domu 17-18 stopni C. Rzućcie proszę okiem na temperatury i dajcie znać czy odzysk ciepła jest na akceptowanym poziomie, czy mam się czepiać instalatora. Naczytałem się broszur tesslagreen i przy tych 30% mocy powinno być ponad 90% odzysku. Przepływy ustawione podobno na zrównoważone. Nie mam niestety jeszcze air++ a tylko przez airmobile więc nie mam wglądu w ustawienia serwisowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tzi00 11.01.2020 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2020 Hej, czy panel Air++ powinien ruszyć z marszu z centralą czy też potrzebna jest jakaś extra konfiguracja centrali do sparowania ? Dostałem taki panel do testów i za chiny nie chce wykryć centrali. Sprawdzałem kilka kabli - bez efektu. Centrala na porcie air++ normalnie odpowiada ( sprawdzam z komputera przez klienta modbus ). Panel po podłączeniu wysyła jakieś ciągi znaków, ale nie wygląda to na prawidłowe zapytania modbusa.Czyli w teorii powinno działać, w praktyce panel nie znajduje centrali.Ktoś orientuje się w temacie ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 12.01.2020 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 12.01.2020 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2020 W panel air++ trzeba wpisac nr seryjny z centrali by sie widzialy, ale nie pamietam jak sie to wpisywalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts